Curses de muntanya
Essència reinventada
La Pirinenc Clàssic s’uneix al calendari impulsada per Carles Rossell i Matt Lefort, creadors dels 2900 Alpine Run
El calendari de proves de muntanya suma noves dates amb el naixement de la Pirinenc Clàssic, una competició que constarà de tres cites els mesos de juliol, setembre i novembre i que veu la llum impulsada per Carles Rossell i Matt Lefort, creadors l’any passat dels 2900 Alpine Run amb l’objectiu de recuperar l’essència del muntanyisme pirinenc. Els projectes del duo, però, no acaben aquí i les dues proves podrien tenir continuïtat l’any vinent amb una tercera cita.
“El nostre ADN és la muntanya, però la muntanya andorrana té unes particularitats úniques que la fan molt diferent de la resta i això és el que volem potenciar. A Andorra disposem d’un centenar de pics, fàcilment enllaçables, i amb unes característiques pròpies, menys tècniques i que requereixen menys equipament que l’alpinisme, però amb infinites possibilitats”, explica Matt Lefort. I és sobre aquest concepte que els organitzadors anomenen pirineisme, que han donat forma a les dues proves conegudes fins ara i sobre el qual es construeixen els plans de futur.
La primera edició de la Pirinenc Clàssic constarà de tres proves repartides durant els mesos de juliol, setembre i novembre i cada una de les cites constarà de dues curses, la cara i la carena. En la primera els corredors hauran d’escollir un camí d’ascens i un jurat en puntuarà aspectes com l’estètica del recorregut escollit, el temps que hauran necessitat o la seguretat. La segona jornada constarà d’una cursa per la carena amb un recorregut comú però sense senyalització que enllaçarà diversos pics. La primera de les proves tindrà lloc del 8 al 10 de juliol al Montmalús, i Rulhe (França) serà protagonista (2-4 de setembre) de la segona cita que conclourà a Sorteny entre el 4 i el 6 de novembre.
Rossell i Lefort van posar en marxa l’any passat els 2900 Alpine Run, la prova que uneix els set cims més alts del país en un recorregut de 70 quilòmetres i amb 6.700 metres de desnivell positiu i que aquest any tindrà una segona edició el proper 9 d’octubre. Seguint la mateixa filosofia, la Pirinenc Clàssic comptarà amb un màxim de 25 parelles i entre els participants hi figurarà Fernanda Maciel. “Volem transmetre la passió per la muntanya, però evitar la massificació. Valorem la relació humana, compartir les emocions. Amb un nombre més reduït la noció de qualitat i també de seguretat fan que l’experiència sigui completament diferent i això és el que volem transmetre d’Andorra”, assegura Matt Lefort.
LEFORT I ROSSELL ENCAREN UN ESTIU PLE DE REPTES COMPETITIUS D'ALT NIVELL
Els 2900 Alpine Run i la Pirinenc Clàssic són el fruit de la passió per la muntanya de Carles Rossell i Matt Lefort. Dos projectes que han sortit endavant després d’anys de feina i de remoure idees sobre les possibilitats de l’alpinisme lleuger que ofereix el Pirineu andorrà. A més del seu vessant com a creadors de proves, el duo també és habitual a la competició i aquests propers mesos encara un calendari exigent.
Lefort i Rossell seran presents a la Tromso Skyrace de Noruega, la prova que des de l’any 2014 impulsen Kilian Jornet i la seva parella, la corredora sueca Emelie Forsberg, i que enguany se celebrarà el 5 i 6 d’agost. El duo també serà present a dues de les properes cites de l’Skyrunning Extreme Series. La primera, el KIMA Trophy que se celebrarà a Itàlia el proper 29 d’agost i la parella també serà present a Glen Cloe, Escòcia, el proper 18 de setembre per disputar la Salomon Glen Cloe Skyline.
Aquest cap de setmana passat, Carles Rossell també tenia prevista la seva presència a Els Bastions, la cursa que es disputa a Ribes de Freser. La prova va estar marcada durant tota la jornada per les fortes tempestes elèctriques i la calamarsada que finalment van obligar l’organització a suspendre-la i evacuar-ne els 800 participants. Toti Bes va ser el més ràpid entre els corredors de la modalitat ultra i Jordi Gamito de la trial abans de la suspensió.