Poliesportiu

La nit no és per a tots

L’explicació de Jordi Beal sobre l’exclusió del BC MoraBanc als premis als millors de l’any va donar a entendre que molts altres clubs també n’estaven fora

La nit no és per a totsXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Nit de l’esport 2017 va deixar un any més diferències d’opinions sobre les decisions preses pel Consell Andorrà de l’Esport a l’hora de gestionar els premis i les bases per atorgar-los. Per segon any consecutiu, el BC MoraBanc Andorra quedava exclòs de les opcions a millor equip, ja que s’especificava que no podia ser escollit un equip professional. El club de bàsquet és l’únic de tot el país que compleix aquest requisit, que a més estava especificat a la secció masculina només.

No obstant això, l’entitat presidida per Gorka Aixàs no és l’única que en quedava exclosa, segons l’explicació que va fer el secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal. “Es premien els equips que representen les federacions, aquest és l’acord que s’ha pres a nivell del Consell Andorrà de l’Esport, i el MoraBanc no representa directament la Federació Andorrana de Bàsquet”, va argumentar Beal. Però no només el conjunt ACB no ho fa, sinó que tots els clubs que juguen fora d’Andorra tampoc disputen les respectives competicions en representació de les seves federacions. Ni l’FC Andorra, que dilluns va rebre més d’un reconeixement, pels seus 75 anys i a la memòria d’Emili Vicente i Joan Samarra, ni el VPC Andorra, ni el CV Encamp, ni el CE Sant Julià, ni l’Andorra HC, entre altres, poden optar a ser el millor equip del país, malgrat estar conformats principalment per andor­rans i no ser professionals.

Per tant, si acaben disputant una gran temporada alguns d’ells, arribant a categories més elevades, com per exemple porta assolint el conjunt de vòlei encampadà, no entrarien a optar al premi. En aquest sentit, i referint-se al MoraBanc, el secretari d’Estat d’Esports havia parlat de la possibilitat que en cas que es fes una actuació “extraordinària”, es podria buscar un reconeixement, de l’estil al que es va donar dilluns a Clàudia Brunet per haver guanyat el concurs d’habilitats al Campionat del Món de 3x3, o al resident, Toni Bou, pel seu palmarès impecable i la seva implicació amb Andorra. Però ahir no es va donar el cas per als dos equips que possiblement més ho mereixien, com poden ser el MoraBanc, que va arribar als play-off i a la Copa del Rei, posant contra les cordes en les dues tot un Reial Madrid; i el CV Encamp, que porta una ratxa de victòries i d’ascensos temporada rere temporada destacable.

Amb tot, algunes de les entitats implicades en l’exclusió no en volen fer un gra massa, ja que abans que un reconeixement, que sempre fa il·lusió, l’important és el suport econòmic. Ja ho va explicar així Gorka Aixàs i també ho indicava el màxim dirigent de l’FC Andorra, Albert Ferré. “Ens importa més el suport de Govern, que tinguem el premi. Ens sembla perfecte que ens reconeguin pels 75 anys d’història del club, però si no tenim un suport, poca cosa es pot fer”, opina Ferré, que puntualitza que amb la nova llei de l’esport que està a punt d’entrar a tràmit parlamentari, el CAE desapareixerà per donar pas a la Fundació de l’Esport i això podria canviar. També va en la mateixa línia l’opinió del president del VPC, Paul Alieu. “Personalment no és alguna cosa que em preocupi, tenim la sort que aquest any hi havia premiada la sub-18, que ha fet bons resultats. Puc entendre que el MoraBanc ha fet una gran temporada i vulgui tenir un premi”, manifesta.

Per la seva part, el president del CV Encamp, Javi Borrego, lamenta la decisió. “Em va sorprendre no estar ni entre els nominats ni rebre un reconeixement. Portem uns quants anys amb una bona trajectòria i penso que la gent que competeix fora també té mèrit, fent un viatge cada cap de setmana. És una pena perquè som un club del país i també fem un esforç. M’agradaria que reconeguessin, però si els criteris de Govern són aquests no hi podem fer res”, indica Borrego.

El president del CE Sant Julià, Ramon Ibars, es mostra també sorprès per aquest canvi. “Ens resulta estrany. No n’estava al cor­rent. D’entrada, respecto la decisió, però no la comparteixo. Al final són esportistes andorrans, i independentment on jugui has de buscar els millors esportistes d’Andorra”, manifesta Ibars.

QIINZE LÍNIES

La Nit perd presitigi

La decisió d’excloure els clubs que no representen federacions com a possibles candidats als premis als millors de l’any no s’aguanta per enlloc. Totes les entitats que són d’Andorra haurien de poder optar a aquest reconeixement, independentment d’on juguin, ja que sempre representen el país d’alguna manera i fan els mateixos esforços que la resta per assolir objectius. Que quedi clar: la qüestió de la polèmica no va dirigida que certs equips no hagin gua-nyat, sinó que no han pogut optar al guardó a millor equip d’Andorra tot i ser d’aquí. Al final, igual que amb la divisió dels premis individuals entre esports d’hivern i d’estiu, el que s’aconsegueix és desprestigiar la Nit de l’esport i s’acaba donant guardons per mèrits menys destacables. Cal una reformulació.

tracking