MARIBEL LAFOZ

“Hi ha dos governs dins del Govern. No veig el problema”

Lafoz creu que el segell liberal no té prou "visibilitat" en l'acció governamental i reinvidica la cerca dels consensos en un executiu bicèfal

La secretària general de Liberals, Maribel Lafoz, durant l'entrevista.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Després d’un parèntesi que qualifica com a “positiu”, Maribel Lafoz fa una passa endavant per tornar a mirar la política des de primera línia. Superat l’equador de la legislatura i amb nova executiva de partit, la nova secretària general de L’A analitza la incidència dels blaus en la coalició del Govern.

Què la va empènyer a implicar-se en l’executiva del partit?

Quan va acabar la legislatura comunal vaig quedar totalment al marge de la política, la qual cosa no deixa de ser bo, perquè tornes a fer la vida de ciutadà i potser tens una percepció diferent. I, sincerament, tampoc tenia intencions de tornar-me a implicar en política de forma tan directa, però bé, es va presentar aquesta possibilitat, que és un repte.

Quins reptes es fixa?

Bàsicament reestructurar el partit per donar més empenta a les bases que es configuren en el marc dels comitès parroquials. I també donar visibilitat a una feina que sabem que s’està fent però que potser no és prou visible.

Posi’m un exemple que li agradaria visibilitzar.

Potser exemples no correspon, però sí puc dir que quan Liberals està a la majoria del Govern o dels comuns, les accions que fa queden emmarcades en l’acció governamental sense quedar ben entès si el partit hi ha participat de forma més activa del previst.

Quina valoració fa del congrés?

Es va fer una exposició de la feina efectuada fins ara i quin és el recorregut que queda per fer, en base al compromís del programa electoral. I tot i les limitacions va haver-hi una participació molt satisfactòria.

I quin balanç fa de dos anys i mig de legislatura de L’A al Govern?

En general hi ha hagut molt bona entesa i sintonia. I s’ha treballat força bé malgrat que hi hagi hagut qüestions en què puntualment dues persones poden haver discrepat. I sobretot tenint en compte l’excepcional situació que vivim, en què el que és urgent ha superat el que és important.

La necessitat de remar tots junts per la pandèmia ha contribuït a minimitzar les diferències ideològiques de la coalició?

Amb l’emergència sanitària tots hem remat en la mateixa direcció perquè tots volem el mateix, que és superar la situació i que les incidències siguin les mínimes possibles. Per tant, és quasi una cosa de sentit comú. Les situacions de dificultat són les que evidencien les persones que volen treballar per l’interès general.

Van anar per separat a la campanya electoral i arrossegaven friccions amb DA de la passada legislatura. Això ha condicionat l’acció de Govern?

Jo crec que no. Aquestes coses són qüestions més de persones que d’ideologies de partit. A Andorra les qüestions personals tenen una incidència superior sobre el que hauria de ser un posicionament de treballar per l’interès col·lectiu. I això és el que potser en un moment donat ha pogut portar a terme friccions personals, si és que n’hi ha hagut.

I això que explica creu que ho ha entès l’electoral de Liberals?

Jo crec que hi ha gent que ho ha entès i gent que no. I si no ho han entès, per què és? No ho sé. Potser hem fallat nosaltres per no saber-ho explicar adequadament o senzillament perquè hi ha gent que no accepta aquestes coses. Cadascú té una visió molt personal d’entendre la política.

Diu que les accions liberals queden emmarcades en l’acció governamental. Remarqui’m el segell de L’A en accions concretes.

En això estem treballant.

Ja, però digui’m alguna cosa, que a Govern no han aterrat avui.

Tota la feina que està duent a terme el ministre Gallardo en inversió estrangera i diversificació de l’economia i apostar per l’economia digital serà un gran pas per a Andorra. I avui no hi ha cap andorrà que pugui dir que no ha de ser així. En habitatge també s’està treballant de valent, però com ja ha dit el ministre els fruits no es veuran d’immediat perquè són accions a llarg termini.

La remodelació de Govern va comportar la pèrdua d’un ministeri liberal. Alguna cosa a dir?

En el seu moment van valorar que calia fer unes modificacions dels càrrecs a ocupar i vull creure que tenien les seves raons. Després, clar, depèn de la disponibilitat de cada persona. Això no ha de tenir cap incidència.

L’oposició assenyala L’A per rendibilitzar la seva quota de poder col·locant càrrecs a l’Administració amb afinitat liberal, com és el cas de la nova directora de l’APDA.

Independentment del color polític el que s’ha d’analitzar és que la persona en qüestió tingui les capacitats i les aptituds necessàries per desenvolupar la seva feina. No tinc res més a dir. I si algú pensa que aquests nomenaments no es poden fer així aleshores s’han de modificar les lleis.

Comparteix doncs la percepció que d’acord a la representativitat liberal el rèdit que n’està obtenint en forma de càrrecs a l’Administració és més elevat del que li correspon?

I això per què?

Això li pregunto a vostè.

No sé quina resposta donar-li. Potser és una percepció pròpia. A partir del moment que hi ha un acord per governar conjuntament no veig per què hauria de ser contradictori el fet que Liberals pugui nomenar una persona en càrrecs d’aquest tipus, independentment de si té menys escons que DA. També és un tema de negociacions.

Hi ha qui diu també que dins d’aquest Govern cohabiten dos Governs com si fos una estructura bicèfala. Té aquesta percepció?

Es refereix a la percepció del partit, la meva o la que penso que té la ciutadania?

La seva.

Jo penso que sí. Però això no impedeix que es treballi en un mateix sentit.

Em sorprèn. No m’esperava aquesta resposta.

Al Govern hi ha Liberals, CC i DA. Clar, cadascú ha de seguir les pautes que li marca el seu partit però alhora ha de vetllar per tirar endavant projectes concrets en el marc dels interessos de la població. Si DA i L’A tenen plantejaments diferents, per què no negociar-ho i acabar amb un acord? Això no treu que hi hagi dos partits governant amb visions diferents d’una mateixa qüestió. I ja que estem treballant plegats doncs mirem d’arribar al consens perquè arribi a bon terme. No veig on està el problema.

tracking