Dominique Revet

“Les polítiques climàtiques són un repte per a un país tan petit”

Dominique Revet.D. R.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Dominique Revet és el cap de la delegació d’experts del Secretariat de la Convenció del Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC), que aquesta setmana ha treballat conjuntament amb els tècnics de Medi Ambient. L’objectiu de la trobada ha estat analitzar la metodologia de treball en relació amb el sistema de gestió de l’inventari de gasos d’efecte hivernacle (GEI) del país.

Com valora les accions climàtiques dutes a terme a Andorra?

Les polítiques climàtiques són un gran repte per a Andorra, tenint en compte que és un país petit i, com que la seva administració també ho és, no pot dedicar-hi tants recursos com altres països. Tot i això, les mesures relatives a la mitigació de les emissions dels gasos d’efecte hivernacle, que estudiem des de la delegació de l’UNFCCC, són positives, i el més important és que Andorra és un país molt proactiu pel que fa al canvi climàtic. Sense anar més lluny, la feina que hem fet aquesta setmana és una petició del Govern, totalment voluntària, i no tots els països la fan.

Quina feina heu dut a terme concretament?

La nostra feina s’emmarca dins l’acord de París, que encomana als països que el van ratificar, entre ells Andorra, reforçar la transparència dels informes lliurats a les Nacions Unides sobre les emissions de CO2 que generen i estudiar el compliment dels compromisos internacionals. El que hem fet és repassar el que el Principat ha fet fins ara pel que fa a això i fer-hi comentaris i recomanacions. Malauradament, és un document confidencial, només per a l’executiu, i de moment no puc parlar-ne.

Què són els gasos d’efecte hivernacle?

Explicat de manera senzilla, els GEI són aquells gasos que s’acumulen a l’atmosfera i absorbeixen l’energia infraroja del sol. Això crea l’anomenat efecte hivernacle. Aquests gasos poden ser emesos de manera natural i com a conseqüència de l’activitat humana. Nosaltres ens centrem en aquells causats per l’ésser humà, ja que són els que podem controlar i frenar.

De quina manera afecta aquest efecte hivernacle?

Contribueix a l’escalfament global i accelera el canvi climàtic. Avui dia aquest és un problema bastant greu al món, i per això és tan important adoptar polítiques per frenar-lo.

Com que les recomanacions al Govern són confidencials, què poden fer els ciutadans per reduir les emissions dels GEI?

Hi ha petites accions que tothom pot fer per reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle. Per exemple, fer servir menys aigua, instal·lar panells solars per generar energia elèctrica, utilitzar el transport públic en lloc del vehicle privat, reciclar... Les empreses, per descomptat, també poden fer-ho, i ho han de fer.

També es parla de la capacitat d’absorció dels boscos d’Andorra. En què consisteix això?

Els GEI són emesos per sectors diversos, però només n’hi ha un que absorbeix les emissions. Aquest està format per boscos i arbres, i per això és tan important mantenir-los al més intactes possible.

tracking