Pere López
“La crisi ens ha posat un mirall i hem vist les nostres febleses”
El president del grup parlamentari del PS, Pere López, reivindica la necessitat de diversificar l’economia per deixar d’acomodar-se en el turisme com a únic model de generació de riquesa
El cap de l’oposició sosté que, un cop superada la primera fase de la pandèmia, ara venen “els veritables reptes” per realitzar “reformes i transformacions”. López posa en valor les millores aconseguides pel que fa a les ajudes als autònoms i a les moratòries bancàries gràcies al treball legislatiu del PS.
Quin balanç fa de la gestió governamental de la Covid-19?
Han fet una comunicació que ha estat molt efectiva en l’àmbit sanitari. Però també s’ha de donar el mèrit als ciutadans perquè en el 99% han reaccionat de forma molt positiva en una situació nova que suposava la dificultat de no poder sortir de casa.
Entremig, el treball legislatiu per aprovar les lleis òmnibus...
No ha estat gens fàcil. Vam donar ple suport a la primera de les lleis òmnibus, segurament en el moment més crític, i quant a la segona i tercera llei òmnibus, hem compartit una part important del que s’ha fet però en alguns aspectes com les ajudes als autònoms o les moratòries bancàries hem marcat diferències amb el que feia el Govern. El fet que hàgim pressionat en diferents temes ha contribuït en positiu perquè s’hagin fet revisions.
Hi ha hagut manca de fidelitat?
Hem fet el que ens pertocava, que és donar suport a tot allò que estava bé. Però la nostra feina ha estat més útil fent esmenes i votant alguna llei no favorablement perquè es poguessin moure les coses en lloc de plegar-nos a tots els projectes. Si no haguéssim fet això la vida dels autònoms, la vida de la gent que té un préstec bancari i que s’han pogut beneficiar d’un descompte en el lloguer dels pisos seria pitjor. Però això no treu que des del primer dia hem estat fidels al Govern i no hem fet comentaris sobre la gestió del confinament i les posteriors etapes. No se’ns pot retreure absolutament res.
Hi ha postures que han quedat irreconciliables?
No, i això ho lligo amb la proposta de la comissió de reconstrucció del país. La primera etapa de la crisi sanitària i de solucions econòmiques més immediates ja està gairebé tancada i ara és quan venen els veritables reptes. La Covid-19 ens ha posat un mirall al davant en el qual ens ha fet veure les febleses econòmiques i socials. I la imatge que hem vist reflectida no és tan bona com ens pensàvem.
Com per exemple...
Potser ens hem acomodat en un model econòmic poc diversificat que donava acompliment i no havíem vist de manera tan evident, amb el tancament de fronteres, els riscos de tenir una dependència tan gran de l’activitat turística. I d’aquesta crisi, més pensant en la propera dècada que en el pressupost de l’any que ve, n’hem d’extreure lliçons.
I la diversificació de l’economia es pot encarar amb xifres tan altes d’endeutament?
És que precisament la crisi ha evidenciat la necessitat de fer canvis. El nostre model de generació de riquesa ve de fa molts anys i ha permès recaptar diners per a les arques públiques, però ara hi ha un consens molt ampli en el conjunt de la societat que és un moment de reformes i transformacions. No és una opció, és una obligació de totes les forces polítiques però també tots els agents econòmics i socials.
És moment d’entrar a l’FMI?
Partint de la base que la necessitat imperiosa és ser capaços de diversificar l’economia, nosaltres no hi sabem veure quin efecte té l’adhesió a l’FMI per ajudar el sector turístic i per obrir nous nínxols d’activitat. A més, això tindrà exigències a nivell de diners que hauran de quedar bloquejats, per tant, estem en un moment en què el que necessitem és el contrari, és a dir, línies de finançament per pagar el dèficit de la Covid-19.
Només veu despeses i dipòsits?
No veiem el retorn. Ens falta saber, per les persones que han participat en la negociació, en què ens beneficia en el nostre dia a dia.
L’han convençut les explicacions del president del CSJ?
El país té un problema molt seriós amb l’organització de l’administració de la justícia. Hem arribat gairebé a una situació inèdita en un àmbit com el judicial on moltes vegades, per prudència, s’ha optat pel silenci i no explicar la realitat de les coses. No s’ha planificat bé la feina i hem arribat a una situació on la justícia està col·lapsada.
I polititzada també?
Hi ha hagut diversos anys en què s’han prioritzat nomenaments i la Constitució és molt clara. Les persones que han d’anar al CSJ han de tenir una trajectòria i un coneixement de l’àmbit judicial i això no s’ha respectat.
Dona per finalitzada la polèmica salarial amb la publicació dels sous dels consellers?
No modifica res del que hem anat explicant. Tothom ha pogut veure la informació i pot treure les seves conclusions.
Pot estar tranquil, doncs, el conseller Costa, o seguiran demanant la seva dimissió?
Vam fer una demanda en el seu moment que no es modifica excepte que hi hagi canvis per la seva part. Però ara que les xifres són públiques, tothom ha quedat fotografiat com a mínim, sinó retratat, en relació amb les maneres com s’ha procedit. I és positiu que arran d’una actuació que no és la més adequada hagi comportat que el Consell publiqui tota aquesta informació.
S’ha publicat la informació però potser falta aclarir la interpretació del reglament...
La interpretació és clara i diàfana. El fet que algú hagi pogut interpretar-ho d’una forma que va més enllà del que com a mínim els altres presidents del grup parlamentari hagin fet no ha de comportar la seva modificació.