Política esportiva

Sancions més severes

L’executiu presentarà una llei de l’esport que, segons l’esborrany, lluitarà per erradicar i prevenir les actituds violentes i el frau

Sancions més severesRTVA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El projecte de la nova llei de l’esport no tan sols se centrarà a fons en qüestions de dòping (Títol VII. Seguretat, salut i lluita contra el dopatge). Pel que fa a les conductes dels participants en les competicions i esdeveniments esportius, el Govern posarà el llistó ben alt per prevenir i mirar d’erradicar les actituds violentes. A l’esborrany al qual va tenir accés el Diari, al Títol VIII. Règim disciplinari general s’hi detalla, a l’article 85 Abast, que les federacions tindran feina per endavant. Aquestes hauran d’estipular, dins dels seus estatuts, un sistema d’infraccions segons la gravetat de “molt greus, greus i lleus”, i aquesta determinació no podrà ser una antítesi al que tipifiqui la futura llei. A més, l’àmbit de la disciplina comprendrà els incompliments de les regles del joc, tant els que estiguin relacionats amb la conducta com els que es cometin contra les normes generals “en el marc de les manifestacions oficials nacionals i, si és el cas, internacionals comeses per les persones que hi participen”.

Al número 86 s’explica que els Titulars de la potestat disciplinària seran els clubs i seccions, les federacions i la comissió jurídica esportiva (CJE), que “exhaureix la via administrativa”. Al punt 87 Infraccions se’n presenten un total de 12 “molt greus”, així com “els comportaments, les actituds i els gestos agressius o antiesportius quan s’adrecin a l’àrbitre, al jutge, a esportistes o al públic”. En aquest tram entrarà en escena el paper que desenvolupin els directius dels organismes, que faltaran a la legislació si, per exemple, duen a terme una “utilització incorrecta dels fons privats [...] o de les subvencions [...]”. A l’article 89 Sancions s’indica que en cas d’incomplir aquests apartats, es procedirà, entre d’altres, a pagar sancions econòmiques i per aquest grau de magnitud les quantitats aniran des dels 3.001 euros fins als 12.000. Quant a les faltes greus (“l’exercici d’acti­vitats públiques o privades declarades incompatibles amb l’acti­vitat o la funció esportiva exercida”), la xifra anirà dels 1.001 als 3.000 euros, mentre que per als lleus, com “la incorrecció amb el públic, els companys i els subordinats”, tocarà abonar com a màxim 1.000 euros. Com no podia ser d’una altra manera, els càstigs repercutiran al que és el progrés i futur dels esportistes, arran que també tindran cabuda la “inhabilitació, suspensió o privació de llicència esportiva, amb caràcter temporal o definitiu [...]”. Més grupalment, destacaran els tancaments dels recintes, les destitucions dels càrrecs, els descensos de categoria, pèrdua de puntuació i partits, i les celebracions a porta tancada.

Al Títol IX. Òrgans de decisió i mediació apareix la CJE, esmentada abans, que serà l’encar­regada d’entrar d’ofici si ho considera oportú en situacions amb ressò o problemàtica, i adoptarà com a competències “el coneixement i la resolució dels recursos interposats contra els acords dels òrgans directius de les federacions esportives” (art. 94). Al 95 s’exposa que la comissió la integraran tres membres i un secretari, amb experiència en la matèria, nomenats per l’executiu, que prèviament ho consultarà amb la Fundació de l’Esport.

SUBVENCIONS I INFRAESTRUCTURES

En el que s’engloba al Títol V. Subvencions i altres ajuts a l’esport es toca al número 56 que de cara a rebre diners existiran nivells amb obligacions, responsabilitats i drets que aniran lligats a sis criteris. El primer i més significatiu pel que és el país: “La vinculació de la disciplina esportiva amb la neu, la muntanya i les característiques geopolítiques del Principat.” En relació amb les infraestructures destaca al 62 del Títol VI que totes les escoles i altres entitats que rebin suport públic estaran obligades a cedir-les “fora de les hores lectives o d’activitat programada [...]”.

NOVETAT

FUNDACIÓ DE L’ESPORT

La futura Llei de l’esport preveu la creació de la Fundació de l’Esport, que actuarà com una entitat sense ànim de lucre i de durada indefinida. La funció serà reunir els representants de tots els sectors i agents de l’esport andorrà amb la finalitat de “fomentar, ordenar i gestionar l’organització de l’esport al Principat d’Andorra amb criteris de participació, cooperació i eficàcia”. A més, estarà regida per un patronat que definirà les línies d’actuació, representarà la Fundació i dirigirà la gestió. Per exemple, també col·laborarà amb l’Agència Andorrana Antidopatge i proposarà el nomenament dels membres de la CJE.

tracking