César Marquina

“La Covid ha posat de manifest la importància del teletreball”

El secretari d’Estat veu en la digitalització un pas imprescindible per tal que es puguin fer canvis importants en l’economia i es vegi Andorra com un país atractiu per invertir-hi

“La Covid ha posat de manifest la importància del teletreball”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El procés de digitalització del país i les aportacions en positiu que tots aquests canvis poden aportar en la diversificació econòmica del Principat són dues de les tasques principals del secretari d’Estat d’Infraestructures i Telecomunicacions, César Marquina, que ens explica des del seu despatx del Prat del Rull els diferents projectes de transformació digital en què s’està treballant.

S’ha accelerat la digitalització amb la Covid-19?

El Govern estava treballant amb la digitalització abans que es produís la pandèmia de la Covid-19. Però a partir d’aquí sí que s’ha vist la necessitat d’accelerar-la. I això és el que vam fer amb l’Horitzó 2023, accelerar els processos post-Covid. No hi ha dubte que la pandèmia i el confinament han posat de manifest la importància de poder treballar de manera telemàtica i que no sigui necessari anar de manera presencial a fer determinats tràmits.

Veuen en aquest procés l’opció d’atraure inversors i empreses de fora del país?

Un dels principals objectius de la digitalització és que es vegi Andorra com un país atractiu per a les empreses i per invertir-hi. Però això no ho podem fer si abans no tenim una adminsitració digitalitzada. Per això, un dels pilars bàsics amb què treballem és aquest, la digitalització de l’administració, perquè no es pot pretendre que les empreses i els entorns funcionin d’aquesta manera si l’administració no hi treballa.

Han plantejat tirar endavant algun tipus de model de residència digital?

Pel que fa la e-residency, és una de les línies amb les quals s’està treballant per tal de veure com es pot implementar. L’exemple d’Estònia és un bon punt de partida, i abans de la Covid vam viatjar-hi per veure com ho estaven fent i tenir clar el que funcionava i el que no. A partir d’aquí, poder desenvolupar el nostre model sense ensopegar en els problemes que hagi pogut tenir Estònia durant el seu desenvolupament i adaptar-lo al país. Hem d’aprendre dels models que ja existeixen i funcionen correctament.

I que aportarà a Andorra?

La e-residency ben desenvolupada pot ser un pol d’atracció de negocis i empreses, especialment en l’entorn digital i tecnològic. Però per això cal desenvolupar-ho tot correctament i que les persones que s’hi puguin acollir puguin realitzar tots els tràmits sense estar residint al país. Per això, és tan important que es completi tota la digitalització de l’administració i que els tràmits es puguin fer tots de manera telemàtica.

Quin és el calendari que han plantejat per desenvolupar les actuacions?

El calendari es divideix en dues fases. Una primera fase, que té uns 7 mesos de durada, ens ha de permetre fer una diagnosi de com està la digitalització i poder establir les prioritats tant dels projectes com legislatives a seguir, i una segona fase que ens ha de portar a implementar les prioritats que s’hagin fixat en la primera anàlisi i que aquesta anirà fins al final de legislatura.

Forma part d’aquest calendari la tecnologia ‘blockchain’?

La tecnologia blockchain forma part de la digitalització, i pot servir per tal de desenvolupar determinats negocis. Hem de tenir en compte que es tracta d’un sistema d’intercanvi d’informació en un entorn segur i que amb la legislació desenvolupada pot atraure inversions des dels sectors més digitals i tecnològics. Aquesta és una de les opcions tecnològiques que podem utilitzar en el procés de creació de la finestreta única.

Llavors, en aquest procés de digitalització, han pensat a regular les Fintech perquè es puguin implantar al país?

Avui en dia ja es podria desenvolupar una Fintech a Andorra, sense necessitat que hagi d’estar legislat i en funcionament el blockchain. Aquesta tecnologia pot servir perquè alguna part de les Fintech s’hi puguin basar, però com et dic, amb la legislació actual ja es podrien desenvolupar projectes basats amb les Fintech.

Una altra de les vessants amb què estan treballant amb el projecte de llei dels e-sports.

Els e-sports és una altra vessant que ja s’està regulant. Actualment la llei està en tràmit parlamentari i s’espera que pugui tirar endavant aquest proper curs. És important legislar-ho perquè és una altra activitat relacionada amb la digitalizació. I més que amb els temes purament tecnològics, el que s’aborda des del projecte de llei és poder fer el marc legislatiu relacionat directament amb la seva pràctica.

Que no es desplegui immediatament el 5G té alguna afectació en el seu calendari?

El retard en el desplegament del 5G no tindrà cap afectació per als plans que estem desenvolupant. He pogut parlar amb alguns dels desenvolupadors de la tecnologia, i a dia d’avui no veiem que sigui essencial per abordar tot l’entorn de la digitalització. Podríem dir que el seu desplegament tindria més de màrqueting que no d’utilitat directa. A partir d’aquí, hem de tenir en compte que amb el desplegament actual del 4G arribem a tot arreu i podem abordar algunes qüestions que es plantegen amb el 5G sense problemes.

Més màrqueting?

Sí, perquè amb la tecnologia actual ja podem cobrir totes les necessitats. I a més a més, hem de tenir en compte que a nivell de terminals, la gran majoria no estan preparats per treure partit a la tecnologia del 5G.

tracking