Carlos Moreno
“La proximitat i la densitat són clau per reduir desplaçaments”
Carlos Moreno és un urbanista de renom internacional. Professor a la Sorbonne Business School, el dimarts 15 de febrer a tres quarts de vuit del vespre oferirà una conferència a l’auditori Rocafort del Centre Cultural i de Congressos Lauredià sobre l’impacte del canvi climàtic i la pandèmia en la vida a les ciutats.
Com han canviat les ciutats arran de l’emergència climàtica i la covid?
Els efectes del canvi climàtic ja es fan notar al nostre continent, sobretot als països del sud, i la gent jove n’és molt conscient. Les onades de calor són més extremes i episodis com ara pluges torrencials i inundacions són cada vegada més freqüents. La pandèmia ens ha fet replantejar-nos com treballem. La feina a distància s’ha instal·lat en molts sectors.
Com poden adaptar-se les ciutats a aquest escenari?
Cal fer polítiques per reduir les emissions de gasos contaminants i el consum d’energia, promoure la mobilitat sostenible i posar tots els serveis que necessiten els ciutadans al seu abast, a prop de casa. El concepte clau és la proximitat.
Quin rol tenen els governs locals en aquest procés de canvi?
Són una peça molt important perquè estan en contacte amb els ciutadans. Aquest vincle és essencial. Sense confiança és impossible que les polítiques que proposin els governants locals per afrontar el canvi climàtic tinguin èxit. Són imprescindibles en aquest procés de canvi.
Els Estats han perdut autoritat?
En un moment en què observem arreu del món que els ciutadans han perdut la confiança en els líders nacionals, els governants locals mantenen la força de persuasió i d’influència.
Vostè és conegut en l’àmbit de l’urbanisme per haver encunyat el concepte de la ciutat del quart d’hora. Quina realitat vol asse
nyalar amb aquesta idea?
Dit d’una manera molt resumida, el que proposo és que els ciutadans tinguin els serveis bàsics a prop de casa i que hi puguin anar a peu o en bicicleta en no més de 15 minuts. La proximitat i la densitat urbanes són la clau per reduir desplaçaments. Avui dia els ciutadans perden molt de temps desplaçant-se. Solucionar aquest problema repercuteix molt positivament en la qualitat de vida dels ciutadans i té un impacte significatiu en el medi ambient.
Em podria posar exemples de ciutats que treballin en aquesta línia?
El que conec de més a prop és París, on la maire Anne Hidalgo ha impulsat, entre d’altres, el reaprofitament de les escoles els caps de setmana com a espais comunitaris per als barris i la recuperació de l’espai públic per als vianants. Barcelona, amb les superilles, n’és un altre exemple. El concepte de la ciutat del quart d’hora ha estat adoptat per centenars de ciutats arreu del món.
Què recomanaria als polítics andorrans per reduir el trànsit?
Posar el màxim de serveis públics a menys de 20 minuts a peu o en bicicleta dels ciutadans, utilitzar les eines digitals per evitar desplaçaments i fer pedagogia sobre la necessitat de reduir la mobilitat i les emissions.