sandra tudó

“De construcció se n'ha de fer, però a poc a poc”

La consellera de la minoria fa balanç de la primera meitat del mandat amb Josep àngel mortés al capdavant del comú d’ordino.

La consellera de Movem Ordino, SandraTudó, a Ordino.V. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Sandra Tudó fa sis anys que és consellera comunal, sempre a l’oposició. La representant de Movem Oridno es mostra preocupada pel ritme de creixement de la construcció i demana que es faci una planificació a llarg termini de l’urbanisme parroquial.

Quina valoració fa de la primera meitat del mandat comunal?

Han estat dos anys molt durs, marcats per la pandèmia. Per tant, es fa difícil valorar la feina feta per l’equip de govern per a la parròquia perquè la prioritat ha estat la salut. Tot i això, sí que és cert que aquests dos anys hi ha hagut un dinamisme més pobre. Si els comparem amb el mandat anterior, potser sí que ha minvat una mica l’atenció al ciutadà aquest mandat. El nivell no ha estat el que m’esperava.

Tot i això, cal recordar que la situació financera del comú ha millorat.

En els sis anys que fa que soc consellera del comú s’ha fet un esforç per potenciar l’economia de la parròquia i eixugar el deute comunal. En aquest sentit, el fet que entrés un accionista extern majoritari a l’estació d’Ordino-Arcalís ha estat molt positiu per a les arques comunals. L’inversor té una visió clara del futur de l’estació i ha tirat endavant projectes com el mirador solar de Tristaina, que han tingut molt èxit i han suposat una entrada de diners important, també per al comú.

Vostè s’ha mostrat públicament molt crítica amb com s’ha desenvolupat el sector de la construcció a la parròquia en els darrers anys. Per què?

Més que criticar projectes immobiliaris concrets, el que em preocupa és aquesta obertura tan amplificada de la construcció sense disposar d’un estudi sobre l’impacte del creixement de la parròquia en la mobilitat, la contaminació, els recursos hídrics i els equipaments educatius de la parròquia, és a dir, l’escola, la guarderia i la ludoescola. Alhora, també em preocupa que Ordino perdi la fesomia que sempre l’ha caracteritzat: aquesta estructura urbana bucòlica amb edificis tradicionals de pedra. Potser fer un conjunt d’edificis amb grans finestres de vidre no és la imatge de nosaltres que volem donar. Cal que ens aturem i planifiquem com volem que sigui la parròquia a llarg termini. No podem permetre’ns improvisacions.

Està preocupada que aquest creixement pugui malmetre l’entorn natural?

La parròquia té un entorn natural extraordinari i no crec que cap partit tingui la intenció de no preservar-lo. El que sí que m’agradaria és que els ordinencs poguéssim continuar gaudint dels recursos culturals, educatius i socials de la parròquia, que són els que ens permeten tenir una alta qualitat de vida.

El pressupost comunal depèn de les transferències del Govern i, en segon terme, dels impostos a la construcció. Què pot fer el comú per diversificar l’economia i trobar noves fonts d’ingressos?

És un problema molt complicat perquè som un poble aïllat del centre i, per tant, és més difícil que els comerços vulguin instal·lar-s’hi, tot i que també cal remarcar que en els últims anys s’han creat a Ordino molts comerços en línia. El desenvolupament de la parròquia ha de passar per la preservació de l’entorn natural, per l’oferta cultural i per la imatge bucòlica de la parròquia. Només podrem atraure el turisme si mantenim aquestes tres coses. De construcció se n’ha de fer, però a poc a poc. Hem d’estudiar-ho bé i no fer passos precipitats.

Creu que el projecte de Grifols encaixa a Ordino?

Jo hi estic molt a favor. Vaig estudiar biologia i, per tant, sempre he considerat molt important el desenvolupament científic. Estudiar les malalties és primordial per a l’ésser humà. L’arribada de Grifols, que és una empresa seriosa i important, suposarà l’arribada d’un sector que fins ara no havia tingut presència a Andorra i, per tant, serà tot un repte per al país. Tinc plena confiança en Grifols i penso que el projecte ens ajudarà a diversificar la nostra economia en les propers anys. Hi ha qui diu que l’emplaçament del laboratori no és l’ideal. Si les instal·lacions estan ben fetes, per què no s’haurien de fer?

Creu que la solució trobada per a l’hotel Casamanya és l’adequada?

El fet que tingui un ús públic és molt important. És un encert que s’hi instal·li el ministeri de Medi Ambient. L’acord permetrà rehabilitar un edifici emblemàtic per al poble. A més, s’hi reservaran espais per al comú i el quart d’Ordino. La proposta que s’hi fes una residència per a la gent gran també era bona, ja que necessitem un equipament d’aquestes característiques, però el quart té altres terrenys que podria destinar a aquest projecte.

Hi ha interès al quart d’Ordino en una proposta com aquesta?

Em consta que no hi està tancat.

Per què no s’ha trobat una sortida per al Casamanya fins ara? No s’hi ha treballat prou?

Perquè els interessos de les parts implicades no acabaven de quadrar mai. Tot i això, era urgent rehabilitar-lo. L’edifici estava a punt de caure a trossos. De vegades s’alineen els astres i de cop els problemes se solucionen.

Quins equipaments falten a la parròquia?

El desviament de la Massana per poder arribar bé a Ordino. Si passes per l’Aldosa estàs malmetent un entorn que no està preparat perquè hi passin tants cotxes, i si vas per la Massana l’alt volum de trànsit genera pol·lució i perjudica la qualitat de vida de la gent de la Massana. Hem de fer pinya entre tots plegats perquè el Govern tiri endavant el projecte en el proper mandat, però és evident que és molt car i potser no serà una prioritat.

tracking