Reportatge
Cúrling i dansa
El resident cubà Borys Rius, monitor de balls caribenys, forma part de l’equip nacional des del mes d’octubre. Afirma que ha trobat el seu esport ideal per les semblances amb el ball.
Els Jocs Olímpics, ja siguin d’estiu o d’hivern com els que es fan ara a Pyeongchang, permeten posar el focus mediàtic en esports que no el tenen durant la resta del temps. Una d’aquestes modalitats és el cúrling, que també es practica a Andorra amb un integrant molt especial des del mes d’octubre.
Es tracta de Borys Rius, originari de Cuba que fa 12 anys que viu al Principat. Entre riures admet que “allà, al meu país, no hi ha cap tradició d’esports de gel, com a molt alguna cosa de neu, però ben poc”. Ryus exerceix de monitor de balls llatins i caribenys, de fet, és el president de Cariband, Associació de Ball Social d’Estil Caribeny. Però la seva professió de monitor de ball ha estat clau per començar a practicar el cúrling, ja que així va ser com va conèixer la jugadora Ana Arce, que va ser qui li va parlar d’aquest esport que ha començat a practicar fa cinc mesos.
I per què el cúrling? Ryus admet que és per “la mescla entre els components estètics i físics que té”, i afegeix que “estèticament has de lliscar sobre el gel, has d’estar sincronitzat amb la resta de l’equip, has de mantenir l’equilibri i al final és una activitat que s’assembla a la pràctica del ball”. El resident feia molts anys que no practicava cap esport, perquè cap s’adaptava al seu gust, i afirma que “en el cúrling vaig trobar el meu esport ideal”, i fins i tot va comparar-lo amb els escacs, “amb l’avantatge que també pots moure les peces de l’oponent”.
A principi d’aquest mes va participar al Campionat d’Espanya B amb l’equip d’Andorra, i admet que “seria el màxim representar el país en uns Jocs Olímpics”. És conscient de la dificultat d’aquest somni i prefereix mirar més a prop en el temps, concretament a l’abril, quan la selecció disputi l’Europeu C, on espera anar convocat com a tricolor.