reportatge

D'Andorra al cel de l'MLB

El llançador cubà Aroldis Chapman va estar uns mesos residint al país com a pas previ a la Major League Baseball. La matinada de dimecres a dijous es va coronar amb els Cubs guanyant les Series Mundials i acabant així amb una sequera històrica de 108 anys.

D'Andorra al cel de l'MLBFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El beisbol és un dels pocs esports que no té gens de pes al país. No hi ha ni una federació, ni clubs que juguin competicions. Però sí que en alguna ocasió aquest esport ha estat present al Principat. L’exemple més clar es va donar a finals del 2009, quan el llançador cubà Aroldis Chapman va decidir establir la residència a Andorra. No va estar-s’hi gaire temps, però es va deixar veure sovint pels carrers del país, pel qual sempre va mostrar estima.

Les raons que el van portar aquí eren de pel·lícula. Va marxar de Cuba per la porta del darrera, aprofitant una estada de la selecció cubana a Rotterdam (Holanda) en la qual va fugir de l’hotel amb el seu amic i exagent Edwin Leonel Mejía, de l’agència Athletes Premier International. Va ser ell mateix qui el va portar a Andorra, amb prèvia estada a Viladecans, on entrenava. Va venir al Principat, segons explicava a l’època, per usar el país com un trampolí per poder aconseguir un bon contracte a la Major League Baseball (MLB) com a agent lliure mentre entrenava. Es parlava de xifres superiors als 50 milions de dòlars. Finalment, ho va aconseguir. Va fer les maletes i va acabar amb la seva curta etapa andorrana. Però aquí no va finalitzar la seva relació amb el país. De fet, avui dia encara hi manté lligams, malgrat que no són per bones raons. I és que, tot i ser milionari, està en una llista de morosos des del 2011. Va deixar Andor­ra, però encara tenia un pis llogat a Encamp, que no pagava. La Batllia li va treure l’apartament i l’obligava a pagar interessos a l’agència que li havia llogat el pis. Ell desconeixia que havia deixat deutes a Andorra. Era als Estats Units complint el seu somni.

Actualment, lluny de pensar en les muntanyes d’Andorra i els diners que té de deute, Chapman està celebrant que ha tocat el cel de l’MLB. La matinada del dimecres al dijous, els Cubs, l’equip de Chicago al qual va arribar a principis de temporada, es va adjudicar les Sèries Mundials en un triomf èpic. Van remuntar un desavantatge de 3 a 1 als Cleveland Indians, que van acabar perdent tres partits seguits. En l’últim i definitiu, els Cubs es van endur la victòria a la pròrroga per un ajustat 8 a 7. Chapman va cedir un home run de dues curses, però tot i això va ser un dels que va rebre la crítica positiva de l’afició ja que va eliminar dos batedors rivals en moments claus.

D’aquesta manera, els Cubs donaven per tancada una de les pitjors ratxes de la història de l’esport. Un total de 108 anys van passar perquè l’equip de Chicago es tornés a endur el màxim campionat nord-americà. “Era el meu gran somni, aconseguir el títol de les Sèries Mundials i encara que sentís una gran frustració amb el home run que vaig concedir, sempre vaig tenir una gran confiança”, declarava el llançador cubà. Potser un petit tros d’aquella confiança la va adquirir amb el trampolí que li va suposar viure a Andorra.

EL RÈCORD

UNA PILOTA A 169 KM/H

Aroldis Chapman té diversos sobrenoms. El Míssil cubà, el Llançaflames cubà,... És considerat el braç més ràpid de la Major League Baseball. L’avala el fet de posseir el rècord del llançament a més velocitat mai registrat en un partit. Ho ha fet dues vegades, una el 2010 i l’altra l’estiu passat amb els New York Yankees. Va deixar el registre en 169 quilòmetres per hora (105,1 milles per hora). Chapman sol llançar per sobre les 100 m/h i ja des de jove, fins i tot quan residia a Andorra, era conegut per tenir un dels braços més ràpids mai vistos.

tracking