Rosa Gili

“Crec que perdrem cinc milions respecte al que prevèiem”

El comú escaldenc encara valora l'impacte que tindrà la Covid-19 en els pressupostoso, però la cònsol major assegura que volen evitar la teoria dels despatxos i basar-se en l'escolta

“Crec que perdrem cinc milions respecte al que prevèiem”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Pocs mesos després d’estrenar-se en la política comunal, la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, s’ha trobat una situació sense precedents que intenta gestionar posant les persones al centre del repte que suposa la pandèmia de coronavirus, i diu que el pressupost anirà condicionat per una davallada important en els ingressos.

Com és estrenar-se com a cònsol major i trobar-se amb una crisi sanitària?

És dur i molt intens. Els primers mesos ja ho eren perquè quan arribes aquí t’adones que un comú tracta moltíssims temes i hi ha molts treballadors. La nostra política és la proximitat i parlar amb la gent, i durant els primers mesos vam rebre tota la gent que ens ho demanava i això ens va fer començar de manera molt intensa, perquè hi havia moltes decisions a prendre. Amb la Covid-19 no hem tingut cap treva i hem hagut d’estar connectats gairebé les 24 hores perquè hi havia moltes incerteses i preocupació. Ha estat una estrena per la porta gran de l’estrès i la tensió, però estem pel que hem d’estar i som responsables.

Com ho estan gestionant?

Ho fem el millor que podem, hi hem posat tots els recursos possibles: no tenim ni horaris i treballem tantes hores com convé encara que sigui cap de setmana. L’equip que gestiona els tests d’anticossos va decidir que Escaldes seria un dels centres neuràlgics i fem tot el que podem amb la col·laboració del personal. Estem molt satisfets de la manera com han respost, tots hi han posat el cor. Sabem que és un repte de país molt important i hem de sortir-nos-en sí o sí.

Quines dificultats els ha plantejat tota la logística dels tests?

És una operativa nova i d’una envergadura molt gran, i hi ha alguns aspectes que s’han hagut d’ajustar però estic molt contenta del meu equip, tant el polític com el funcionarial, perquè tothom s’ho ha pres molt seriosament i ha participat. Ja fa molts dies que treballem en l’organització i els circuits per tal d’optimitzar els stop labs. Tenim 150 treballadors mobilitzats donant la cita prèvia i després tota la gent que està al peu del canó, es fan dos torns però tenim gent des de les vuit del matí fins a les vuit del vespre. L’esforç és molt important i són molts dies seguits, a més hem començat quatre dies abans que la gran majoria dels comuns.

Quines mesures han arrencat per esmorteir l’impacte econòmic que tindrà la pandèmia?

Estem treballant en un nou pressupost perquè tot això ens agafa amb només dos mesos i mig a l’executiu del comú i estàvem fent un pressupost que ara hem hagut de modificar. Esperem poder tancar-lo ràpidament però sabem que haurem de posar un esforç important per ajudar les famílies i les empreses. És evident que les institucions hem d’esmorteir els efectes nefastos d’aquesta crisi sanitària sobre l’economia del país i això és el que farem, estar al seu costat i ajudar en tot el que puguem.

Com veu la rebaixa de les transferències de Govern? Preveuen més contribucions?

Vull recordar que el Govern ja ens havia de regularitzar unes transferències anteriors i aquesta és una qüestió de la qual no se n’ha parlat gaire més i aquest és un tema. Sobre la resta, quan tinguem més tancat el pressupost, ja ho veurem. Els comuns són la institució de proximitat i donem molta vida a la parròquia amb les inversions i fent treballar empreses; és un tema que hem de valorar. El que tenim molt clar és que nosaltres estarem al costat de les famílies, els treballadors, les empreses i totes les persones.

Han posat les persones davant de l’economia.

Per nosaltres és molt important escoltar les persones, forma part del nostre ADN i és quelcom que sempre t’enriqueix. Darrere les persones hi ha les empreses, els treballadors, empresaris... I, per tant, va tot lligat. Sempre hem treballat en relació amb l’escolta, i seguirem fent-ho. Volem aproximar-nos als ciutadans i veure què necessiten perquè si et quedes amb la teoria, et pots imaginar què necessita la gent però potser t’equivoques perquè de vegades la situació sobre el terreny és una altra i hi ha casuístiques molt diferents. Volem detectar les necessitats i, a partir d’aquí, actuar i no fer-ho al revés, és a dir, des de la teoria dels despatxos i des de la no escolta, com ja hem vist moltes vegades. Volem ser eficients i treballar partint de les dades.

Quina davallada d’ingressos preveuen?

Tenim una idea de cinc milions de pèrdues en relació amb el que teníem calculat a l’inici i entre això i que sabem que ara és una prioritat ajudar les famílies i les empreses... El pressupost final no tindrà gaire a veure amb el que esperàvem.

Quines partides es veuran afectades?

Moltes. A Escaldes, una gran part dels ingressos prové dels aparcaments i quan va començar la crisi vam considerar que el més oportú era obrir les barreres. Perdrem moltíssims diners amb això. A més, els ingressos lligats a l’activitat econòmica també quedaran afectats, sobretot perquè potser hi haurà empreses que no podran suportar aquesta crisi i perquè les haurem d’ajudar. D’altra banda, durant aquests mesos hem parat tots els cobraments i això afectarà. A més, tenim la incògnita de la construcció perquè a Escaldes tenim molt moviment. Alguns projectes estaven tancats i ara han tornat a arrencar, però tenim projectes que estaven planificats i potser la gent els ajorna o els anul·la. Estem treballant pensant en una reducció dels ingressos de la construcció. Quant a les inversions, seran menys generoses, la gent té unes necessitats diferents.

tracking