marc urgell

“Limitar l'arribada de quatre youtubers no és la solució per a l'habitatge”

L’empresa d’Urgell ha notat un increment en l’arribada d’influencers arran del resultat de les eleccions espanyoles

El soci director del grup Abast, Marc Urgell.GRUP ABAST

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Marc Urgell, soci director del grup Abast –especialitzada en l’assessorament fiscal i el canvi de residència, entre d’altres qüestions– afirma que els darrers mesos han notat un increment de l’arribada de youtubers i emprenedors arran del resultat de les eleccions espanyoles. Cada any, l’empresa gestiona unes 150 peticions de canvi de residència, fet que els situa aproximadament en un 13% de la quota de mercat en aquest àmbit. Assegura, però, que l’arribada de youtubers no és la causa de la crisi de l’habitatge.

Han tingut un increment de youtubers que demanen el canvi de residència?

Hem notat un increment de persones que demanen el canvi de residència fiscal, no només youtubers, perfils diferents, on també hi ha treballadors que volen fer un canvi perquè Andorra aixeca molta il·lusió. El que passa és que hi ha molta gent que no sap que ha de posar una fiança de 50.000 euros i quan se n’assabenten molts no s’ho poden permetre. Per als més petits, els que comencen, el somni de venir a Andorra no arriba a bon port.

A què atorguen aquest increment?

L’augment l’hem notat els últims dos mesos, sobretot, que coincideix amb el resultat de les eleccions espanyoles. L’expectativa de govern que es planteja a Espanya no serà gaire favorable per a empresaris i emprenedors. Hi ha gent que marxa a Andorra i altres ho fan a d’altres països.

L’interès per Andorra és exclusivament per l’atractiu fiscal?

És cert que Andorra és molt més atractiva pel que fa als impostos. Aquí paguen un 10% i a Espanya pots pagar un 50%. Però Andorra no és l’únic país que ofereix això, de fet, n’hi ha on pagarien un 0%. El que passa és que Andorra també ofereix qualitat de vida, proximitat geogràfica i cultural, i això la fa atractiva.

Recentment, hem vist alguns youtubers que a través de les xarxes socials explicaven la diferència entre viure a Andorra i Espanya pel que fa a la quantitat d’impostos que cal pagar. Això té repercussions amb Hisenda?

En alguna ocasió Hisenda fa una inspecció d’acomiadament a les persones que es canvien de residència, però és una de cada deu. La ràtio és bastant baixa. Però sí que és cert que, sobretot si el perfil és públic i fa declaracions públiques, el servei d’inspecció s’ho pren personalment. De totes maneres, mai hem tingut cap problema amb el canvi de cap residència.

Des del Govern s’ha admès que els perfils d’inversió estrangera que s’estan instal·lant al país no aporten prou valor afegit i es volen fer canvis per atreure altres sectors econòmics.

Andorra potser prefereix empreses més grans que aportin altres coses a l’economia, però la realitat és que Andorra no està atraient aquest tipus d’empreses que aporten valor afegit, per exemple, en el món de la innovació. És una realitat, no una opinió. Al final, el perfil de persona o d’empresa que actualment Andorra està aconseguint són, entre d’altres, els youtubers. Això vol dir que el seu perfil no aporta res al país? No. Sí que hi aporten, és un consumidor més, que compra al supermercat, va al restaurant, compra un cotxe, consumeix i això és bo per al país. El que sí que passa és que hi ha una inflació important i hi ha un problema amb l’habitatge. Però hem de veure si el problema immobiliari té una correlació forta amb l’arribada d’aquests perfils. Moltes d’aquestes persones el que fan és augmentar la demanda de compra, no de lloguer, de manera que l’afectació al lloguer no és gaire important. Hi ha altres temes que sí que hi tenen un impacte directe com els pisos buits, les segons residències...

No comparteix, per tant, la idea defensada per Concòrdia, entre d’altres partits, que l’arribada d’inversors estrangers ha posat en tensió encara més el mercat de l’habitatge?

Comparteixo amb Concòrdia i amb els altres partits que hi ha un problema d’habitatge. El dubte és què n’és la causa. Segons com en determines la causa, pots plantejar-hi solucions. No coincideixo que sigui l’arribada de nous residents el motiu de la crisi. Qüestions com discriminar segons si és una primera o segona residència, em sembla una bona mesura. Però dificultar l’arribada de nous residents que venen a contribuir em sembla que és un error. Aquestes persones cotitzen a la CASS i no poc, precisament; això és bo, són gent que paguen molts impostos. Aquesta aportació serveix per tenir més carreteres, serveis públics més bons, etcètera. Limitar l’arribada de quatre youtubers no és la solució de l’habitatge. El que s’ha de mirar és quants pisos buits tenim al país, quants són per habitatge turístic o segona residència, etcètera. Si tinguéssim una radiografia més clara de quina és la situació del país, podríem arribar a trobar millors solucions.

Afirmava que Andorra no és atractiva per atraure segons quins sectors. Què caldria modificar perquè ho fos?

Aquesta pregunta requereix una resposta complexa. Però et diria que el marc fiscal existent és el correcte, està ben plantejat i no el canviaria. Però existeixen certes rigideses, per exemple en la contractació laboral, que et porta problemes si et falta mà d’obra o talent. Això dificulta la creació d’una empresa. També hi ha una altra qüestió que té a veure amb l’estructura de país. Aquí no es pot desplaçar una indústria de fabricació de cotxes, per exemple. És molt difícil que una empresa de fabricació o innovació tecnològica s’instal·li a Andorra.

El Govern defensa l’arribada d’empreses com Grífols.

Sí, però Grífols arriba de la mà de Govern. No totes les empreses poden venir així. El que ha de fer el Govern és crear un ecosistema que permeti que les empreses vinguin sense necessitat que les agafi de la mà.

tracking