Rugbi
Una mica més complicat
Els ‘isards’ s’enfrontaran a Malta, Croàcia, Xipre i Israel en un Europeu que canvia de format, amb una lligueta d’una sola volta
La selecció andorrana de rugbi coneix rivals i el calendari per a la propera edició del Campionat d’Europa, que ha canviat de format i d’entrada sembla una mica més difícil per als isards. Xipre és l’únic rival amb què es repeteix respecte de l’anterior edició i s’hi afegiran Croàcia, Malta i Israel, tres conjunts que estaven en una divisió superior.
Rugby Europe, la federació continental, ha decidit canviar el sistema de competició, que ha unificat les dues categories de la divisió 2 –Andorra estava en la 2B–. Ara hi haurà deu equips inclosos en el que s’anomenarà conferència 1, distribuïts en dos grups de cinc per criteris geogràfics. El Principat queda enquadrat en el grup Sud i disputarà una lligueta a una volta, amb la qual cosa la competició es disputarà en una sola temporada. Els dos primers de cada grup es jugaran una única plaça d’ascens a partit únic, mentre que els dos darrers es creuaran per no baixar de categoria. D’inici, l’objectiu de la selecció seria evitar aquesta darrera posició, amb Xipre –va quedar per sota d’Andorra en el passat Europeu– com a rival a qui cal guanyar. Croàcia, Malta i Israel van ocupar per aquest ordre les tres darreres places de la divisió 2A en l’edició anterior.
Que la competició sigui a una sola volta dóna transcendència al calendari, i en aquest cas Andorra tindrà l’avantatge de jugar contra els xipriotes a casa. L’altre partit com a locals per als isards serà davant de Malta. El mes d’octubre i concretament els dos darrers caps de setmana seran importants, ja que l’estrena serà a casa davant de Malta –dia 22– i una setmana després es visitarà Croàcia, a priori el rival més fort. Els altres dos partits arribaran ja el 2017, l’11 de febrer davant dels xipriotes i el 8 d’abril a Israel.
El seleccionador, Jeannot Martinho, explicava que “ens trobem amb un sistema nou de competició i hem de pensar a treure-li el màxim rendiment. Serà complicat, i ens obliga a no fallar sobretot a casa”. Indicava que els dos partits seguits a l’octubre per una banda són positius “perquè permetrà tenir el grup concentrat i enfocat en la selecció durant més dies”, però per altra banda preveia que no podrà comptar amb tots els internacionals que juguen fora. “Em faig a la idea que no els tindré. Es juga fora de les finestres de seleccions i hi ha jugadors que tenen les seves feines i és difícil que puguin estar disponibles tants dies seguits”. El president de la federació, Xavier Vilasetrú, indicava que “aquest canvi en la competició s’ha fet entre d’altres coses per estalviar pressupost de desplaçaments, però per a nosaltres al final acabarà representant el mateix”. El dirigent indicava que “a priori en el grup hi haurà rivals d’un nivell més alt. S’haurà de lluitar i els partits de casa seran molt importants”. Els dos partits de l’octubre obligaran el VPC Andorra a ajornaments en el primer tram de lliga.
Europeus sub-18
Abans de l’estrena de l’absoluta en l’Europeu, les seleccions sub-18 de la modalitat de set jugaran competició continental. Les noies ho faran a Vichy (França) el 10 i l’11 de setembre i els nois, a Esztergom (Hongria) una setmana més tard. Seran tornejos durs, sobretot per a les noies, que debuten en la categoria i tindran rivals de primer nivell.