ciclisme
La Purito fa gaudir participants i públic i ja es pensa en el futur
La tercera edició de la marxa cicloturista més mediàtica aplega uns 2.200 ciclistes a les carreteres del país
La tercera edició de la Purito va finalitzar ahir ben entrada la tarda amb els darrers participants d’un total de gairebé 2.200 que van creuar la línia de meta, situada als Cortals d’Encamp. El protagonista absolut i ídol de masses es va fer esperar i va aparèixer després d’aproximadament vuit hores i vint minuts. Joaquim Purito Rodríguez va tornar-se a posar el mallot per realitzar una exigent prova que va aixecar el teló a les vuit del matí amb el traçat de 22 quilòmetres, el de vuitanta i el tram llarg, de 145.
“Hem tingut molta sort amb la meteorologia perquè no ha plogut ni caigut la calamarsa d’aquesta nit, ara bé, teníem una mica de por, ja que si arriba a passar hauria estat un problema per a nosaltres. En qualsevol cas, ha anat tot de meravella”, va explicar l’ex-ciclista professional amb un somriure de satisfacció, mentre alhora atenia els nombrosos fans que li demanaven fotografies. Va afrontar la seva cita per primera vegada com a retirat al 100%, i en ser preguntat si se l’havia pres relaxadament amb els seus amics i antics companys va exclamar amb un rialla que “de relaxat res, he anat com un tro i ha estat l’any que més dur se m’ha fet. És clar que el meu ritme d’ara és un altre, de jubilat, costa realment més, però he tingut la sort d’anar acompanyat de l’Óscar Pererio i el Joseba Beloki, entre d’altres, i hem anat parant als avituallaments gaudint de tot plegat”. Purito va detallar que la marxa cicloturista “ha estat maquíssima i brutal, enguany en tenia força ganes”. Encara resten dos anys d’acord entre la parròquia encampadana i l’empresa Purito Events, però el cònsol major, Jordi Torres, va deixar clar sobre una futura prorrogació del contracte que “des de fa temps que estem apostant pel turisme esportiu, per la qual cosa penso que a cada aposta que haguem fet l’hem de continuar, ja que Encamp ha de ser, en aquest món, un referent dins d’Andorra”, al que hi va afegir que “intentarem fer el màxim perquè aquest esdeveniment tan important que cada vegada s’està consolidant més segueixi sent una realitat”.
Mentre que, de la seva banda, Joaquim Rodríguez va comentar que suposa “que estaran contents per l’enrenou que mou aquesta cursa, se’n parla no solament aquí i a Espanya, sinó també a altres països com, per exemple, a Itàlia. Tothom està motivat, els inscrits venen de diferents parts del món i això és gràcies al suport dels que ho fan possible”. De cara a la temporada que ve, va preferir assimilar la jornada del 2017, encara que sí que va insistir en “el creixement que estem vivint. Hem deixat un munt de candidats a fora, serà possiblement en el que més hem de pensar i mirarem d’assolir un grup de gent més gran, tot i que és complicat, arran que som una organització jove i si surten bé les coses és perquè volem fer una marxa petita i no tenir gaires problemes”. Al ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, se’l va veure una edició més vestit de curt sobre les dues rodes i va declarar que “han caigut algunes gotes a la Rabassa, no obstant això, el temps ha estat magnífic. Ha estat una festa maca del ciclisme en un esdeveniment fantàstic”. Pel que fa a l’elevada participació de la marxa, va comentar que “l’objectiu és que cada cop vingui més gent a fer cicloturisme i així créixer en aquest esport”.
Un andorrà, el vencedor
La Purito destaca per ser un festival i la competitivitat queda al marge, però hi va haver un gua-nyador. El participant del Principat David Fernández Garcia, que debutava, va ser el més ràpid a arribar als Cortals i va completar la prova estrella amb un crono d’unes 5 hores i 45 minuts. “En el darrer quilòmetre he decidit atacar i m’ha sortit bé, estic molt content”, va manifestar.