A punt de complir amb l'AMA
Esports assegura que “en menys d’un mes” Andorra quedarà lliure de la situació de no conformitat amb el Codi mundial antidopatge
Ahir, el secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, va anunciar després de la reunió de tancament de l’antiga Comissió Estatal Antidopatge, que “en menys d’un mes” el Principat sortirà d’aquesta llista de països en situació de no conformitat, un cop aprovada la llei de creació de l’Agència Andorrana Antidopatge i després que aquesta estigui constituïda i es posi en funcionament. “Com que encara no tenim la llei en vigor perquè hi ha hagut el retard provocat pel procés que es va haver de fer no ens han pogut treure de la no conformitat. Si s’hagués aprovat fa un mes probablement ja no estaríem en aquesta situació”, explicava Beal, referint-se a l’allargament del procés per les esmenes presentades per Liberals d’Andorra –a la totalitat– i SDP –quatre de parcials–. Un cop el Consell General va donar el vistiplau el 10 de març a la llei, que s’ha redactat d’acord amb l’AMA, aquesta ha de seguir encara el seu recorregut amb la signatura dels Coprínceps i la publicació al BOPA. “En menys d’un mes estarà”, va reiterar Beal, que va anunciar que una vegada entri en vigor la llei l’endemà de la seva publicació es convocarà el consell de l’Agència Andorrana Antidopatge perquè en la seva primera sessió aprovi el reglament intern que ha de regular el funcionament. Després d’això s’enviarà a l’AMA perquè li doni el vistiplau en una reunió i tregui Andorra de la situació de no compliment.
Especificitats de país petitSobre la llei per crear l’agència, Beal va assegurar que “no és gaire complicada perquè et ve molt dictaminat el que pots i no pots fer, però sí que hi ha especificitats del nostre país que eren importants defensar”. Una d’elles era, per exemple, “no crear una agència que multipliqués les despeses de forma indefinida, que era un dels perills. No ens podem permetre tenir una agència de segons quin cost i això ho han entès”. Per començar enguany a treballar, el pressupost de què disposarà serà de 64.000 euros, la meitat dels quals aniran a cobrir el sou del director executiu, figura de la qual Beal no va avançar el nom ni tan sols si es tracta d’algun especialista del país o serà un fitxatge. A banda dels 64.000 euros, l’agència podrà disposar d’ajudes procedents d’altres ministeris per a programes concrets, per exemple d’Educació. “Estem desenvolupant els ponts necessaris pel que fa a ministeris per poder treballar amb això i utilitzar recursos ja existents a l’administració per poder desenvolupar el màxim de projectes”. Una vegada entri en vigor la llei de l’agència, l’actual Comissió Estatal Antidopatge serà derogada i començarà a funcionar el nou organisme. Sobre la seva composició, el secretari d’Estat va dir que “serà una mica diferent, és probable que un 80% de les persones siguin les mateixes, però hi haurà nous membres i les funcions variaran una mica”. A la comissió hi ha la ministra Olga Gelabert, Jordi Beal, Manel Fernàndez i Jacint Risco, entre altres.
ANÀLISI
Es mantindrà el nombre de controls
El secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, va informar que, tot i l’entrada en funcionament enguany de l’Agència Andorrana Antidopatge, “el volum de controls no crec que pugi gaire. El pressupost assignat no ho ha fet”. Segons les dades del 2014 –les últimes fetes públiques per la secretaria d’Estat–, l’any 2014 es van realitzar 31 controls, dotze dels quals en competició i la resta de sorpresa, sent el futbol, amb 16, l’esport que més va ser controlat. Andorra, des de fa quatre anys, ja no disposa d’un nombre d’anàlisis gratuïtes segons l’acord a què es va arribar en el seu moment amb el Consell Superior d’Esports espanyol. “Espanya va eliminar totes les ajudes del laboratori de Madrid, no només a nosaltres. Ara una de les missions de la direcció executiva de l’agència serà buscar possibles convenis amb Espanya, Catalunya o França per fer algun intercanvi i si pot aconseguir de nou alguns de gratuïts, millor”, va comentar Beal. Els controls antidopatge costen com a mínim 200 euros i poden arribar als 400 si es tracta d’anàlisis de sang i no d’orina. La direcció executiva decidirà el programa de controls sense que les federacions ni el Govern ho sàpiguen.