Albert Mora

“S'ha d'actuar per abaixar el risc de pobresa infantil que hi ha a Andorra”

El responsable de l’ONG afirma que s’ha d’incidir per disminuir les desigualtats que la privació de material genera en els menors del país

Albert Mora, director de l'organització al Principat.Unicef

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Albert Mora és el director d’Unicef Andorra, on s’estan desenvolupant programes tant per a la cura, difusió i sensibilització dels drets dels infants al Principat, com projectes de cooperació de caràcter internacional, aquest any focalitzats en Madagascar i Afganistan. Assegura que una de les qüestions on cal actuar a Andorra és en les desigualtats que genera la privació material en els infants.

Com s’assoleix el repte de divulgar els drets dels Infants?

Una acció destacada va ser el programa “Vota per mi” que vam dur a terme en les darreres eleccions, on vam parlar amb tots els grups parlamentaris que es presentaven per conscienciar-los d’incorporar la dimensió de la infància en la futura acció política. Va anar molt bé. I ara ho tornarem a repetir per les eleccions comunals.

També teniu programes encarats a les parròquies i les escoles

Sí, actualment totes les parròquies formen part del programa Parròquies Amigues de la Infància. El programa estrella és el Consell d’Infants on es treballa molt el dret dels infants a participar i ser escoltats. Els comuns ho treballen de forma exemplar. Respecte a les escoles hem engegat el programa Xarxa d’Escoles Amigues, primer comptàvem amb el col·legi Sant Ermengol, i recentment s’ha unit l’Escola de Segona Ensenyança de Santa Coloma.

Recentment vau fer una ponència sobre la desigualtat al país.

Sí, perquè creiem que s’ha d’incidir més és en la qüestió de la privació material. A Andorra un 33% de les llars que tenen menors de 16 anys no poden afrontar una despesa imprevista de 1.000 euros. El risc de pobresa pot arribar al 19% de la població, i hi ha un 28% de llars monoparentals amb risc de pobresa. És a dir que hi ha una situació de risc de pobresa infantil on s’ha d’actuar i són les famílies monoparentals les que més pateixen.

També es va posar sobre la taula la baixa natalitat.

Actualment som el país que té l’índex de fecunditat més baix d’Europa. En les dades publicades l’any 2021, l’índex se situava en un 0,97. Creiem que s’ha de començar a actuar posant en marxa polítiques favorables a la família, promoure la cooperació dels homes i crear un mercat laboral més flexible que respecti les responsabilitats compartides que han d’afrontar pares i mares.

Quina política favorable a la família es podria dur a terme?

Per exemple, la més habitual és fomentar la gratuïtat de les escoles bressol. És una mesura senzilla i és veritat que implica un cost, però no parlem de xifres astronòmiques.

Què pensa de l’enduriment de mesures per al reagrupament?

No ho podem veure com una mesura positiva. Un dels drets bàsics de la infància és estar amb els seus pares. La nova normativa suposa un retrocés i no en podem ser partidaris de cap manera.

Realitzareu alguna acció en aquest sentit?

Ho hem traslladat a tots els estaments polítics i vam publicar un article. Encara no hem rebut resposta a les nostres demandes. A la tornada al curs tornarem a tenir interacció amb els polítics i ho anirem repetint. No es pot posar impediment a la reagrupació familiar.

La salut mental ha estat un altre dels aspectes treballats enguany.

Abans de l’estiu vam engegar la campanya “Trenca el tabú” amb l’objectiu de rompre les barreres al voltant de les malalties mentals. La nostra fita és que, com a mínim, es comenci a parlar, que es posin aquestes qüestions sobre la taula i es vagi normalitzant el fet que existeix aquesta realitat a la infància i que aquestes malalties s’han de poder tractar.

Que li sembla que la CASS cobreixi 10 sessions de psicologia?

Seguint la línia de la campanya, el que voldríem és que es pogués estendre la gratuïtat de la cobertura de la CASS respecte a les teràpies de psicologia. Les deu sessions estan bé però això no cobreix tot tipus de tractament, la gran majoria de les malalties mentals necessiten un tractament més llarg i el que no pot ser és que la salut mental dels infants depengui del nivell econòmic dels pares.

És preocupant el paper de la tecnologia en la infància?

Algunes de les dades que vam recollir a l’observatori són preocupants. Molts adolescents no tenen consciència dels riscos que hi ha en la utilització, cal més conscienciació per fer front a conductes de risc com les apostes, els perills que comporta quedar amb desconeguts o el fet de compartir imatges íntimes. També vam detectar unes xifres de consum massa elevades.

Quins projectes internacionals teniu sobre la taula?

Estem treballant en la captació de recursos per finançar dos projectes. Un d’ells el conformen els ecopobles de Madagascar, on l’objectiu és dotar els pobles d’aigua corrent i de sistemes de sanejament a través d’energies renovables. És el segon any que financem aquest projecte i a finals d’any ja podrem presentar un primer informe dels resultats.

L’altre projecte a què esteu donant reforç és a l’Afganistan.

Sí. Estem impulsant l’acció que es duu a terme a l’Afganistan a favor de la igualtat de gènere. Els drets de les dones i noies d’aquest país cada cop estan més retallats per l’actual règim. Actualment les noies adolescents no poden anar a escola, les dones no poden treballar i sempre han de dur un acompanyant masculí al costat. Des d’Unicef el que es fa és crear una xarxa d’espais segurs per a dones i nenes i crear espais alternatius d’educació amb les anomenades escoles comunitàries que es fan en llocs més informals perquè l’educació pugui avançar.

Quina valoració fa del conveni amb Esports Clúster?

Una de les línies que treballem és la protecció dels infants contra l’abús sexual. Volem fer un estudi a Andorra amb la metodologia que s’empra a Europa i això té un cost. El conveni suposa una passa endavant en aquest sentit, ja que a finals d’any es faran accions per recaptar aquests diners i dur a terme aquest primer estudi que ens permetrà tenir una base de dades i una primera aproximació que cobreixi aquest aspecte.

Alguna altra iniciativa de cara al curs que comença?

El 13 de setembre fem un seminari sobre herències destinat als que volen que el seu desig de solidaritat perduri. Es farà al centre de Congressos a les 19 h.

tracking