Xavier Sopena

“Insistim que la justícia acumula massa retard”

El degà sortint ha repassat la feina feta al llarg dels dos anys de legislatura i l’adaptació de l’activitat a la pandèmia

El degà del Col·legi d'Advocats, Xavier Sopena.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aquesta legislatura ha sigut ben estranya, com els ha condicionat la pandèmia durant el mandat?

Vam entrar el 30 de gener del 2020 i a mitjans de març ja estàvem tancats. Vam tenir temps de fer una junta presencial i de cop tot el que fèiem va passar a ser telemàtic. Especialment, tots els aspectes vinculats a l’activitat judicial es van complicar arran del tancament. Hi ha hagut un gran canvi en una activitat que tenia un funcionament molt tradicional. D’un dia per l’altre vam haver de canviar la manera que teníem de fer la majoria dels procediments.

Quins aprenentatges han tret de l’experiència?

Hem après a optimitzar recursos i a adaptar-nos a noves situacions. Durant aquests dos anys hem tingut molta activitat d’estudi de textos legislatius com la llei d’accés electrònic a l’administració de justícia, les modificacions al codi de procediment civil. En una fase de pandèmia molt accentuada es va tirar endavant una llei que eliminava la necessitat de vistes orals que en aquell context no eren necessàries. Aquests canvis ens han obligat a adaptar-nos a noves realitats i aprendre a treballar amb unes noves limitacions.

Des de la junta del Col·legi d’Advocats han mantingut la lluita per agilitzar els temps del funcionament de la justícia, com ho han fet?

Hem incidit molt en aquest aspecte, des de fa molts anys i amb diferents deganats s’ha insistit que la justícia no acumuli tant retard. Per aquesta raó hem participat en la posada en marxa de la comissió especial de funcionament de la justícia per analitzar aquestes mancances i poder veure des d’un punt de vista tècnic, quins recursos són necessaris perquè la justícia estigui dotada dels mitjans materials i humans per afrontar amb eficàcia el servei encomanat.

Han plantejat la possibilitat de recomanar canvis legislatius?

També hem estudiat quines modificacions legislatives es poden portar a terme. Un dels eixos principals de la nostra actuació ha estat intentar que es pugui agilitzar el funcionament de la justícia aportant-hi més recursos i modificant codis de procediment per accelerar al màxim els processos.

Durant aquest mandat s’ha impulsat el Tribunal d’Arbitratge d’Andorra, quina utilitat creuen que pot tenir en el sistema judicial?

És un tribunal alternatiu de justícia. Pot ser una eina important per descongestionar l’activitat jurisdiccional. Té dos vessants, un de nacional i un de projecció internacional. Es tracta que el tribunal tingui un renom internacional que li permeti resoldre conflictes que no siguin de l’àmbit estrictament domèstic, però també ha de tenir una funció nacional que permeti descongestionar el sistema judicial. Si té un bon funcionament pot resultar molt útil.

Quines diferències hi ha entre l’arbitratge de la justícia habitual?

És una justícia més ràpida, i, per tant, en pocs mesos es poden dirimir conflictes. També dona una certa confidencialitat, ja que en molts casos el tracte només el coneixen les parts. Igualment, se li ha de donar temps per què comencem a veure resultat i que el tribunal es consolidi. En funció dels laudes que vagi dictant i del prestigi intern que creï s’anirà establint una bona dinàmica.

Una de les demandes del col·legi durant aquests dos anys ha estat la reducció de taxes judicials, quins problemes hi havia fins ara?

Sobre la llei de taxes judicials, que té una reforma en curs, ens preocupava el preu de les còpies dels expedients, que ja s’ha reduït. Dins el marc de les taxes judicials ens hauria agradat que es reduïssin els imports, però també que s’eliminessin per determinats assumptes.

En quins casos ho troben més necessari?

Pensem que pot ser dissuasiu que hagis de pagar 200 euros de taxes quan fas una demanda a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. Perquè sol ser gent que està demanant canvis de règim de pensió o sol·licitant una prestació social. En aquests casos existeix la possibilitat que aquella persona no pugui pagar les taxes o li pugui generar dificultats econòmiques. Ens sembla important tenir en compte aquestes singularitats. Només es tracta que els tràmits i les taxes no siguin dissuasives per als ciutadans.

Respecte a totes les reformes que s’estan tirant endavant, quin paper han tingut?

Hem intentat determinar quines modificacions són necessàries per millorar el sistema, com els canvis en el codi de procediment civil o en el de procediment dels contenciosos administratius. És necessari acabar amb la congestió de la justícia per poder oferir un millor servei a la ciutadania. Per part nostra han trobat voluntat de solucionar problemes i garantir la protecció dels drets dels ciutadans.

tracking