Esquí

Pista nocturna per a la base

S’inaugura l’Estadi Nocturn Miquel Capo Mateu al Canaro, que permetrà als esquiadors sub-12 dels clubs fer més entrenaments

Pista nocturna per a la baseXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, i la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, van encapçalar ahir la delegació d’autoritats que es van aplegar al Canaro per a la inauguració del nou Estadi Nocturn Miquel Capo Mateu, juntament amb mossèn Ramon, així com el president de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), Albert Coma. També tots els esquiadors i tècnics de l’entitat andorrana van ser presents a l’acte i van aprofitar per fer la trobada de Nadal habitual en un moment de descans de competicions.

L’estadi nocturn respon a la necessitat de la FAE de donar un nou impuls a la base, en aquest cas als esquiadors sub-12 dels clubs, que amb els focus d’il·luminació instal·lats al Parador del Canaro podran tenir més entrenaments setmanals i, per tant, millorar el rendiment de cara al futur. Els clubs passaran a tenir quatre entrenaments setmanals, amb dues tardes entre dimarts, dimecres i dijous des de les 17.30 fins a les 20.30 hores, aproximadament, que s’afegiran a les jornades del cap de setmana. En total, s’hi aproximaran cada tarda uns 40 esquiadors dels clubs del Principat. “És un projecte en el qual hem treballat els últims dos o tres anys però que no havíem tirat endavant per falta de finançament. Ara ja l’hem trobat i ho hem pogut fer pensant més en els clubs perquè així els nens podran entrenar més i millorar el nivell”, assegurava Coma en la presentació de l’estadi nocturn. Andbank, el director de l’estació, Josep Maria Farré, i una donació especial de Miquel Capo Mateu (dona nom a l’estadi) d’un 70% del pressupost han estat les principals fonts de finançament de la instal·lació nocturna, que ha tingut un cost de gairebé 50.000 euros. Coma va indicar que l’acord entre la FAE i l’estació té una durada de deu anys.

Per la seva part, el director tècnic de la FAE, Carles Visa, va explicar que després de l’esquí-estudi en les categories sub-14 i sub-16, així com al batxillerat, faltava un impuls per als sub-12, el qual es pot acabar estenent als sub-10 en alguna jornada. “Teníem dues opcions. Una era fer una mena d’esquí-estudi, però són nens de primària i era complicat portar-los a esquiar per l’edat en hores de classe. L’altra era il·luminar alguna pista i vam pensar que per les condicions podíem fer-ho al Canaro”, assenyalava Visa, que descrivia el parador com una “pista que pot semblar fàcil, però és rica tècnicament perquè en ser plana s’ha de lliscar millor i s’aprèn molt”. A més, Visa comentava que el factor de la seguretat va ser un punt important a l’hora de decidir-se pel Canaro. En la presentació, també van anunciar que hi ha una segona fase pensada per a l’any vinent en la qual s’instal·laran cinc focus més per guanyar més llum a la pista. Tot plegat, amb la intenció de fer forta la formació dels nens des d’edats inferiors. “És tot una cadena que beneficiarà la base. Estem molt satisfets”, hi afegia Visa.

De moment, es desconeix si les tardes restants que la FAE no tingui reservada la pista també podran ser utilitzades per turistes i residents al país, decisió que prendrà el director del Canaro.

TROBADA DE NADAL DE LA FAE ABANS D'AFRONTAR LA PART MÉS DURA DEL CURS

Els esquiadors i tècnics de la FAE es van reunir ahir per fer la trobada de Nadal. El director tècnic, Carles Visa, va aprofitar per fer un balanç dels dos primers mesos de competició en què ja s’han assolit una sèrie de podis. “Estem contents. Sempre hem dit que el podi mai és fàcil, però estem satisfets amb els resultats del Joan Verdú, l’Axel Esteve, que també ha baixat punts, o altres corredors que han demostrat que són capaços de ser al davant. En alpí, sobretot de cara als homes, estem en una bona línia”, indicava Visa, que afegia que “som conscients que ara vindrà el més dur, la Copa d'Europa, que és on hem de fer el pas endavant, però penso que la confiança que hem agafat al Canadà es podrà transmetre a Europa”.

El punt negatiu és el de Lluís Marín, que haurà de fer-se infiltracions per millorar de l’esquena abans de la següent prova de Copa del Món, a Copper (Estats Units) al gener. “És un resultat molt dolent i no ens l’esperàvem”, va dir Visa, que veia com “la poca confiança que té per la lesió” l’ha afectat negativament, però era optimista per a les properes proves.

Per contra, Visa es va mostrar satisfet pels resultats d’un Irineu Esteve “estratosfèric”, així com Carola Vila, en fons, i d’un Carles Aguareles “fantàstic” en estil lliure. Visa concloïa que tant en els casos de bons resultats com en els de dolents “hem de seguir treballant”.

Pista nocturna per a la base

tracking