Rocío Soler

“Volem una igualtat de drets i prevenir una sèrie de situacions”

Soler advoca per l’educació com a eina per arribar a la igualtat i considera una discriminació que al principat no estigui legalitzat el canvi de nom de les persones transsexuals

“Volem una igualtat de drets i prevenir una sèrie de situacions”R. S.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Després de la segona desactivació de l’associació Som Com Som, un grup de persones va decidir formar l’entitat Diversand, per prevenir i millorar la realitat social envers les persones que integren el col·lectiu LGTBIQ+.

D’on va sorgir la creació de Diversand?

Ens vam conèixer a la Pride del mes de juny passat i com que Som Com Som va deixar d’estar actiu vam decidir començar a treballar. Ara ja som més de 40 persones però al principi érem poquets, i ens vam organitzar, vam formar la junta i ens vam constituir.

Quina és la vostra metodologia d’organització?

Nosaltres treballem en tres comissions: Una d’institucional amb la qual tractem els temes relatius a la legislació i la comunicació amb les institucions. La segona té un caràcter més social, que és tot el relacionat amb l’agenda LGTBIQ+. I finalment tenim la comissió d’educació, amb la qual volem incidir envers els prejudicis i estereotips que hi ha avui dia per falta d’informació.

Heu tingut alguna influència de Som Com Som?

En un principi sí que vam tenir bastant contacte, i de fet ens van animar i va haver-hi un assessorament. Encara hi ha alguna persona dins de Diversand com a col·laboradors.

Formar part d’una associació requereix temps i esforç.

Correcte. El fet d’estar en una entitat implica temps i compromís, i aquests factors també cansen. Potser per aquest motiu la gent només hi està una temporada i després hi ha un relleu, fet que crec que és bo, que no sempre hi hagi els mateixos. Tot i això, nosaltres tenim una filosofia molt inclusiva, no discriminem ningú. Volem una associació oberta en què la gent es vulgui implicar en un canvi social, una transformació que faci una societat més igualitària i diversa.

Quins són els objectius de l’entitat?

Volem una igualtat de drets i prevenir una sèrie de situacions i conductes de discriminació que encara ara poden succeir-se en algun moment. També busquem que la societat sigui més receptiva, perquè és cert que a vegades sortir de l’armari fa por, i nosaltres volem trencar amb aquesta por i amb la vergonya, ja que no passa res i és normal. S’ha de sensibilitzar la societat.

Com abordeu la qüestió de l’educació?

Quan parlem d’educació ens referim a les escoles i també a qualsevol professional i a la societat. Hem de ser sincers i a les escoles, en l’àmbit general, hi ha espais on hi ha assetjament escolar, i considerem que és un tema que s'ha de tractar, sigui per formar part del col·lectiu o per portar ulleres o ser gras.

Teniu coneixement de discriminació per identitat sexual?

No tenim notícies de cap cas d’assetjament escolar en concret, encara que això a vegades costa molt de reconèixer per la mateixa víctima i també a les escoles els costa admetre que a les seves aules passa això. Per aquest motiu advoquem per treballar en la prevenció, s’ha d’educar durant la infància i l’adolescència que això és una realitat i els joves són receptius i si ho parles amb naturalitat, no passa res i ho entenen.

Una de les vostres demandes és la possibilitat de canviar-se de nom al document d’identitat.

Sí. Concretament el canvi de nom de les persones transsexuals, ja que si físicament i estèticament et sents dona, però a la documentació posa un nom d’home, doncs per a la persona això és una odissea i una discriminació i un patiment molt gran. Per això creiem que s’ha de poder canviar de nom, i així es podrien evitar moltes situacions incòmodes i també facilitaria molt la vida i la convivència.

És una qüestió d’empoderament.

Sí, i també per evitar situacions que no són necessàries, com que se t’associï a un altre gènere quan vas al metge o a una entrevista de feina. Actualment hi ha un buit legal respecte a la situació dels transsexuals i hem de començar a construir i que des de Govern es pugui fer.

Com veuen la situació amb el Coprincipat?

Potser en l’àmbit de la religió dificulta una mica la relació, però no tindria per què. No estem en contra ni de la religió ni del sistema. No hauria d’haver-hi aquesta incompatibilitat, respectem les creences de cadascú i demanem igualtat. A Tolosa ja hi ha infants trans que poden fer la comunió.

tracking