Duatló
Primera 'Swimrun' al país
Albert Barilaro, impulsor de l’Excalibur Race, proposa a l’agost l’estrena a casa d’aquesta modalitat, que mesclarà natació als estanys de Tristaina i Creussans i ‘trail’
Albert Barilaro és un esportista polifacètic. En el seu vessant de competició –ara lesionat– es dedica als vertiginosos descensos en BTT, i en la seva faceta com a organitzador va ser el primer, fa dos anys, a impulsar l’Excalibur Race, cursa extrema d’obstacles que ja ha viscut dues edicions i que el febrer vinent s’expandeix a Madrid. Ara, Barilaro proposa una nova competició “innovadora i diferent” al país, l’anomenada Swimrun Andorra, que consisteix en la combinació diferents vegades de natació i cursa de muntanya. L’originalitat d’aquesta prova és que mentre que a l’swimrun original la natació es fa en aigües obertes, a Andorra seran els estanys de Tristaina i de Creussans l’escenari on els participants hauran de llançar-se a l’aigua. La prova, a falta de concretar amb Vallnord i el comú d’Ordino, es faria el mes d’agost. “L’swimrun és una disciplina que està agafant volada ara al sud d’Europa. Vaig tenir la idea de fer-ne una prova aquí l’abril passat i vaig començar a treballar. Swimrun Andorra tindrà la particularitat que serà la més alta del món, per sobre dels 2.250 metres”, explicava Barilaro al Diari.
La prova, que es pot fer per parelles o individualment, sempre amb neoprè, consta de dos recorreguts, amb sortida des de la Coma d’Arcalís. Un de curt, de 6 quilòmetres, distribuïts en 1.100 metres de natació i 4.800 metres de cursa de muntanya, amb un desnivell positiu acumulat de 260 metres; i un de llarg, a una distància de 12 quilòmetres, amb 3.100 metres de natació i 8.900 de cursa, amb 700 metres de desnivell. Durant la prova llarga, que l’organització considera de dificultat mitjana/alta, els participants hauran de fer fins a set transicions nedar-córrer, amb 500 metres com a distància més llarga a nedar seguida als estanys de Tristiana. “No hem fet una previsió de participants. És la primera vegada i no tenim referències. A l’Swimrun Cap de Creus del cap de setmana hi va haver 250 esportistes i al Campionat d’Espanya, 400. Pensem que podrien venir entre 100 i 200 participants, però és difícil dir una xifra”, comentava Barilaro.
Una de les característiques de les proves d’Swimrun, assenyala l’organitzador, és que “els participants han d’arribar a la meta amb tot el material amb què han pres la sortida. Si portaves quatre barretes energètiques, quatre embolcalls; si duies una gorra, una gorra. No pots deixar res pel camí”. Això implica, per exemple, córrer amb el neoprè posat o amb les aletes de nedar a la mà.
L’Swimrun Andorra no serà la primera que s’organitza a la muntanya, lluny del mar dels orígens, perquè per al juliol del 2017 està programada l’ Swimrun La Baells, que tindrà en aquest embassament de Berga l’escenari principal i constarà de 22,7 quilòmetres.
Ambaixador de luxe
L’Swimrun Andorra comptarà amb un ambaixador d’excepció, el triatleta espanyol d’elit Marcel Zamora, que presenta en el seu currículum cinc victòries en l’Embrunman, un triatló de llarga distància de màxima duresa, i cinc triomfs en l’Ironman de Niça, el més prestigiós del món que es celebra cada any el mes de juny. “El Marcel és el millor triatleta espanyol de llarga distància. El conec i col·laborarà amb nosaltres”, va indicar Barilaro, que a començament d’any es centrarà en la preparació de l’etapa de l’Excalibur Race de Madrid, prevista per al 5 de febrer.