Artur Homs
“Si entra un fons voltor, la gent sabrà què és un mal propietari”
El nou president de l’Associació de propietaris demana que no es criminalitzi el sector i demana que s’acabi amb la intervenció que el govern està fent del preu dels lloguers
Després de diversos anys sense canvis, la junta de l’Associació de Propietaris ha renovat els membres i Artur Homs en va ser escollit el nou president.
Com es va produir el relleu?
Han passat moltes coses durant el 2020, i els propietaris ens hem vist molt afectats pels canvis de llei. Hem apostat per fer un canvi de junta i aportar aire fresc i creiem que és necessari fer sentir la nostra veu, especialment amb totes les lleis que s’han fet i que ens afecten directament.
Parla de la impossibilitat de cobrar lloguers de manera temporal per la pandèmia?
Sí. Volem que se’ns tingui en compte. Durant la primera onada es va legislar no es va parlar amb nosaltres. I a la pràctica, podem dir que es van intervenir els lloguers i no es van poder cobrar. Això no està bé. I a més caldria veure si és legal fer això sense que estigués en vigor l’aplicació de l’estat d’alarma.
Quins efectes ha tingut aquesta prohibició de cobrar?
Hem de pensar que la reducció dels ingressos ha estat de més d’un 40%. I això a qui més ha afectat ha estat al petit propietari, que tenia un o dos locals. Hi ha hagut situacions realment molt complicades. I s’està posant en risc la viabilitat de tot el sector si es continua intervenint d’aquesta manera.
Què vol dir que es posa en risc el sector?
És molt fàcil. Si es continua intervenint directament les rendes a percebre, no es podran mantenir les propietats, perquè moltes d’aquestes tenen hipoteques i s’hauran de vendre. Això comportarà l’entrada dels fons voltors, i a aquests no els expliquis els teus problemes perquè ells han de treure rendibilitat sense tenir en compte res més. Vull dir que si entra un fons voltor, els llogaters sabran què és tenir un mal propietari.
S’han sentit criminalitzats?
Totalment. Som una mica com l’ovella negra de la societat i això no és cert. A diferència de molts negocis, en el nostre sector les amortitzacions són a 20 anys. Sempre ens hem mostrat accessibles per parlar amb els llogaters i això és el que pensem que s’hauria d’haver fet. Deixar les negociacions de les rebaixes de lloguer entre el propietari i el llogater i no fer una llei lineal.
A què es refereix exactament?
Hi ha hagut locals, pocs, la minoria, que han treballat més durant els mesos de pandèmia i han fins i tot tingut més ingressos. Tot i això, d’una manera més o menys evident, han tingut algun tipus de descompte. I això no és just. Govern ha ajudat a tots els sectors econòmics excepte als propietaris.
Critiquen la gestió de la Covid?
No, al contrari. Pensem que cal felicitar el Govern. Només cal veure com han anat les coses a dalt i a baix amb els ERTO. Però una cosa no treu l’altra i considerem que intervenir el mercat de lloguer de la manera que ho han fet no és correcte.
Què proposen?
Que les decisions es quedin en el marc del propietari i el llogater. Perquè molts dels associats no han pogut cobrar les seves rendes però han hagut de fer front a les hipoteques; o com a molt les han pogut ajornar. Des del principi s’hauria hagut de fer com s’està fent ara. Buscant acords per fraccionar, o endarrerir per a més endavant... els andorrans som persones acostumades a seure en una taula i parlar per trobar acords. Perquè al cap i a la fi, hem de pensar que ens necessitem a tots per tal de poder tirar endavant l’economia del país.
Quins altres reptes s’han marcat des de la nova junta de l’Associació de Propietaris?
El més important és que se’ns tingui en compte. Que quan s’hagin de debatre temes relacionats amb nosaltres, poder formar part d’aquestes taules. I no només l’APBI, sinó que cal que es creïn sinergies amb l’AGIA o també amb la CEA. Pensem que aquest punt de reconeixment i de ser tinguts en consideració a l’hora de prendre decions que ens afecten és molt important.
S’han plantejat actuar com a mediadors en conflictes entre propietaris i llogaters?
Creiem que aquesta no és exactament la nostra funció. El que sí que volem fer és que les dues parts es puguin sentir recolzades i si amb la nostra experiència podem donar solucions, aportar-les. Però no actuar com a mediadors directament.
A banda del que va marcar la primera llei òmnibus, porten anys amb els preus gairebé congelats. Què en pensen?
No hi estem gens d’acord. És un altre exemple més de l’intervencionisme que et deia. Perquè a nosaltres, el cost dels serveis que hem de mantenir sí que ens ha pujat. L’electricitat, el manteniment dels ascensors, la neteja de les zones comunes... Si tothom actualitza els preus, almenys l’IPC, perquè no ho podem fer nosaltres? Demanem al Govern que no continuï intervenint els lloguers perquè el sector és molt fràgil i és necessari que pugui tornar a operar una normalitat que fa temps que no hi és
Mirant endavant, quina és la situació?
De moment hi ha l’actual legislació que està vigent fins al 31 de març. A més a més, cal veure com evolucionarà la pandèmia els propers mesos.