Ciclisme
Dos ports per a la Vuelta
L’etapa d’Andorra de la ronda espanyola entrarà per la Seu i el pilot ascendirà la Rabassa i la Comella abans de la meta a la capital
El pas per Andorra de la Vuelta 2017 tindrà muntanya. Dos ports. El gran grup, que entrarà al país per la frontera del riu Runer després de superar, encara a França, un cim de primera, el coll de la Perche, haurà de pujar els ports de la Rabassa, catalogat de primera categoria, i la Comella, de segona i situat a 7 quilòmetres de meta, abans d’anar a buscar l’arribada, situada a Andorra la Vella. La jornada, programada per al dilluns 21 d’agost i tercera de la ronda espanyola, sortirà des de Prada de Conflent, a França, i finalitzarà al Principat després de 158,5 quilòmetres. L’endemà, Escaldes-Engordany serà el punt de sortida de la quarta etapa –davant de Caldea com fa un parell d’anys– que portarà la caravana ciclista fins a Tarragona, després de recórrer 193 quilòmetres.
El recorregut de la prova el va anunciar ahir Unipublic, l’organitzador de la Vuelta en una presentació que es va fer al Palau de Congressos de Madrid, a la qual va assistir el ministre de Turisme, Francesc Camp. “Estem contents perquè en ser la tercera etapa pensàvem que la Vuelta optaria per no pujar cap port per no fer l’etapa gaire dura i al final passaran per la Rabassa i la Comella. Això podria fer que veiéssim alguna escapada. No serà una etapa decisiva però sí que hi pot haver una mica de lluita per la victòria final.” La línia d’arribada estarà situada al carrer Prat de la Creu, a l’altura aproximada de l’Art Hotel, que podria ser l’escenari d’un esprint massiu si ningú no trenca el gran grup. L’etapa amb final a Andorra tindrà prop d’una cinquantena de quilòmetres al país “i entre una hora i mitja i dues de televisió”.
El cost de portar la ronda espanyola serà de 180.000 euros, xifra inferior a anteriors visites. I és que el cànon varia en funció de la importància de l’etapa. Aquests 180.000 euros inclouen els honoraris de la Vuelta i el cost logístic que comporta l’organització de les etapes.
Pel ministre Camp, la bona entesa amb Unipublic i el seu director, Javier Guillén, és clau perquè Andorra formi part habitualment del recorregut de la prova. “Sempre que li convingui per al seu recorregut la Vuelta pensa en nosaltres i s’ha d’agrair. Estem contents que ens tingui en compte”, va assegurar Camp.
La Vuelta aixecarà el teló el 19 d’agost vinent a Nimes (França) i després d’una etapa en territori francès (Nimes-Gruissan) entrarà per segon cop a Espanya per Andorra. La prova es tancarà el 10 de setembre amb el tradicional fi de festa a Madrid, després de pujar 50 ports de muntanya, entre els quals el mític Angliru.
Reconeixement al ‘Purito’
Unipublic va tenir un detall amb Purito Rodríguez, retirat del ciclisme abans d’iniciar-se aquesta temporada. El resident va rebre una placa en el seu honor, de mans del director de la Vuelta, Javier Guillén, i en presència del màxim responsable del Tour, Christian Prudhomme. Purito té al palmarès dos podis a la Vuelta i va ser l’ideòleg de l’etapa íntegrament andorrana del 2015.