Política esportiva
Un milió per a l'esquí
El ministeri augmenta en més de cent mil euros la subvenció a la federació
La neu no baixa del pedestal si toca parlar de les subvencions del ministeri d’Esports. La distribució del 2016 s’ha fet esperar fins a mitjan juny pel retard en l’aprovació dels pressupostos generals i quan ha arribat ha deixat clar que la Federació d’Esquí (FAE) i la de Muntanyisme (FAM) –amb l’esquí de muntanya com a disciplina principal– són una aposta ferma. Marca Andorra, com ho pot ser hores d’ara el Bàsquet Club Andorra, amb un projecte d’elit en el qual l’ajut públic més important arriba des de l’àrea de Turisme –Esports només subvenciona el planter, amb una de les xifres destacades, 196.260 euros–.
L’esquí, esport nacional, rep enguany un milió d’euros rodó després d’uns anys en què les retallades havien afectat tots els esports. Per a aquest any la xifra global de les subvencions augmenta sobre un 4 per cent i la FAE incrementa l’ajut en més de cent mil euros. La seva ascendència és indiscutible, ja que s’endú prop d’un terç dels diners destinats a ajuts. El secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, parlava del projecte de tecnificació amb vista a les finals de la Copa del Món del 2019 com un dels motius de la major injecció econòmica. Més lluny quant a import absolut queda la Federació de Muntanyisme però no en el percentatge d’increment, que se situa prop del cinquanta per cent. Com ja va fer la setmana passada en l’acte en què Inka Bellés i Jaume Planella anunciaven la retirada de forma sobtada, Beal refermava la seva opinió sobre el bon treball que està fent la FAM. El secretari d’Estat parlava de l’aposta per la neu i deia que es vol millorar resultats.
Més increments
I del creixement general dels ajuts també hi ha altres esports més modestos premiats per la seva feina o l’ambició dels seus projectes. És el cas de la Federació de Canoa-Caiac, amb una apujada considerable de 8.000 euros d’increment –per a 20.000 euros de subvenció– per treballar en el projecte de tenir algun olímpic el 2020, la de petanca, amb un projecte de planter, la de ball esportiu o la d’handbol, que amb l’increment de la subvenció pot complementar l’estructura tècnica i accedir a una subvenció internacional. I en tir, per exemple, hi ha hagut apujada per fer front a nou equipament per a la futura olímpica a Rio Esther Barrugués.
Altres entitats es queden com estan, com dos clubs amb problemes econòmics, el Club Vòlei Andorra i l’FC Andorra. Del primer, que tot i no tenir equip sènior, rep 65.000 euros que per a Beal són indispensables per sobreviure –advertia que el deute l’ha d’anar pagant amb altres recursos–. Sobre el segon indicava que no hi ha hagut cap canvi substancial en la seva activitat –aquesta temporada no ha pujat, com va passar en l’anterior–.
En un moment de menys estretors pressupostàries que anys enrere l’ajuda no baixa per a cap entitat excepte per al Comitè Olímpic, amb un import designat que es determina per les competicions en què és present cada any. No hi ha cap alta i es registra només una baixa. La de la Federació de Kendo, que per problemes de gestió i de junta directiva no ha acabat fent efectiva cap sol·licitud.
ESPORTS DONARÀ EL VISTIPLAU ALS PERMISOS PER A ENTRENAMENTS
El Govern va aprovar ahir la modificació de l’article 30 d’Immigració, que concedia els permisos de residència per a entrenaments esportius, una figura amb la qual clubs de la competició domèstica de futbol s’havien nodrit de futbolistes que jugaven la lliga –l’arribada de jugadors mexicans del Carroi i la Penya Encarnada va donar visibilitat a la qüestió–. Amb aquesta modificació s’introdueix d’una forma clara el concepte d’alt nivell, i un informe del ministeri d’Esports és el que avaluarà si la sol·licitud correspon a la d’un esportista que compleixi amb aquests requisits de competir a l’elit. Beal indicava que la proliferació de futbolistes a la lliga per aquesta via no “aporta un valor afegit”, sinó que fins i tot pot ser un perjudici, perquè barra el pas a jugadors nacionals i seleccionables.