Poliesportiu
Nit per als esportistes
El conjunt no pot optar des d’enguany al premi a millor equip per tractar-se d’esport professional i amb majoria de jugadors forans
El Complex d’Encamp va acollir ahir una nova edició de la Nit de l’esport, que com a novetat va premiar més esportistes individuals degut a la distinció entre esports d’estiu i esports d’hivern. Curiosament l’any que més premis es concedien és també l’any en què un club del país, el BC MoraBanc Andorra, no podia optar-ne a cap. I és que en les bases que es va fer arribar a les entitats perquè proposessin aspirants als premis, en l’apartat de millor equip masculí de la temporada 2015-2016 s’especificava que es tractava d’esport no professional, per la qual cosa el MoraBanc en quedava fora, al marge dels mèrits esportius, que tampoc eren remarcables.
El secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, va explicar les raons de l’exclusió. “És una decisió que pren el Consell Andorrà de l’Esport, fins i tot a la fase prèvia i quan es coneixien ja els resultats del MoraBanc. Van considerar que jugava en una divisió a part. Per tota l’estructura del club i essencialment perquè són esportistes que venen de l’exterior a jugar al país vam considerar que entraven en la categoria que havíem posat altres anys d’esportistes que resideixen al país, com va ser el cas de Purito Rodríguez fa uns anys, que se li va fer un reconeixement,” va indicar Beal. ¿I en cas que el MoraBanc fes enguany una gran lliga, arribant a la Copa o als play-off? Per a Beal, “si fa una temporada extraordinària, i estem molt contents de com ho està fent fins ara, molt probablement es buscaria algun tipus de reconeixement com a situació excepcional”.
Més premiats
Al marge de la situació del MoraBanc, representat a la Nit pels jugadors, cos tècnic i directius, amb Gorka Aixàs al capdavant, la trobada va servir per premiar per primera vegada quatre esportistes en categoria individual absoluta, fent la distinció entre esports d’hivern (els esquiadors Joan Verdú i Mireia Gutiérrez) i estiu (Ferran Teixidó i Laura Sallés). En categoria promesa, els premiats van ser l’esquiador de la Fadea, Roger Puig, i l’esquiadora de fons Carola Vila (hivern) i l’atleta Pol Moya i la palista Mònica Doria (estiu). La majoria de guardonats no van poder recollir els premis per estar fora del país.
Ferran Teixidó, tercer del món en curses verticals, va mostrar-se “satisfet pel premi. És una cosa que cap esportista busca a principi de temporada, però que ve amb els resultats. M’ha agradat el format estiu-hivern per donar més opcions a altres esportistes”. Laura Sallés, tercer cop premiada, va agrair el premi pel que suposa “de reconeixement i més al meu país. Deixo el judo d’elit, però vull seguir entrenant-me i m’agradaria classificar-me per als Jocs de San Marino”.
El bàsquet 3x3 va copar els premis als millors equips. En nois, van ser guardonats els jugadors sub-18, que van ser quarts a l’Europeu de Debrecen –esportistes que no poden optar a les beques ARA– i en noies va ser premiat l’equip femení sub-18, dotzè al Mundial d’Astana (Kazakhstan).
També es va reconèixer la trajectòria de José García (vòlei) i el col·lectiu de voluntaris. La Copa del Món femenina de Soldeu va rebre el premi a millor esdeveniment i es van distingir els 25 anys del Vila d’Andorra de judo.