COPA DEL MÓN
Grandvalira entregarà per primera vegada els Globus de Cristall de KL
L’objectiu continua sent arribar als 200 km/h i batre el rècord actual de la pista que està establert en 185,19 km/h
Grandvalira és l’escenari escollit per primera vegada per a celebrar les finals de la Copa del Món de Quilòmetre Llançat 2017 (KL). És la sisena edició consecutiva que l’estació andorrana rep els esquiadors més ràpids del planeta. La disciplina de velocitat KL o Speed Skiing tindrà lloc del 6 al 9 d’abril a la pista Riberal del sector Grau Roig de Grandvalira i veurà en acció els rècord mundial, Valentina Greggio (247,083 km/h) i Ivan Origone (254,958 km/h), velocitats assolides la temporada passada. Els dos esquiadors són les grans referències de l’equip italià, que domina aquest esport des de fa una dècada. En el cas de Greggio, l’any passat va encadenar set victòries en set proves.
Aquesta sisena edició de la Copa del Món de KL s’ha organitzat més tard en el calendari per afavorir les condicions de la pista. I és que, al mes d’abril es podria arribar als 200 km/h gràcies a les condicions previstes de la neu i a l’espectacular torre de sortida de 10 metres d’alçada i 18 de longitud que afegeix un plus de velocitat als esquiadors.
A banda de les tres proves de la Copa del Món, la pista de Grandvalira albergarà diferents competicions. La primera, el dia 2 d'abril, és la prova única del Campionat dels Pirineus i d'Andorra; la segona, del 6 al 9 d'abril, amb les disciplines d'SDH (Downhill) i S1 (Speed One), aquesta última, la categoria reina. Les federacions francesa i espanyola d’esquí aprofiten la competició per encabir els seus respectius Campionats Nacionals dins alguna de les proves de la copa del món.
L’escenari de la competició
La pista Riberal del sector de Grau Roig de Grandvalira és l'únic traçat dels Pirineus homologat per la Federació Internacional d’Esquí (FIS) per a competicions d'aquest tipus. La pista té una longitud total de 900 m i una zona de frenada de 450 m. El seu traçat comença a 2.538 metres d'altitud i acaba als 2.338 metres, amb un desnivell de 200 metres, als quals cal sumar els 10 metres afegits gracies a la torre de sortida. El grau de pendent màxim és del 74%.
Corredors i països participants
A banda dels germans Origone, Ivan i Simone, i Valentina Greggio a la convocatòria s’uneix l’equip d’Àustria, amb les seves dues referències que també seran a Grandvalira per disputar les finals de la Copa del Món on s’entregaran els Globus de Cristall. Klaus Schrottshammer, actual posseïdor del rècord de la pista Riberal amb 185,19 km/h i el seu company d’equip, Manuel Kramer que fa dues temporades ha entrat en el circuit de KL i que prové de la Copa del Món d’esquí alpí on va arribar a participar en algunes proves de les modalitats de velocitat. De la seva part, la figura de l’equip anglès és Jan Farrell, que resideix a Madrid des que tenia quatre anys. Aquesta pretemporada ha fet diversos canvis en la seva preparació de la mà d’un nou entrenador, l’italià Diego Schmalzl, amb l’objectiu d’entrar al top 5 del món. França estarà representada pels germans Montes, Bastien i Jimmy, la veterana Karine Dubouchet i el seu valor emergent Celia Martinez.
L’equip espanyol està encapçalat per Ricardo Adarraga, un dels professionals de KL més veterans del circuit i rècord espanyol amb 240,62 km/h. En l’actualitat, Adarraga, enginyer informàtic establert a Alemanya, està molt implicat en l’evolució del material d’esquí de velocitat i participa en el projecte “Snowstorm-Speedski”, sobre investigació i desenvolupament del lliscament a la neu. Des de gener de 2016, col·labora amb el Centre de Microtribologia de la Societat Fraunhofer i l'Institut Tecnològic de Karlsruhe (KIT). En la investigació també hi ha compromeses diverses empreses alemanyes, suïsses i austríaques com; Perlatech, Molibso, Heierling, Knoll, Atomic i Holmenkol.
La Copa del món 2017 ha començat a disputar-se a l’estació canadenca de Sun Peaks, que del 6 al 8 de març és escenari de las tres primeres probes del circuit. La competició s’ha iniciat amb domini italià i amb victòries de Valentina Greggio i Ivan Origone. A destacar les dues segones posicions de l’equip francès en la primera copa del món a càrrec de la jove Celia Martínez i Bastien Montes.