Trial

Toni Bou vol la setena

El Mundial aterra al Principat per vint-i cinquena vegada amb la disputa de la qualificació avui i la cursa demà

Toni Bou vol la setenaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Campionat del Món de trial arriba al país per 25è any amb la disputa avui i demà del trial GP d’Andorra a Sant Julià de Lòria, amb un clar favorit per endur-se la victòria, el català resident Toni Bou. El canvi de promotor del Mundial ha portat novetats a la prova, com ara la creació d’una zona a la plaça de la Germandat, la implementació d’una sessió de qualificació avui a la tarda o ajuntar les dues mànegues del trial en una sola jornada, en aquest cas demà.

La cita laurediana serà la tercera d’una temporada que fins ara ha estat dominada per Toni Bou, que es va endur la victòria tant a Camprodon com al Japó, i que buscarà el seu 7è triomf al Principat, que serviria per igualar el britànic Douguie Lampkin com a corredor més guardonat d’aquesta cursa. El resident té ara 15 punts de marge a la general respecte d’Adam Raga, i 20 i 21 sobre Jeroni Fajardo i Albert Cabestany, respectivament. Durant la presentació del trial que es va dur a terme ahir, el de Piera va admetre que “aquest és un lloc privilegiat per practicar aquest esport i m’agradaria aconseguir la victòria perquè és una cursa molt especial”. Qui també té bons records d’aquesta prova és Albert Cabestany, que l’ha aconseguit guanyar tres vegades, el 2002, 2006 i 2012, i que arriba motivat: “Normalment aquesta cursa se’m dona bé, així que donaré el 100% per intentar imposar-me en aquest trial.”

A partir de les tres de la tarda d’avui s’iniciarà la qualificació, que servirà per decidir l’ordre de sortida de demà. La jornada dominical també començarà a la plaça de la Germandat a partir de les nou amb la disputa de la zona 1, després els pilots es dirigiran a Naturlandia per fer dues passades pels trams del 2 al 15, i tornaran al centre de Sant Julià de Lòria per posar el punt final a la cursa amb la repetició de la primera zona.

CRÍTIQUES AL NOU FORMAT

La presentació del trial que es va fer ahir va estar marcada pel mal­estar dels pilots amb el nou format impulsat pel promotor, que inclou una sessió de qualificació els dissabtes. El català Adam Raga es va mostrar contundent en aquest aspecte i va assegurar que “aquests canvis de reglament han canviat el nostre esport perquè una qualificatòria no és trial”. En la mateixa línia es va expressar l’actual campió del món, Toni Bou: “Hem demanat canviar de format perquè és un risc per a nosaltres. Respectem les idees dels promotors però no hi estem d’acord. Lluitarem per canviar-ho perquè és un pas enrere per a la nostra disciplina”, i hi va afegir que “el futur del trial passa per ajudar els espectadors a seguir-lo, no pel contrari”. Tampoc li agrada aquest format a l’andorrà Xavi Casas, que va declarar que “potser per al públic pot semblar més atractiu, però a nosaltres no ens agrada gens”.

PRESÈNCIA ANDORRANA

El Mundial també tindrà presència del país amb Xavi Casas, que aquest any debuta al Campionat del Món a la categoria trial 2 sobre una Sherco. Després de 18 Mundials de bike trial a les seves esquenes ara ha canviat la bici per la moto. L’inici no està sent fàcil, ja que no va poder acabar la primera prova a Camprodon per una caiguda que va afectar el manillar de la seva motocicleta. A la segona cita, al Japó, va finalitzar en la 27a plaça. Aquests resultats no preocupen Casas, que va admetre que “aquest és un any per agafar rodatge, ja que aquí soc nou”. També va afegir que “l’objectiu d’aquesta temporada no és altre que preparar-me i aprendre. De cara a l’any vinent i el següent és on ja espero aconseguir algun resultat”. L’andorrà també va declarar que “el fet de córrer a casa és beneficiós perquè conec el terreny i ja sé com he de preparar la moto”, i va reconèixer que “abans venia aquí com a espectador a veure el trial i ara seré un dels participants, espero que puguin sortir bé les coses”.

EL TERRITORI TONI BOU S'INAUGURA AVUI A NATURLANDIA AMB UN CIRCUIT I UNA ESCOLA PER A JOVES

Després de la qualificació del trial, Toni Bou anirà a la cota 1.600 de Naturlandia, on farà una exhibició per inaugurar el Territori Toni Bou (18.00 h), un circuit dissenyat pel pilot resident que també tindrà una escola de trial per als més joves. El corredor va admetre que “és un cap de setmana especial per l’estrena de l’espai de Naturlandia, és un indret ideal per practicar trial o fer cursets per a nanos”.

El representant del Principat al Campionat del Món de trial, Xavi Casas, també es va mostrar feliç per la notícia: “Estic satisfet per la base, perquè això serà fruit d’èxit per al futur.” I va afegir que “feia falta una cosa com aquesta al país per promoure el trial i qui sap si en uns anys surt un Toni Bou andorrà”.

tracking