Péter Szijjártó
“Andorra és un país que pot aportar molts beneficis a la Unió Europea”
El Principat i Hongria van signar dilluns el conveni per evitar la doble imposició, un pas cap a la seguretat fiscal i la transparència econòmica
El ministre d’Afers Exteriors hongarès, Péter Szijjártó, s’ha reunit aquesta setmana amb la seva homòloga andorrana, la ministra Maria Ubach, amb motiu de l’eliminació de la doble imposició. Durant la trobada, els dirigents van abordar temes com la cooperació en turisme o l’acord d’associació amb la Unió Europea.
Acaba de signar el conveni per a l’eliminació de la doble imposició. Quina valoració en fa?
El sector financer d’Andorra està molt desenvolupat. Una de les principals àrees de la futura economia serà definitivament la cooperació entre els sectors financers. Servirà als empresaris per fer inversions entre ells. També és extremadament important evitar una situació en què s’haurien de pagar impostos a tots dos països.
Creu que realment és un pas cap a la prevenció de l’evasió fiscal?
Personalment penso que el conveni hi pot ajudar. Hem de lluitar contra l’evasió d’impostos en l’àmbit nacional perquè, si la regulació nacional és prou forta, llavors podrem prevenir aquest tipus d’actes il·legals. Penso que hi pot contribuir, però allò que realment s’ha de treballar és la base nacional.
Què en pensa del potencial turístic d’aquest país?
Crec que els habitants d’Andorra teniu molta sort amb aquest meravellós país. Et permet fer activitats diverses, des d’esquí fins a senderisme i mountain bike... Definitivament, gaudiu d’una localització molt atractiva. Quant al fet de viatjar, ahir vam reconèixer el certificat de vacunació d’Andorra.
Què comporta aquest reconeixement?
Els ciutadans d’aquí que estiguin vacunats podran viatjar lliurement a Hongria. Llavors jo li he proposat a la ministra Ubach que l’acord sigui recíproc. Li he demanat que consideri el fet que es permeti viatjar lliurement a Andorra a tots els ciutadans hongaresos que estiguin vacunats amb qualsevol tipus de vacuna.
Andorra i Hongria van signar l’any passat un conveni en matèria de turisme. Quin tipus d’accions es deriven d’aquest acord?
La primera va ser precisament la proposta del certificat de vacunació. També es va decidir crear un grup de treball amb l’objectiu de potenciar les destinacions més atractives dels dos països. Actualment aquest grup es troba treballant conjuntament per poder oferir una llista de destinacions.
Hongria és una gran destinació turística de l’esquí europeu. Creu que poden intercanviar experiències amb Andorra?
Definitivament. Els dos pertanyem a la categoria de països petits i hem d’aprofitar els atractius de la natura. El vostre país està ple de paratges impressionants. Nosaltres no volem competir. Tot i això, és interessant veure com es promou Andorra per emmirallar-nos en alguna de les seves experiències per poder oferir als visitants. I a l’inrevés.
Durant la roda de premsa s’ha referit a possibles relacions de col·laboració entre les universitats dels dos països. Podria ampliar-ho?
Hi ha quatre universitats a Hongria on estan treballant amb lectors catalans. I ens agradaria expandir-ho perquè els estudiants d’allà tinguin prou possibilitats per aprendre el català. Per altra banda, les universitats hongareses compten amb àrees de ciències, disseny i recerca que els agradaria treballar conjuntament amb la Universitat Carlemany. També vam presentar 20 beques durant la Cimera Iberoamericana cobertes completament per l’estat hongarès. Esperem que Andorra se’n pugui beneficiar.
Andorra està en procés d’obtenir l’acord d’associació amb la Unió Europea per aconseguir certs beneficis tot i no formar-ne part. Què en pensa d’aquesta fórmula?
Penso que a la Unió Europa li hauria d’interessar signar l’acord d’associació al més aviat possible. Andorra és un país que pot aportar molts beneficis a la UE pel que fa a la seva política i estabilitat financera. Tot i això, estem veient que la UE és desafortunadament molt lenta per a aquests temes. Nosaltres creiem que a final del 2022 les discussions haurien d’estar tancades i el conveni d’associació, firmat.
Llavors, considera que és un model vàlid per establir relacions entre la UE i els estats que no en son membres?
Sí. Penso que és una bona estructura d’associació. Això pot assegurar una cooperació més forta entre un estat membre i un estat que no ho és. De fet, en l’àmbit geogràfic, Andorra ja hi és. Penso que realment aportaria molts beneficis a la UE tenir una unió més estreta amb Andorra.
Ja per acabar. No podem passar per alt que la UE ha advertit Hongria en diverses ocasions pel que fa a la legislació que afecta la comunitat LGTBI o en aspectes migratoris. Què té a dir de totes aquestes crítiques que li fan des de Brussel·les?
El govern hongarès està implementant una política estratègica que és conservadora i patriòtica. I tot això va totalment en contra del corrent principal europeu, que és liberal i laic. Per això sovint ens ataquen ideològicament en aquest tipus de temes. En relació amb la migració, la nostra posició és clara. Hem de protegir les nostres fronteres perquè és l’obligació d’un estat. M’aferro a aquest dret exclusiu. Nosaltres no volem canviar la composició de la nostra població.
I sobre la nova llei LGTBI?
No crec que tingui res a veure amb la comunitat LGTBI perquè només fa referència als nens. El punt principal de la llei és que l’educació dels menors en relació amb els temes sexuals és de dret exclusiu dels pares. És un tema sensible i ells saben quan és el moment. Això vol dir que les ONG o els activistes LGTBI no poden entrar a les guarderies o a les escoles. Per a mi aquesta llei va sobre la protecció de menors pel que fa a contingut de pornografia directa, promoció de l’homosexualitat i promoció del canvi de sexe.