Jordi Tarragona

“És en els moments difícils quan un toc d'humor és més necessari”

L’autor del llibre ‘Empresa familiar amb humor’ afirma que “l’humor ajuda a acostar els temes d’empresa en general”

Jordi Tarragona oferirà una conferència dijous vinent a Andorra.J. T.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Sorprèn que un llibre sobre economia, com és ‘Empresa familiar amb humor’, que presentarà dijous en una conferència organitzada per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), pugui tenir aquest títol?

Com va dir Oscar Wilde, la vida és massa important per prendre-la seriosament. L’humor ajuda a acostar els temes d’empresa en general, i de la familiar en concret, a les persones que potser els veuen com a ardus. Un element central del llibre són els cent acudits de J. L. Martin, que donen peu a les reflexions.

Amb la que està caient pot parlar de temes econòmics des d’un vessant humorístic?

És precisament quan els moments són difícils quan un toc d’humor, amb serietat, és més necessari. L’humor redueix l’estrès, i amb estrès ningú no pren decisions que siguin encertades. L’humor combat la depressió i, a més a més, rejoveneix. Nietzsche va dir que la potència intel·lectual d’un home es mesura per les dosis d’humor que és capaç d’utilitzar.

Quines són les ensenyances concretes d’aquest llibre?

Cadascun dels cent acudits dona peu a tractar un tema diferent de forma reflexiva. A peu de pàgina hi ha un espai perquè el lector afegeixi les seves reflexions. Els temes estan presentats en seqüència lògica i a l’índex estan presentats en ordre alfabètic, per facilitar la consulta. És un llibre ideal per acostar el món de l’empresa familiar als més allunyats, especialment als més joves. Josep Sánchez Llibre afirma al pròleg que aconsegueix el doble objectiu d’orientar i de fer-ho de forma grata i divertida. Els drets d’autor estan cedits a Mans Unides.

Quins són els principals reptes de l’empresa familiar avui dia?

Els principals reptes són cinc: que el negoci funcioni, perquè el substantiu és empresa, familiar l’adjectiu. La comunicació empàtica, perquè és el millor oli per a les relacions bidireccionals entre l’empresa i la família. Professionalització de la incorporació de familiars, dels sistemes i dels òrgans de l’empresa i família. Implicació dels familiars que no treballen a l’empresa, i dels possibles continuadors; només es pot estimar el que es coneix. Planificació del relleu a la direcció, al govern i a la propietat de l’empresa. Els podem resumir amb el fet de decidir si el més adequat és tancar, vendre o continuar; perquè continuar és una opció, no una obligació.

El relleu generacional continua sent un dels entrebancs més importants pel que fa a l’empresa familiar?

El relleu generacional és un dels principals reptes de l’empresa familiar. Hi ha els tres relleus comentats, que no han de coincidir ni en la persona ni en el moment. Al procés de relleu intervenen quatre personatges. Els predecessors, que han de tenir resposta a dues qüestions: què faré? I de què viuré? L’empresa, ja que els estils i capacitats de predecessors i continuadors no són clònics. La família, les parelles hi posaran llenya o aigua? I els continuadors, quants seran? Implicats o rendistes? En planificar el relleu cal tenir clarà la viabilitat futura del negoci, que els continuadors tinguin voluntat conscient i lliure, i que estiguin capacitats.

Quines eines té la família empresària per fer front als reptes?

Les principals eines també són repte: la comunicació, la professionalització i la planificació. La família ha de parlar per deixar clar què espera de l’empresa i què està disposada a aportar-li. Les decisions s’han de prendre d’acord amb criteris professionals, sent conscients del pes dels sentiments. El reptes i possibles conflictes de l’empresa familiar són molt previsibles, i planificar potser no evita la seva aparició, però sí que facilita com superar-los. Per planificar cal fer prèviament un bon diagnòstic de les fortaleses i àrees de millora de l’empresa i de la família.

Com es pot ajudar des de fora l’empresa familiar?

Els externs podem aportar un altre punt de vista, informació; alternatives; podem plantejar les preguntes que les famílies no s’atreveixen a fer-se. Però la nostra funció és com la de les llevadores al part, ajudem; però els dolors i les conseqüències són de la família. Un consultor va afirmar: “Si us plau, no li digueu a la meva mare que soc consultor, es pensa que soc pianista en un bordell.”

Creu que està garantit el futur de l’empresa familiar al país o anirà perdent força?

Les empreses familiars són la base del progrés a tots els països del món. Representen la majoria del teixit empresarial i dels llocs de treball privats. El seu futur està garantit en tant que la majoria d’emprenedors comencen amb el suport emocional i econòmic del cercle familiar. Una altra qüestió és si continuaran les empreses actuals o no; el futur és canvi, ja queden pocs carreters i videoclubs. La família empresària ha de ser capaç de deixar el negoci actual si aquest ja no té futur i començar-ne un de nou. Cal mantenir l’esperit emprenedor dels fundadors.

tracking