Cihad Erginay
“Andorra i Turquia han fet una gestió exitosa de la crisi”
L’ambaixador de Turquia a Andorra creu que els dos països tenen molt camí a recórrer i vol ampliar les relacions bilaterals més enllà de temes econòmics, comercials i d’inversió
Cihad Erginay, ambaixador de Turquia a Andorra, va entregar 15.000 mascaretes a Govern dimecres i es va reunir amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. Durant la visita, van parlar d’anar més enllà en les relacions bilaterals amb Andorra. A hores d’ara tenen pendents un seguit d’acords en temes turístics, científics i tècnics. Però volen ampliar-los.
Com va anar la reunió amb la ministra Ubach?
Havíem de venir el dia de la Constitució andorrana [el 14 de març], però desafortunadament ho vam haver d'anul·lar pel coronavirus. Ara se'ns ha presentat aquesta oportunitat per venir i reunir-me amb la ministra, que és una molt bona amiga. Va ser una reunió molt agradable, com sempre, en la qual vam parlar de les nostres relacions bilaterals i sobre l'experiència dels dos països amb la Covid-19, perquè Andorra n'ha fet una gestió exitosa però Turquia també: hem evitat el pic, sempre ha estat estable, i ho estem controlant molt bé perquè el sistema sanitari a Turquia és molt sòlid. La capacitat a
l'hospital i els equipaments són d'alta qualitat i som productors de material sanitari com mascaretes i de respiradors mecànics.
Quant a relacions bilaterals, quins aspectes van tractar?
Volem que les nostres relacions vagin més enllà: més comerç, més inversió... Sempre debatem aquests temes també.
Parla d'anar més enllà... Quins projectes més té al cap?
L'educació és important i volem fer intercanvis d'estudiants perquè creiem que és una bona manera de conèixer els dos països. Tanmateix, volem incrementar l'activitat econòmica perquè ara, més que mai, és molt important. Tenim molt a fer. És cert que Andorra i Turquia no estan gaire a prop, estem a l'altra punta d'Europa, però Turquia és un país important i una de les economies més grans al món i creiem que podem fer algunes coses amb el Principat, per això vinc al país sovint. La cooperació és molt important, no només amb temes sanitaris i donacions de mascaretes, sinó també en un sentit internacional, com en les Nacions Unides.
Fa uns mesos va venir al país i en aquella ocasió van parlar de turisme i de temes sanitaris, en quina situació es troben els acords?
La situació actual ho alenteix tot però hem pogut parlar sobre la signatura de l'acord sobre temes tècnics i científics. Això era molt important per a nosaltres perquè Andorra és molt bona en aquests aspectes i volem cooperar amb el país en aquests àmbits. Ara tenim un esborrany sobre el qual podrem treballar. En termes de turisme, Andorra és una gran destinació turística i Turquia també, és per això que crec que és important que compartim experiències per tal de valorar què podem fer en un futur. Tot i això, en el que tenim més interès és en signar més acords en temes econòmics i comercials.
Creu que la crisi econòmica farà caure aquestes xifres?
No, perquè ara la natura és més important que mai. La gent entén el valor de la natura i l'aire pur; i Andorra és una gran destinació. La majoria dels ciutadans turcs que visiten el país venen a esquiar o a fer muntanya. Crec que en un futur, Andorra pot ser una destinació més interessant per als turistes turcs. D'altra banda, Turquia és una destinació interessant per a Andorra, especialment quant a turisme sanitari i esperem poder promoure'l en un futur. Com a turisme sanitari em refereixo a la cosmètica i crec que podem promocionar-lo de cara al futur així que penso que tenim molt camí a recórrer junts.
Per què tenen interès en el turisme d'hivern del Principat?
Perquè estem aprenent. Turquia també té bones estacions d'esquí i muntanyes però els esports d'hivern no són tradicionals allà. Nosaltres estem més habituats a jugar a futbol i a bàsquet. És per això que necessitem països experimentats que treballin amb nosaltres i ens ensenyin. Hem d'aprendre de països com Andorra, volem treballar amb això i desenvolupar aquest tipus de turisme perquè les infraestructures ja les tenim.
Andorra té el projecte de construir una zona Franca i en alguna ocasió s’ha emmirallat en Turquia.
A Turquia en tenim unes quantes, especialment a prop d'aeroports i ports perquè és d'on arriben les mercaderies. S'ha demostrat que són molt exitoses perquè en aquestes hi ha taxes més reduïdes, per exemple. Els productes a una zona Franca són més barats i especialitzats i el Govern incentiva les empreses a comerciar en aquests punts. Nosaltres en som exitosos i considero que s'ha d'estar molt especialitzat en els àmbits en què vols operar.