A cinc minuts de la glòria

El MoraBanc juga un gran partit contra l’intractable València Basket, que resol a la part final un duel anivellat

Tot i la der­rota, l’equip andorrà encara veu la Copa a l’horitzó. Màxima igualtat en el primer quart. Bé el MoraBanc en defensa, tot i que la ràpida segona personal de Shermadini (minut 5) va minvar la solidesa interior, cosa que van aprofitar Hamilton (8 punts) i després Djuljevic (6) per liderar l’atac visitant. Però en contrapartida el MoraBanc trobava bones situacions en atac, amb anotació compartida. El partit era un frec a frec constant. Maco. Ara anotava un, ara l’altre. El líder, com s’esperava Pedro Martínez, hauria d’emprar-se al màxim nivell si volia mantenir-se impol·lut de derrotes. Només els àrbitres en aquest primer quart van esgarrar l’espectacle, amb massa personals i, com de costum, l’habitual advertència de tècnica a Peñarroya. Un triple de Sikma, recuperat del cop del partit de l’Eurocup, va portar al segon quart amb avantatge visitant (20-23). A partit d’aquí es va veure un gran MoraBanc, creixent des de la defensa, recuperant pilotes i corrent més que mai. En atac, se seguien trobant bones posicions i els tirs entraven. Primer va ser Daniel Clark qui va aportar 8 punts seguits i després seria Shawn Jones l’estilet. El nord-americà, amb 10 punts i accions espectaculars, va fer mal a la defensa valenciana, que no sabia com aturar l’encert dels de Peñarroya. Ja amb els àrbitres més calmats amb el concert de xiulet, el partit va seguir sent de molts quirats. Emocionant, espectacular i amb dos equips que jugaven de tu a tu. Un per mantenir la imbatibilitat. L’altre per apropar-se una mica més a la Copa. Empat al descans (44-44) i confiança en l’ambient. La sortida de vestidors va ser fructífera per al MoraBanc, que amb un parcial de 9-0 es va situar 6 per davant, la màxima diferència (de 46-49 a 55-49). La defensa funcionava i l’atac fluïa, però davant no hi havia un equip qualsevol. El València no es va descompondre –per guanyar 25 partits seguits s’ha de saber patir– i amb el veterà San Emeterio tirant del carro la igualada va tornar al marcador. L’afició gaudia d’allò més. La victòria es veia possible i recompensava amb aplaudiments l’esforç dels seus (62-62 al final del quart). Quedaven deu minuts d’infart. I de sortida el València va donar primer, passant a portar la iniciativa amb San Emeterio i Djuljevic antotant. Els decibels augmentaven al Poliesportiu, on els àrbitres tornaven a collar amb les personals (quarta de Shermadini, que compensava la de Hamilton encara en el tercer quart). “Sí que es pot”, cridava l’afició, que veia com a falta de 5 minuts el València, que havia pujat un punt la defensa, guanyava de 4 (69-73). Tocava temperar els nervis per als andor­rans i aplicar-se al darrere perquè el rival portava posat el mode victòria. Una aturada tècnica per problemes en una de les cistelles no va servir perquè el València desendollés. Tot el contrari, a base d’encert en els tirs lliures va anar obrint l’escletxa, que va arribar a ser de 8 punts (69-77). El MoraBanc ho intentava, no volia perdre la cara al partit i mai no va abaixar els braços, però el rival era de massa pes. I si no era un era l’altre. Com Diot, que va aparèixer per clavar dos triples seguits que van sentenciar el matx. Massa aviat.

LES CLAUS

Igualtat total

Morabanc i valència van jugar un partit de tu a tu, sense que ningú no s’escapés al marcador. La igualtat feia gaudir el públic, que veia un MoraBanc capaç de trencar la ratxa valenciana.

L’arbitratge

Concert de xiulet de la tripleta arbitral, que va ser el pitjor d’un gran partit. Peñarroya es va queixar del diferent criteri. No van decidir el partit, però van xiular massa i malament.

‘Rush’ final

El valència va posar la carn a la graella en l’últim quart, especialment en els darrers 5 minuts. Va apujar la intensitat defensiva i en atac va tenir un encert determinant per guanyar.

EL VESTIDOR

Joan Peñarroya, Entrenador del BC?MoraBanc Andorra

“El criteri arbitral, diferent”

Joan Peñarroya va voler felicitar primer el València “per la victòria i no només per la d’avui, sinó per la temporada que està fent i la ratxa que porta, que és d’elogiar”. Després va entrar en matèria, mostrant el malestar per l’arbitratge. “Volíem un partit com el que hem tingut i al final no ens ha donat per guanyar perquè en els últims 4 o 5 minuts el València apuja el nivell defensiu i el nostre atac deixa d’estar fluït. I a nosaltres al darrere ens costa perquè el criteri és diferent. A partir d’aquí tenim un partit que m’hauria agradat que acabés més ajustat. Mereixíem acabar d’una altra manera”. Demanat sobre el criteri arbitral, Peñarroya va assenyalar que “no dic que els àrbitres siguin culpables de la derrota, però que un equip com el València no entri en bonus mai fins als últims minuts és complicat. I nosaltres hem jugat molt condicionats per les faltes”. El tècnic no es va estar de felicitar els seus homes, tot indicant que “hem fet coses millorables, però hem treballat bé i hem competit de tu a tu amb un València amb la dinàmica que porta”. Sobre la Copa, va indicar que “serà complicat. Ara ens hem de preparar per jugar dissabte i si guanyem el Sevilla tindrem totes les opcions per jugar-la”.

EL RIVAL

“La defensa ha estat la clau a l’últim quart”

Pedro Martínez. L’entrenador del València Basket va veure un partit “molt igualat i difícil, ha estat un cara o creu. A la primera part hem comès errades tàctiques que hem anat corregint. En el dar­rer quart hem estat molt bé de tres punts i la clau ha estat sobretot la defensa. Hem fet un pas, amb més energia”, indicava. Martínez va comentar que “hem temut per la victòria perquè hi ha hagut moments del partit en els quals l’Andorra se la mereixia. Ells ens han castigat amb les seves virtuts, són un equip que fa les coses amb sentit”.

ELS JUGADORS

Betinho, Jugador del MoraBanc

“Perdem pels 5 minuts finals”

Betinho apuntava que “hem jugat 35 minuts al màxim i hem perdut pels 5 del final, en què han estat més encertats. Han aconseguit aturar el nostre atac”. Per explicar el final, Clark indicava que “ells també juguen. Les han ficat i nosaltres, no”.

Jordi Trias, Jugador del València basket

“Ens ho han posat difícil”

L’ex del MoraBanc no va jugar. Tot i això va destacar la feina del seu exequip: “Ha estat dels partits més complicats per guanyar fora de casa. El MoraBanc ha fet un gran partit i ens ho ha posat molt difícil. La nostra ratxa és increïble”.