Joan Clotet
“No tenir piscina de 50 metres ens ha deixat una mica coixos”
El president la FAN explica que hi ha una gran generació tot i la manca d'infraestrutures, i destaca la feina per potenciar la base, la natació artística i les aigües obertes
President de la FAN (Federació Andorrana de Natació) des de fa quasi un any, Joan Clotet fa balanç de l’inici de mandat.
Fa prop d’un any que dirigeix la federació, quin balanç en fa?
Ja veníem de la junta anterior, i veníem creixent abans del març, encarats als Jocs Olímpics i Jocs dels Petits Estats, i hi havia un bon potencial, però amb l’arribada de la Covid es va aturar tot. També ha entrat gent nova i estem amb molta il·lusió i ganes.
Com els ha afectat la Covid?
Quan es va fer l’aturada va trontollar tot, però al final moltes coses s’han posposat. A l’inici vam treballar en sec, després van entrenar els becats i a poc a poc van poder tornar tots els joves.
En l’àmbit econòmic l’afectació ha estat molt alta?
Com que teníem partides de l’any passat ens han quedat coses en què no hem pogut fer les despeses previstes. Ara estem tornant a injectar els diners que en aquell moment no vam poder gastar.
L’altre gran problema que han tingut és no disposar de la piscina dels Serradells.
Sí, és una demanda que sempre venim fent. Hem arribat a acords amb el Sant Ermengol o Ordino per entrenar, però ho fem en piscina de 25 metres i no de 50, i ja fa dos anys que no ho fem. Ja han començat les obres i esperem que el 2022 ja estigui llesta.
S’han sentit desemparats?
No, hem fet molt bona relació amb la secretaria d’Estat d’Esports, ens han donat totes les facilitats del món i esperem fer convenis també amb tots els comuns per entrenar a tot arreu.
Això ha estancat la progressió?
Sí, no poder entrenar en piscina de 50 metres ens ha deixat una mica coixos. Però realment tampoc hem pogut sortir i no hem pogut entrenar perquè també la resta d’instal·lacions a Catalunya i Espanya estaven tancades.
Es confirma la nova generació amb Nàdia Tudó o els germans Lomero?
Tenim un equipàs amb sis nedadors absoluts que tenen una projecció important. Tant el Bernat, el Tomàs, la Nàdia o la Mònica eren els que en un principi podien arribar als Jocs, i la resta de l’equip està treballant amb ganes i il·lusió. És una de les èpoques més bones que tenim.
Les marques ho demostren.
Sí, als Jocs del Petits Estats van fer un gran paper i han seguit evolucionat. La pandèmia ens ha penalitzat, però estem en un moment molt bo.
A sota hi ha també una generació que puja molt bé.
Sí, una de les nostres prioritats és potenciar la base juntament amb els clubs. Al final el problema és el de sempre, quan s’acaben els estudis a Andorra n’hi ha molts que ho deixen, i la nostra obligació és potenciar i ajudar-los per tenir llocs i centres per seguir fora d’aquí.
L’Europeu és a tocar, amb quin objectiu hi va l’equip?
Tenim quatre classificats i tots aniran a fer millors marques i rècords d’Andorra, i l’objectiu de la Nàdia i el Bernat és fer la mínima B per poder anar als Jocs.
Han volgut donar un impuls a la natació artística.
Era un objectiu que teníem. Tenim només dos clubs, però com a federació els donem suport i estem treballant en la formació d’entrenadors. També estem intentant que aquesta disciplina pugui ser oficial als Jocs dels Petits Estats.
Treballen també per potenciar les aigües obertes.
Sí, estem tancant acords amb el CN Mediterrani o el CN Barcelona per promocionar aquesta disciplina.
Ja saben quina subvenció demanaran al Govern?
La proposta que hem fet és que volem créixer i estem en espera de la subvenció. Però des de la FAN també treballem buscant patrocinadors privats, igual que tenim Andbank, n’estem cercant més.
Per primer cop en molt de temps la federació no és a la comissió permanent del COA. Li va sorprendre?
Quan un president fa la seva junta són ell i els que té a prop els que decideixen. Nosaltres estàvem a disposició per entrar a treballar per l’esport andorrà, però no es va comptar amb la natació. Jo vaig mantenir converses amb ells i van triar altres opcions, però és sorprenent.
Amb la FINA hi ha una relació excel·lent.
Des del 2016 una de les prioritats és tenir bones relacions amb organismes internacionals i som allà. Els ensenyem tot el que fem i ells ho veuen i ho agraeixen.