ACB dividida

L’assemblea no unifica postures sobre la participació europea i la televisió

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Allà hi eren el president i el director esportiu del MoraBanc Andorra, Gorka Aixàs i Francesc Solana, que van posicionar-se en el cisma que es veu a venir a Europa, entre l’Eurolliga i la competició que vol llençar la federació internacional (FIBA) la temporada vinent, i van participar del debat sobre el repartiment dels diners del nou contracte televisiu amb Movistar+ per als tres anys vinents. Una bossa de dotze milions d’euros per a aquesta temporada –entre patrocini i televisió– de la qual cal descomptar els costos de la producció televisiva, i que ara es reparteix desigualment en funció de la categoria dels equips. En el primer tema una presència a Europa que queda lluny de les aspiracions del MoraBanc, Aixàs sí que té clar que el club està a favor que els equips espanyols s’enrolin en una competició que respecti i en la qual prevalguin els mèrits esportius. “En el cas d’Europa i també si mirem l’ACB?per sota”, deia en referència als ascensos de LEB?i descensos a LEB. L’Eurolliga, no depenent de la FIBA, és un torneig consolidat, que atorga ingressos als clubs que participen però que funciona amb un complex sistema de llicències pel qual hi ha clubs amb plaça més o menys permanent al marge dels resultats de la competició domèstica i poden deixar a altres sense possibilitats d’entrar-hi. La FIBA?ha contraatacat amb una proposta d’una competició nova que ha dividit països, federacions i clubs. A l’ACB els clubs amb llicència d’Eurolliga només pensen en aquesta competició, hi ha clubs que no es posicionen –alguns dels humils, però també València o Unicaja, que no tenen plaça però poden aconseguir-la–; i un altre grup, entre el qual hi ha l’Andorra, dels que pensen que la plaça s’ha d’atorgar per mèrits esportius. “En la reunió d’ahir se’ns va informar de la situació, no s’havia de decidir res”, deia Aixàs, que a la vegada afegia que els clubs de l’ACB no han de prendre una decisió conjunta sobre aquesta qüestió. “Jo crec que la temporada vinent conviuran les dues competicions, després ja veurem què passa”, opinava. I descartava que una Eurolliga de més partits – tal com està plantejada per a la l’any vinent– pugui fer canviar el sistema de competició a la Liga Endesa, actualment amb divuit equips i dues places de descens.

Factors de correcció televisius Respecte a la qüestió dels ingressos per televisió sí que cal arribar a un acord, i en aquest cas tot i que la diferència no és ni molt menys tan important com pot passar en el futbol, els clubs de més pes, que generen més audiència, reben més part del pastís. Aixàs, que sempre ha dit que l’acord amb Movistar+ beneficia perquè augmenta els ingressos, explicava que al MoraBanc ara mateix no el condiciona el repartiment final i no li trastocarà un pressupost en el qual aquesta partida s’ha previst des d’una banda baixa. “El que està clar és que és una qüestió que s’ha de resoldre aviat. Es reben pagaments a compte i això s’ha d’acabar ajustant”. I que repartir en divuit parts és el que sembla més just. Factors de correcció són la producció televisiva –es calcula que dels 12 milions se n’hauran de restar uns cinc– i una possible indemnització a Orange, amb el qual hi ha litigi. Sobre el repartiment dels diners, L’ACB?va decidir que es treballin propostes que es presentaran en una nova assemblea el mes vinent.

PEÑARROYA, INCONFORMISTA TOT I LES SENSACIONS POSITIVES AL PALAU

Després de caure per només cinc punts diumenge al Palau Blaugrana, el MoraBanc va tornar ahir a la feina per començar a preparar el duel de dissabte contra el Tenerife al Poliesportiu. Com ja va fer després de la derrota amb el Barça, Joan Peñarroya, tot i no mostrar-se satisfet va voler extreure conclusions positives. “Si parlem de detalls per perdre al Palau Blaugrana és que abans s’han fet bé les coses”, comentava ahir el tècnic, que tot i això es manté en la línia d’exigència habitual: “No ens conformem amb el que estem fent, no ens conformem amb veure números i estadístiques i anem a treballar com a equip per treure les victòries com a tal”. Peñarroya també va voler mostrar una confiança plena amb David Navarro, diumege, de nou, lluny de la seva millor versió. Per al tècnic “les temporades són molt llarges i els jugadors tenen altibaixos” i va parlar de “tranquil·litat” per la situació d’un jugador “molt important”. El tècnic del MoraBanc va valorar també la nombrosa presència d’aficionats andorrans diumenge al Palau i va assegurar que espera que “aquest binomi segueixi”. El Tenerife, després de dues derrotes, encara la visita al Poliesportiu immers en certs dubtes. Ahir, l’escorta Nico Richiotti va afirmar, però, que l’equip es troba “en un bon moment” i que els últims resultats es deuen “a un tema més mental que físic.”

tracking