L’Excalibur Race creix
La segona edició de la cursa amb obstacles formarà part de la lliga espanyola i serà classificatòria per al primer Campionat d’Europa, a Holanda
La prova, organitzada per Albert Barilaro i que va aplegar més de 350 participants en l’estrena, s’internacionalitza i entra a formar part de la recentment creada OCR (Obstacle Course Racing) League, la lliga espanyola d’aquesta disciplina, organitzada per l’Associació Espanyola de Curses d’Obstacles (OCRA Espanya). Es tracta d’un circuit d’una vintena de curses per tot el territori espanyol –algunes seus repeteixen com ara Madrid– amb denominacions tan peculiars com Farinato Race, Hard Running, Teodosio Xtrem o Hispano Xtrem. La lliga comença a final d’aquest mes a Gijón i s’allargarà fins al novembre, quan Zamora tancarà el circuit. L’Excalibur Race serà l’única prova del mes de maig i Barilaro confia que sigui tot un èxit. Perquè a banda de mirar cap a Espanya, la cursa andorrana també s’ha fixat en Europa i serà una de les cites classificatòries per al primer Campionat d’Europa OCR, que tindrà lloc el 12 de juny a Nimega (Holanda), organitzat per l’OCRA BeNeLux. Segons el reglament, els deu primers de la general a l’Excalibur, en categoria masculina i femenina, tenen el bitllet garantit per a l’Europeu. En total prop d’una vintena de països celebraran curses en què els competidors hauran de guanyar-se la classificació. Només a Espanya n’hi ha disset, la qual cosa indica l’èxit d’aquesta disciplina al país veí. Barilaro assegura que el fet d’internacionalitzar la prova garantirà “molts més participants. Espero que hi hagi el doble de la primera edició i arribar als 800 corredors. Pel pont de la Puríssima hi va haver gent que ja es volia inscriure. Per poder entrar en els circuits has de pagar un cànon, però crec que val la pena”. La primera Excalibur Race, celebrada a Pal, va constar de dues jornades. A la primera, el recorregut era de 15 quilòmetres, més de mil metres de desnivell –principal dificultat– i amb 25 obstacles a superar. A la tarda hi va haver una versió kids (mil metres i 10 obstacles) i la segona jornada el protagonista va ser el recorregut esprint, de 5 quilòmetres i 15 obstacles. La segona edició, segons Barilaro, “serà molt semblant a la primera. Canviarem el recorregut perquè no sigui exactament el mateix, però hi haurà elements que no variaran, com ara pujar per cordes, passar pel fang, els filferros o les basses d’aigua. Enguany tindrem més cura amb el marcatge del recorregut perquè vam tenir alguns problemes”. La prova, que aviat tindrà el lloc web operatiu, mantindrà el 2016 les dues jornades i les tres curses.
AMBICIÓ
Aspiracions olímpiques
Tot i que les curses amb obstacles són una disciplina relativament jove, algunes organitzacions ambicionen que es converteixi en un esport olímpic. Una és precisament l’organitzadora del Campionat d’Europa, l’OCRA?BeNeLux, que com a primer pas està regulant i arbitrant les curses perquè prevalgui la seguretat i els països segueixin una mateixa normativa. Sembla molt difícil, però, la seva entrada en el moviment olímpic.