Agustí Pérez

“El Multisport Festival ha tingut un gran impacte”

El responsable regional del festival analitza el retorn assolit de la darrera edició. Dels 1,5 milions generats, assegura, 1,2 s'han quedat al país.

Agustí Pérez, director regional d'Ironman, en la visita al Diari.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A bastament païda la darrera edició de l’Andorra Multisport Festival, el director regional de The Ironman Group a Andorra i Sud d’Europa, Agustí Pérez, analitza al Diari el ressò que ha deixat al país aquesta tercera entrega del conegut festival d’esports de força i resistència.

Ja han passat uns mesos del tercer Andorra Multisport Festival. Quin balanç en fan?

Ha estat per a nosaltres una consolidació dels projectes en l’àmbit organitzatiu. Les cinc curses han funcionat molt bé i pel que fa a l’organització crec que hem estat molt a l’altura. Hem sabut treure el millor de cadascun dels esdeveniments.

I en l’àmbit participatiu?

També és un creixement exponencial, sobretot en alguns esdeveniments més que en altres. N’estem molt contents, d’alguns, però altres, per exemple el triatló d’hivern o el mateix Ironman, al final, tant com a empresa com el que ens havíem compromès, no compleixen les expectatives.

És un esdeveniment que va néixer marcat per la covid.

Sí, les nostres expectatives eren unes i la realitat ens va portar a un altre camí. Això sí, hi ha hagut esdeveniments que els hem pogut millorar, fins i tot portant marques com l’UTMB amb el trail, que ha fet que es dispari la demanda de participants i que hi vingui molta gent.

El mateix que la BTT, amb Epic Series.

Exacte i això ha cridat molta gent perquè el canvi de format a quatre dies permet moltes més pernoctacions. El que vam prometre és que tindríem molta gent d’àmbit internacional i moltes pernoctacions, i ho hem complert amb escreix perquè el 90% de gent ve de l’estranger i esdeveniments com la BTT aporten cinc o sis nits d’hotel per participant.

Una de les crítiques principals han estat els problemes de mobilitat.

Jo també faria una anàlisi de com vam començar a com hem acabat. Vam començar amb un petit col·lapse, coincidint amb l’entrada d’un Sant Joan. Nosaltres mai tallem el sentit viari, però sí que necessitem fer pas als ciclistes, i sobretot va ser a la 21 Ports, i realment, va generar una saturació. Després, però, vam saber que hi havia hagut un 20% més de trànsit d’entrada del que estava previst i els següents anys vam intentar ubicar proves en dates que no fossin un conflicte i, per exemple, no tocar el sud, d’on està entrant tota la gent d’Espanya, començar pel nord i deixar les proves més importants per al cap de setmana.

Amb l’Ironman també va haver-hi problemes.

Parlem d’un tall de set hores seguides, on sí que es va alliberant per tram, però, per exemple, el coll d’Ordino queda saturat durant un temps. O el final d’aquesta edició a la plaça del Poble, també són moltes hores. Nosaltres creiem que ho hem intentat, que ho hem fet bé i tot ha sigut sempre pactat, aprovat, amb permisos, talls horaris que s’han complert al cent per cent. Hem estat felicitats fins i tot per Trànsit i pensem que hem acomplet perfectament les previsions.

Altres crítiques venien també pel tema econòmic.

Nosaltres al final vam analitzar què ens costaria portar-ho tot a Andorra i vam fer el que crèiem que era just. A més, un requisit per tancar aquest contracte era obrir empresa al país, i és el que vam fer. Treballem des d’aquí, ho facturem tot aquí i de tot el que s’ha facturat s’han pagat impostos a Andorra.

Es van generar 1,5 milions d’euros.

I d’aquesta xifra, 1,2 milions s’han quedat a Andorra i ha suposat un gran impacte econòmic, amb més de 4.000 participants aquest 2023, per exemple, amb pernoctacions. L’import econòmic era elevat, però la inversió com a empresa també ho era. Hem lluitat i ho seguim fent perquè el retorn, que és molt més elevat que el cost, continuï creixent.

Reformulen l’esdeveniment de cara a l’any vinent.

Sabíem que hi havia dos esdeveniments que anaven bé i tenien projecció internacional, com la BTT i les curses de muntanya, i altres que no funcionaven com volíem, com el triatló d’hivern o l’Ironman, i no és lògic tenir bloquejat tot un país per a 400 participants. Les dues parts en som conscients.

Quina previsió de participants tenen per a l’any que ve?

Volem ser sostenibles i tenir un creixement moderat. En el trail, totes les curses menys la de 10 quilòmetres es tancaran possiblement aquesta setmana i podrem estar prop dels 2.700 o 2.800 corredors, amb un 95% de gent de fora, de 40 països. Quant a la BTT, tenim ja 110 equips inscrits i el límit són 200, així que estem al 60%. Però tenint en compte que volem aconseguir el creixement sostenible que ens hem marcat, volem buscar l’excel·lència en l’organització a nivell de seguretat o de cura de l’entorn en les proves.

tracking