Juan Ramón Moreno

“Ningú es pot permetre un hivern com l'anterior”

El director general de Grandvalira confia que enguany la posició del govern serà més sensible als interessos econòmics dels camps de neu

El director general de Grandvalira, Juan Ramón Moreno.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Després d’un hivern per oblidar, Grandvalira afronta amb “optimisme” la nova temporada malgrat les incerteses de la pandèmia. El director de l’estació, Juan Ramón Moreno, analitza les previsions de futur del domini esquiable.

Ara parlem de la cinquena onada. Com gestionen la incertesa de cara a la temporada d’hivern?

Ho afrontem d’una manera optimista i al mateix temps amb les reticències que suposa no saber com evolucionarà la pandèmia. Estem detectant que hi ha ganes d’esquiar en els diferents mercats on tenim presència i esperem que l’hivern sigui, per descomptat, molt millor que l’anterior, perquè pitjor és impossible.

Andorra es pot permetre econòmicament un hivern com el de l’any passat?

Ningú es pot permetre un hivern com el de l’any anterior. Seria un desastre econòmic de tal magnitud que moltes indústries desapareixerien. Certament anem fent dues passes endavant i una enrere, però té pinta que les coses van per un camí raonablement bo. El percentatge de la població que estarà vacunada a nivell mundial serà elevat i això hi ajudarà molt, sens dubte.

Caldrà un certificat de vacunació o acreditar l’estat de salut per accedir a pistes?

No ho descartem. Això ja està ocorrent en esdeveniments de masses i està sent una bona experiència. Però per descomptat qualsevol cosa que fem anirà en la línia de garantir en tot moment que Grandvalira sigui un espai segur. Tenim la sort que el nostre esport és a l’aire lliure i la probabilitat de contagiar-se no és impossible, però sí que és molt baixa.

Enguany els interessos econòmics han de prevaldre per sobre de la lleialtat institucional amb França a l’hora d’obrir pistes?

Jo parteixo de la base que aquest escenari és molt difícil que es torni a repetir. A Espanya hi va haver algunes estacions obertes, però els nostres veïns del nord no van poder esquiar durant tota la temporada. I això jo crec que pesarà en la posició del Govern perquè sigui diferent i no hàgim d’arribar a aquells nivells. Es van haver de prendre decisions molt complicades i nosaltres vam expressar la nostra lleialtat institucional al Govern malgrat les diferències que hi pogués haver.

Tenen previsió de facturació?

Estem treballant en diversos escenaris inferiors als d’una temporada normal a Grandvalira, però estic convençut que per a les properes temporades superarem les xifres històriques amb les millores que estem preparant.

Aspiren atreure mercats internacionals a banda del client de proximitat?

Tot dependrà de l’evolució de la pandèmia i les polítiques que adoptin els governs de la Unió Europea, però de moment els senyals que tenim són positius. Hi ha moltes reserves del mercat britànic que estaven fetes per a l’any anterior que s’estan traspassant per aquesta temporada. Nosaltres tenim una gran dependència dels clients de proximitat, però hi ha mercats més llunyans a què aspirem arribar en el futur i això és una de les grans diferències que tenim respecte als competidors del Pirineu.

Cap a on pretén evolucionar el client de Grandvalira?

De fet, no només nosaltres, sinó Andorra com a destinació turística, busquem tenir un client que ens permeti tenir uns consums superiors als que tenim en aquest moment dins de l’estació. I, per una altra banda, hi ha mercats al centre d’Europa que a priori podríem pensar que és complicat penetrar-hi per la seva ubicació propera als Alps, però que hem d’apostar-hi perquè Andorra ofereix un clima que allà no tenen i que per determinats visitants és quelcom molt atractiu.

Preveuen noves inversions de cara a la propera temporada?

És obvi que la gran majoria d’estacions d’esquí estan passant per moments delicats i és molt difícil fer inversions en allò que té més visibilitat, com pot ser obrir un nou remuntador. Lògicament no anirem en aquesta línia, però si volem consolidar la posició de lideratge durant els propers anys hem de seguir invertint per tenir el millor producte possible.

El telèferic que vol connectar Andorra la Vella amb Pal a través del pic de Carroi pot restar clients a Grandvalira?

De moment és un projecte que no està clar, però certament obre un nou escenari cap al client. Nosaltres tenim el Funicamp a una distància d’Andorra la Vella d’escassos minuts. I t’obre a tot el domini esquiable de Grandvalira perquè et deixa a la part més alta l’estació i des d’allà ja pots accedir al Pas de la Casa esquiant. Pal Arinsal és una estació competidora, però tot el que millori l’oferta de país és una bona notícia per a tots els que operem a la indústria de l’esquí.

I l’heliport que s’ubicarà a Pal perjudica Grandvalira?

La competència sempre és bona perquè t’obliga a seguir millorant. No hem d’oblidar que aquest hivern està prevista l’obertura de les línies amb l’aeroport de la Seu d’Urgell i això seria una notícia magnífica perquè aproparà determinats mercats d’un client de qui ens interessa el perfil.

S’involucraran d’alguna manera en l’aeroport d’Andorra-la Seu?

Hem tingut algun contacte però tenim intenció de seguir treballant. Ara s’està parlant de tres mercats: Madrid, Portugal i França. Això pot apropar-nos a un client que podria estar esquiant uns cinc dies però també obre la porta a gent de fora que vingui a passar tot un cap de setmana.

tracking