Curses de muntanya
L'Ultra Trail va rebre 225.000 euros d'ajudes del sector públic
Andorra Turisme, com a patrocinador, hi va aportar unilateralment 116.000 euros i Andorra Telecom va col·laborar sobretot amb la geolocalització
La novena edició de l’Andorra Ultra Trail Vallnord, que es va celebrar al país entre els dies 5 i 9 de juliol, va rebre un total de 225.404,86 euros públics a partir d’Andorra Turisme, Andorra Telecom, el ministeri de Cultura, el departament de Protecció Civil, el cos de policia i el cos de bombers. El dia 12 del mateix mes de juliol el conseller general del grup parlamentari liberal Ferran Costa va sol·licitar al Govern les xifres i informació en relació amb el suport a la prova esportiva de muntanya, tant en forma de subvenció, aportacions econòmiques, com en ajut logístic. Els números exactes amb tota mena d’explicacions detallades dels diferents organismes, departaments i/o societats públiques involucrades es van publicar ahir al Butlletí del Consell General, amb un paper certament protagonista per a Andorra Turisme.
La col·laboració d’aquesta institució, mitjançant la figura del patrocini, va ser via una contribució unilateral de 116.000 euros i 35.000 euros més corresponents al “50% de l’aportació en el marc del programa Infoturisme”. En l’apartat d’aquesta resposta s’hi va detallar que l’organització va estimar un retorn econòmic generat pels corredors estrangers i els seus acompanyants de 3.250.000 euros en despeses al Principat. De la seva part, Andorra Telecom es va encarregar de prestar ajuda tecnològica bàsicament garantint la geolocalització dels esportistes i amb targetes SIM, però “sense realitzar cap mena de transferència econòmica”. En qualsevol cas, aquests serveis oferts es van valorar en 30.900 euros, tenint en compte la tarifa de venda al públic. El ministeri de Cultura va cedir durant un setmana l’era de Casa Rossell per guardar-hi material i quatre dies la sala de concerts de l’Auditori Nacional, a Ordino, per oferir els briefings per repassar horaris i activitats, entre d’altres. La cessió es va forjar a canvi de 500 euros per les dues propietats (pagats per l’Ultra Trail), mentre que el preu real, segons tarifes publicades al BOPA, suposaria 7.500 euros per a la primera i 1.595 per a la segona. El departament de Protecció Civil va donar ajuts en recursos humans, per d’aquesta manera coordinar les reunions per consensuar i acordar el dispositiu preventiu necessari (386,36 euros). A més de materials i logística, amb l’objectiu d’aconseguir un sistema de comunicació que cobrís tots els punts del recorregut (2.436 euros).
L’equip policial va quedar format per un comandament, sotsoficial de policia i agents, i entre tots van treballar durant els cinc dies de l’Andorra Ultra Trail Vallnord 125 hores a raó d’un total de 2.437,50 euros. Finalment, pel que fa al dispositiu de prevenció i intervencions de rescats del cos de bombers, es van desemborsar fins a 30.010 euros, gran part dels quals arran de rescats en helicòpter. A la nova cita d’aquest any, l’Eufòria, es va procedir a fer sis rescats després de cinc hores de vol i per tant va costar 16.500 euros. A la Ronda es va dur a terme una emergència aèria (amb 50 minuts de vol) i un servei d’ambulància, i la xifra va ser de 2.750 euros. Quant a la Mític, no hi va haver cap despesa, i a la Celestrail, la Marató, la Solidaritrail i en l’àmbit dels voluntaris es van precisar ambulàncies, encara que els 90 euros invertits per a cada operació Govern els va recuperar (360 euros). D’altra banda, una desena de bombers van acumular 170 hores de prevenció amb un parell de rescats amb un cost de 3.800 euros i l’helicòpter preventiu va volar dues hores sense incidències a raó de 6.600 euros.