Francesc Camp
“El 2021 pot ser més complicat que el 2020 en l'àmbit financer”
Camp valora positivament la transformació digital duta a terme a causa de la pandèmia i explica les millores que preveuen dur a terme durant aquest exercici al Palau de Gel
Quasi un any i mig després d’arribar al càrrec, Francesc Camp fa balanç d’un primer any de mandat marcat per la pandèmia del coronavirus i una nefasta temporada d’hivern 2020-2021. El cònsol exposa la tensió que hi va haver per l’acord amb la propietat del Palau de Gel i remarca que espera reduir el volum d’endeutament del comú abans de finalitzar la legislatura.
Quin balanç realitza del primer any de mandat?
Un any intens. Ha sigut entrar al capdavant del comú i començar a treballar en diverses coses que no teníem previstes a causa de la pandèmia. Vam començar l’any amb rècords de facturació i vam tenir un estiu acceptable. Per això, sobre el global de l’any, financerament, acabarem complint el que estava previst. Per aquest motiu, el coronavirus no tindrà impacte als ingressos del comú de Canillo el 2020.
Quin impacte ha tingut el virus al comú?
Durant els primers mesos de confinament vam posar fil a l’agulla amb tots els temes que tocaven directament el comú com són la gestió dels temporers, la protecció de la gent gran, l’aplicació del teletreball i una gran millora tecnològica. Tot i que estem vivint una crisi sanitària molt intensa, sempre hi ha alguna cosa positiva i una és aquesta, el punt d’inflexió que hi ha hagut amb la transformació digital.
Com creuen que es desenvoluparà aquest exercici?
Aquest any tot apunta que serà pitjor que l’anterior. Som una parròquia que depèn molt del turisme d’hivern i d’estiu i sembla que els mesos en què es factura més, que són desembre, gener, febrer i març, els hem perdut. Per la qual cosa, tot indica que el 2021 pot ser un any més complicat que el 2020 en l’àmbit financer.
Han aprovat un pressupost totalment marcat per la Covid.
Sí, l’hem rebaixat fins a 13.900.000 euros. Hem volgut ser prudents perquè no ens podem permetre incrementar l’endeutament propi del comú, ja que tenim el 50% i escaig de les accions d’Ensisa i el seu endeutament computa dins els comptes. Canillo tenia un 80% d’endeutament sobre els ingressos mitjans dels darrers 3 anys. D’aquest percentatge, una part venia donada d’Ensisa i ara només per l’endeutament nou de l’empresa ens anirem a un 141%.
Com preveuen reduir l’endeutament fins a final de mandat?
És senzill d’entendre. Ensisa preveu no tenir pèrdues ni beneficis de cara a l’any que ve. Llavors, si el comú tampoc incrementa l’endeutament, ens mantindrem en aquestes xifres, però en vista de la temporada 2022-2023, en la qual es preveu entrar en una certa normalitat, l’empresa tornarà a tenir beneficis i ens permetrà reduir el percentatge d’endeutament que assolirem aquest any.
No hi haurà grans inversions aquest exercici.
Hem reduït el pressupost d’inversió en un 28%. Hem intentat repartir molt la inversió, no hi ha grans projectes per al 2021, tot i que tenim la finalització del primer pont tibetà, i la del pàrquing vertical de Ransol, on ja s’estan fent els acabaments i es podrà inaugurar al segon trimestre, que recordo que disposa de 225 places. En general ens espera un any molt auster amb petites millores i reformes.
Quins projectes preveuen?
Estem treballant molt a fons en el pla d’urbanisme de la parròquia, a través del qual volem anar cap a una millor qualitat i evitar la sobre edificació. També l’embelliment de Canillo i de la part vella del poble de Soldeu.
Quina conclusió van extreure de les reunions amb els veïnatges de la parròquia?
Ens van encomanar 140 propostes i hem previst 350.000 euros en el pressupost per dur-les a terme al llarg d’aquest exercici. Són petites millores entorn del benestar de la ciutadania, no són grans construccions, però poden incrementar la qualitat de vida dels veïns i veïnes.
Com van gestionar la renovació del contracte amb la propietat del Palau de Gel?
Fins a finals de desembre hi va haver molta tensió per la manca d’entesa entre les dues parts i l’arribada de la data límit. La negociació es va dividir en dues fases. La primera, del gener a principis de febrer, en què ens vam centrar en l’import del lloguer i el termini de duració del nou contracte. La segona, fins a finals de febrer, vam abordar la resta de qüestions que figuren a l’acord, que també van portar el seu temps, però teníem la certesa que havíem assolit un pacte en el tema més important.
Quines millores a les instal·lacions farà?
Estem fent una auditoria i els resultats arribaran a finals de mes. Hi ha dues grans feines a fer, una és que el Palau de Gel és un edifici vell i perd molta energia. Això genera uns costos d’electricitat durant molts anys i es buscarà una millora energètica. I la resta és tot el que s’ha fet vell; s’ha de canviar, renovar-ho. Fins a finals de mandat preveiem que cada any haurem d’invertir-hi, com a mínim, un milió més d’euros cada exercici.