Inistal·lacions

El nou maldecap d'Aixovall

El desmuntatge de l’estadi per tornar-lo a la propietat tal com el va rebre pot costar al Govern al voltant del mig milió d’euros

El nou maldecap d'AixovallFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Un cost relativament alt”. Aquestes van ser les paraules del secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, en ser qüestionat sobre el pressupost que podrien tenir les obres per deixar els terrenys on està ubicat l’Estadi d’Aixovall tal com el van rebre de la propietat un cop el Govern havia resolt definitivament el contracte de lloguer. Segons fonts de l’executiu, el cost del desmuntatge de la instal·lació laurediana per deixar-la com a “terreny cultivable” estaria al voltant del mig milió d’euros. Altres fonts coneixedores de la situació consideren aquesta xifra baixa i l’allarguen fins als 600.000 euros. En qualsevol cas es tracta d’una quantitat important, que suposarà un nou maldecap per a l’executiu per culpa de la instal·lació que en un moment donat va acollir la major part de partits de la lliga nacional i de l’FC Andorra.

Tal com va informar Beal el 13 de juliol passat quan va anunciar en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que el Govern resolia el contracte d’Aixovall, la data límit per deixar el camp –actualment tancat a pany i forrellat– és el 28 de febrer de l’any vinent. Aquest termini, segons fonts de la propietat, es podria allargar algunes setmanes en funció de la durada dels treballs per condicionar els terrenys, que comportaran la destrucció dels elements que formaven part de l’estadi (tribuna, vestidors, ter­reny de joc, zona d’aparcament adjacent...) i que quedaran erms i a disposició de la propietat. Aquesta està valorant quin ús dóna als terrenys, catalogats com a sol urbà consolidat. El fet és que hi ha hagut gent interessada a conèixer la situació dels terrenys i ha demanat si els propietaris tenien la intenció de llogar l’espai, però a hores d’ara es desconeix quin serà el futur d’Aixovall. Entre la gent que ha contactat amb el propietari no hi ha la Federació Andorrana de Futbol, segons fonts federatives, que no disposa de diners per assumir el cost que implicaria donar-li un nou ús esportiu als terrenys. La federació és, juntament amb l’FC Andorra, el gran perjudicat pel tancament d’Aixovall ja que si bé és cert que disposa de nous camps (dos a la Borda Mateu i un a Encamp, que se sumen al d’Ordino i a l’Estadi Nacional, més el d’Alàs), el creixent número d’equips en totes les categories –ja superen el centenar– fa que la resta d’instal·lacions estiguin pràcticament ocupades full time.

L’última temporada d’Aixovall, cada cop en pitjor estat per la manca d’actuacions, assumia menys partits dels que tradicionalment acollia. I és que fa uns anys va arribar a estar sobreexplotat, amb partits fins i tot a les deu de la nit.

Més estadis

La construcció de més camps va ser un dels motius esgrimits des del Govern per rescindir definitivament el contracte amb la propietat d’Aixovall perquè desapareixia el perill que el futbol es quedés sense instal·lacions. L’altra raó, la principal, va ser l’elevat cost del lloguer que li demanaven per renovar l’acord, xifrat per Beal en 25.000 euros mensuals, lluny del que estava disposat a pagar l’executiu, immers en una política de disminució de les despeses per lloguer. Davant d’aquest panorama i després d’incomptables estira i arronses amb diferents executius, des que l’any 2004 es va acabar el contracte inicial, Aixovall tancava portes el juliol passat, mentre espera que hi entri la maquinària.

LA GESPA ARTIFICIAL DE L'ESTADI NACIONAL SUPERA EL TEST D'HOMOLOGACIÓ PER A UN ANY MÉS

La gespa artificial de l’Estadi Nacional ja ha superat el test d’homologació que cada any exigeix la UEFA per mantenir la condició de dues estrelles i poder acollir partits internacionals, el primer dels quals arribarà el 6 de setembre cor­responent al debut d’Andorra en el Premundial 2018, contra Letònia. Enguany s’ha avançat la visita dels tècnics del laboratori acreditat independent de la Universitat de Gant que, segons les fonts consultades, han donat el vistiplau a l’estat del tapís que acull indistintament partits de futbol i rugbi. Normalment la visita es feia a final d’agost i enguany els tests ja s’han fet. Ara, serà el laboratori qui enviï a la UEFA els resultats de les proves i els resultats obtinguts. El Govern va posar en mans de l’empresa Limonta Sports la instal·lació i el manteniment de la gespa, que va generar polèmica pel seu estat entre el món del futbol. El cost del contracte amb Limonta és de 12.000 euros anuals, tests inclosos.

tracking