Bàsquet
Guanyar a fora, una odissea
El MoraBanc és un dels vuit equips de la lliga que només han aconseguit un triomf a domicili, contra el Manresa
Guanyar lluny de casa sempre ha estat difícil per als equips de l’ACB. Però enguany, i tenint en compte els resultats a la jornada 10 de competició, sembla que aquesta tendència s’ha convertit en una odissea. Un exemple clar el trobem amb el MoraBanc. L’equip de Peñarroya és un dels conjunts als quals, a banda de mostrar un joc antagònic al que ofereix a casa, els costa molt sumar a fora. Dels quatre desplaçaments, només va poder superar el cuer, l’ICL Manresa, en un partit que va desencallar al final patint més del compte i que podria haver sortit perfectament creu. Si bé és cert que el calendari fins ara lluny del Principat ha estat dur per als homes de Joan Peñarroya. I és que a banda del Manresa s’han enfrontat al Baskonia, València i el Fuenlabrada, on no han guanyat mai. Si mirem la resta de conjunts, dels 17 que hi participen set també han guanyat tan sols un partit lluny del caliu de casa. L’Estudiantes, proper rival, es troba amb el mateix balanç que els andorrans: quatre partits a fora amb una victòria i tres desfetes. Després hi ha un contingent de sis combinats que compten amb un triomf en cinc desplaçaments: Saragossa, Reial Betis, UCAM Múrcia, Joventut, Fuenlabrada i Manresa.
Set jornades fins a vitòria
La derrota al Fernando Martín va suposar per al combinat del Principat caure de la quarta plaça a la classificació fins a la setena. Val a dir, però, que els andorrans, amb sis victòries i tres derrotes –totes fora de casa–, tenen el mateix balanç que el quart classificat (València), el cinquè (Unicaja) i el sisè (Bilbao Bàsquet). Una part mitja-alta de la taula molt atapeïda ja que tots els combinats volen acumular, com abans millor, el màxim de triomfs possibles que els garanteixin una posició per disputar la Copa del Rei de Vitòria al febrer. “És evident que hi ha molta igualtat. Tots els equips poden guanyar a tothom, Barça i Madrid al marge”, va explicar ahir el president, Gorka Aixàs. Manquen set jornades perquè es decideixin els vuit conjunts que afrontaran la Copa del Rei, i el nombre de victòries per obtenir un bitllet es situa en 9 o 10. Els andorrans acumulen sis triomfs, i en les set jornades restants faran quatre desplaçaments (Estudiantes, Saragossa, Tenerife i Reial Madrid) i tres partits a casa (Barça, Unicaja i Reial Betis). Per tant, els tricolor haurien d’emportar-se com a mínim tres duels més, quatre per estar del tot tranquils i assegurar la plaça per a la Copa. Hi ha possibilitats, però no serà fàcil. Bàsicament perquè són més partits a fora que a casa i venen dos titans al Poliesportiu. “Has de guanyar el màxim d’enfrontaments, sigui a casa o a fora, només val sumar. Les victòries es venen molt cares i no podem fer travesses o pensar en el Barça o Unicaja perquè ens equivocaríem”, va al·legar un prudent Aixàs.
SENSE ACORD PEL REPARTIMENT D'INGRESSOS
La reunió d’ahir de l’assemblea de l’ACB a Madrid va tenir llums i ombres. D’una banda, es va aprovar per unanimitat un pressupost d’ingressos rècord de més de 30 milions d’euros per a la temporada 2016-2017, el més alt de la història de la competició, amb un augment de 4,6 milions respecte a la campanya anterior. Ara bé, més ingressos però també més despeses. Tanmateix, els presidents i representants dels 17 equips de la lliga van deixar la capital espanyola sense arribar a un acord sobre el criteri per al repartiment d’aquests beneficis que s’haurà d’aprovar en properes trobades. La temporada 2015-2016, amb 10,5 milions per repartir entre els clubs de la competició, es va fer servir de manera excepcional un sistema basat en trams en funció de la classificació final dels conjunts. Un criteri més “equitatiu” que en d’altres temporades, segons Gorka Aixàs, president del MoraBanc Andorra, club que va ingressar amb aquest criteri prop de mig milió d’euros.