ESQUÍ
El comitè d'honor de les finals de la Copa del Món 2019 defensa que la plataforma de Soldeu és indispensable
El president de la FAE, Albert Coma, i el director del comitè, Conrad Blanch, han reiterat que la plataforma de Soldeu és indispensable per continuar acollint esdeveniments esportius d'alt nivell
Grandvalira ha iniciat, avui al matí, el compte enrere per a la celebració de les finals de la Copa del Món del 2019 amb la constitució del comitè d'honor, presidit pel cap de Govern, Toni Martí. El març vinent, amb la celebració de les finals de la Copa d'Europa, es farà la prova test, mentre que al novembre del 2018 està previst que s'enllesteixi la plataforma de Soldeu que s'està construint per “tenir un estadi de competició de primera categoria”.
De fet, el comitè d'honor s'ha refermat en la necessitat de disposar d'aquesta infraestructura. El president de la FAE, Albert Coma, ha dit amb contundència que “si no la tenim no tindrem res més” i que, en canvi, “si ho fem bé serà la porta de sortida per tenir per sempre més esdeveniments d'aquest tipus”. El director del comitè organitzador, Conrad Blanch, ha reiterat que les finals de la Copa del Món no es podien fer si no s'arreglava l'arribada de la pista Avet, per una qüestió de seguretat però també per tenir més espai per a les televisions o més places d'aparcament. Blanch ha parlat de la complexitat de les obres, de les exigències marcades des de Medi Ambient perquè es respecti al màxim l'entorn, i del fet que durant l'hivern els treballs s'hauran de compatibilitzar amb l'explotació de l'estació, però s'ha mostrat convençut que la infraestructura podrà estar enllestida al novembre del 2018.
També el cap de Govern, Toni Martí, ha reiterat que “no sé si la plataforma provocarà danys col·laterals, però el que sí que portarà és beneficis nacionals”, ja que el suport del Govern en un esdeveniment com aquest es basa en el fet que contribueix a “seguir fent d'Andorra un país de referència a nivell esportiu”. Martí també ha remarcat que la plataforma, tot i que no es fàcil de finançar, va a càrrec d'Ensisa sense cap aportació del Govern. Preguntat sobre el fet que la declaració d'interès general s'hagi portat a la justícia, Martí ha dit que “estem molt tranquils, tot i que sempre hem de ser respectuosos amb les decisions judicials”, i ha reiterat que la plataforma “s'havia de fer sí o sí”, de manera que “si ho hagués de tornar a fer, ho tornaria a fer”. Finalment, el cap de Govern també ha volgut expressar el seu desig que es preservi la marca de Grandvalira.
4 milions d'euros de pressupost
Les finals de la Copa del Món són “una fita històrica per una estació andorrana i per al país, ja que és la màxima competició que podem aspirar”, ha assegurat el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, com a representant de l'accionista majoritari d'Ensisa, al costat de Crèdit Andorrà. L'esdeveniment tindrà lloc del 12 al 18 de març, coincidint amb el Dia de la Constitució, comptarà amb els 25 millors esquiadors del món de cada disciplina i té un pressupost de 4 milions d'euros. D'aquests, 1,16 milions els aporten les institucions i 1,1 els patrocinadors, mentre que 850.000 euros són en concepte de drets de televisió i l'aportació d'Ensisa ascendeix a 672.000 euros.
Conrad Blanch ha explicat que serà un programa intens amb un total de nou proves, que obligarà fer algunes curses de manera simultània a les pistes Avet i Àliga, de manera que l'equip tècnic s'haurà de reforçar. Pel que fa a l'audiència, l'objectiu és superar els 28 milions d'espectadors que van seguir en directe la darrera competició a Aspen, i que s'assoleixin els 700 milions d'espectadors sumant tots els programes que s'emetran sobre l'esdeveniment. Però un dels aspectes fonamentals, segons Blanch, és aconseguir que el públic es faci seva la prova, de manera que es crearan paquets per atreure visitants, un programa a les escoles per difondre l'esdeveniment i diverses activitats socials per tal que Andorra s'hi impliqui.
De cara al futur, Mandicó ha reconegut que es podria optar a organitzar uns campionats del món tot i que actualment no hi ha els diners per fer-ho. De la seva banda, Albert Coma, que l'any vinent deixarà el càrrec després de 18 anys, ha aprofitat per reclamar al cap de Govern que el seu “últim somni” seria que Andorra tingués un aeroport, ja que és “l'aposta de futur per l'esquí també per Andorra”. En matèria esportiva, Coma també ha dit que per ell seria una decepció molt gran que les finals no comptessin amb un representant andorrà, però ha admès que és molt complicat assolir-ho.