Olga Molné
“Hem tirat endavant totes les inversions pressupostades”
La cònsol fa un repàs de la gestió comunal en un mandat marcat per la covid i de les prioritats de l’equip de govern per als propers dos anys
Al capdavant de l’únic comú sense oposició, Olga Molné encara la segona meitat del mandat havent assolit un dels objectius del comú per fer sostenible el principal motor econòmic de la parròquia: l’entrada de capital privat a l’estació de Pal Arinsal. La cònsol major assegura que, malgrat la pandèmia, el comú no ha hagut de renunciar a cap de les inversions previstes.
Quin balanç fa dels primers dos anys de mandat?
Ha estat un dels mandats més complicats de la història. Amb la pandèmia, hem hagut d’aprendre a actuar més ràpid per adaptar els projectes a les circumstàncies, molt canviants. Malgrat les dificultats, hem aconseguit fer tots els projectes que ens havíem proposat i tirar endavant totes les inversions pressupostades. Durant la pandèmia, és clar, hem hagut d’ajornar tots els esdeveniments que comportaven grans concentracions de gent perquè les mesures sanitàries no ho permetien. A part d’això, que penso que ho hem sabut gestionar molt bé, tota la resta ho hem pogut fer i n’estic molt satisfeta.
La Covid no ha aturat inversions?
Totes les obres pressupostades per al 2020-2021 o bé ja les hem acabat o bé estan en marxa. Les obres d’eixamplament i amabilització de Terra Mora i Costes de Teixidó acabaran al desembre. Hem modificat el paviment del nucli antic de l’Aldosa, hem inaugurat la zona esportiva de les Berques d’Arinsal, hem embellit l’entrada del Parc Natural del Comapedrosa, hem construït un nou dipòsit d’aigua a la Caubella i la captació dels Hortons, hem rehabilitat els berenadors i hem restaurat la rotonda de Crèdit Andorrà, una obra no pressupostada que hem finançat amb el romanent de tresoreria.
Quines prioritats d’inversió té el comú a partir d’ara?
Una inversió molt necessària, perquè es tracta d’un servei essencial, és la millora de la xarxa d’aigua i dels dipòsits. Hem de garantir el correcte subministrament a una parròquia en creixement, i això significa renovar bona part de les canonades. Són actuacions molt costoses i, per contra, poc visibles. D’altra banda, també considerem prioritari continuar amb el Pla de pacificació i amabilització de la Massana, perquè volem una parròquia més segura i pensada per al benestar dels ciutadans.
La nova societat resultat de la integració d’EMAP i Ensisa permetrà reduir les aportacions de capital del comú a l’estació?
Efectivament, la finalitat de la creació d’aquesta nova societat és precisament sumar esforços i efectuar economies d’escala, la qual cosa permetrà millorar moltíssim el resultat financer de l’estació. L’objectiu és que l’estació s’autogestioni i amb els guanys que genera es puguin fer les inversions necessàries per mantenir-la capdavantera sense que el comú hi hagi d’aportar directament cap partida. Això farà que el comú tingui més capacitat per invertir a la parròquia.
Quina fórmula s’ha triat per a la presidència de la societat?
La presidència i la vicepresidència seran exercides de forma rotatòria per períodes de dos anys pels cònsols de la Massana i de Canillo, de manera que quan un cònsol exerceixi la presidència, l’altre ocuparà la vicepresidència. Pensem que és una fórmula completament paritària i les dues parts hi estem d’acord.
Quan començarà a comercialitzar forfets?
Els forfets de Vallnord Pal Arinsal d’aquesta temporada els vam començar a comercialitzar el passat mes de juny. Som una estació ski and bike, amb un forfet que engloba tot l’any. Ara, tant EMAP com Ensisa ja tenim la maquinària de vendes en marxa i aquesta temporada serà de transició.
Com valora els resultats de la temporada d’estiu de l’estació?
Hem tingut una temporada rècord! En fem una valoració molt satisfactòria perquè hem superat els objectius previstos. Els ingressos han estat de 2,3 milions d’euros, i això significa el 15% més que la temporada 2019, és a dir, abans de la pandèmia. Per això, crec que té molt mèrit que justament aquest any hàgim assolit aquest rècord en facturació. L’aposta per la bicicleta està donant uns resultats evidents i considero que això no pot parar de créixer.
Auest curs s’ha avançat un quart d’hora l’horari lectiu de l’escola francesa i el comú ha assumit el servei de transport. Quin resultat ha donat aquest canvi?
Vam tirar endavant aquesta prova pilot per intentar reduir el trànsit en hora punta. El resultat és molt satisfactori perquè ha disminuït clarament en la franja en què es produeixen les retencions, a primera hora del matí. Podríem dir que als matins hem passat de tenir cues a tenir un trànsit dens. L’escola francesa ha avançat un quart d’hora l’horari i, l’escola Àgora, mitja hora. Això vol dir que cada centre educatiu de la Massana té uns horaris diferents. Aquest esgraonament es nota a les carreteres. I voldria aprofitar per fer un agraïment a les escoles per contribuir a trobar una solució a aquest problema.
Quines mesures portareu a terme en els propers mesos per millorar la seguretat viària als nuclis urbans?
El comú ja ha aplicat moltes mesures correctores i està en contacte amb el departament de Mobilitat per continuar detectant possibles punts a millorar. Per exemple, aquest hivern tornarem a implantar el sistema de cons al voltant del telecabina els dissabtes i, els diumenges, a la baixada de pistes.