duatló
L'estrena de la Swimrun
La competició arriba avui per primer cop a Andorra amb 78 participants i molta presència d’esportistes francesos
La Coma d’Arcalís esdevindrà avui l’epicentre esportiu al Principat. Una nova modalitat, un esport excitant que aterra per primer cop al país en la tercera data del calendari de l’anomenada Head Swimrun Series. 78 participants que hauran de gestionar a la perfecció els esforços en aquesta duatló de curses de muntanya i natació. A les inscripcions hi ha molta presència d’esportistes francesos, dels andorrans David Caubet i Carles Gorina, i l’al·licient de veure el català Albert Soley, recent guanyador de l’Spartan Race Beast a Encamp.
En aquesta primera edició el programa compta amb dues curses: l’Andorra Swimrun Long, de 17 quilòmetres, i l’Andorra Swimrun Short, d’11quilòmetres. Totes dues curses tenen la sortida i l’arribada a la Coma d’Arcalís i, en les dues proves, els corredors sortiran a les vuit del matí. La prova llarga consta de 2.850 metres de natació (17,4% del total) i la cursa a peu són 13.610 metres, un 82,6% de la competició. En total hi ha nou trams de natació, un desnivell positiu de 1.300 metres i la cota màxima són els 2.876 metres del pic de Tristaina. El terreny andorrà i el paisatge sobre el qual transcorre la prova fan que la d’Andorra tingui la particularitat de ser la Swimrun més alta del món i, per tant, de totes les que recull el calendari. L’Andorra Swimrun, que segueix l’esperit fundacional del seu reglament, es disputarà únicament en parelles i tres categories: homes, dones i mixta, sempre amb neoprè per raons estrictes de reglament. Una altra característica que s’ha de complir forçosament és que els participants han d’arribar a la meta amb tot el material amb el qual han pres la sortida.
La d’Andorra és una de les set curses que conformen el calendari 2018 de la Swimrun. Abans de la cita d’avui, es va celebrar a Platja d’Aro (Costa Brava) la primera prova el 22 d’abril, i a l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona), el 2 de juny, la segona. Les cites posteriors a la d’Andorra i amb les que es tancarà l’any de competició seran a Menorca, Ullíbarri Gamboa (Àlaba), Cap de Creus (Girona) i a Puerto del Carmen (Lanzarote).
UNA MODALITAT QUE COMBINA CURSA DE MUNTANYA I NATACIÓ
La Swimrun va néixer a Suècia a principi d’aquest segle a causa d’una aposta esportiva. L’any 2002, Anders Malm i Janne Lindberg van decidir fer una aposta amb els germans Mats i Jesper Andersson, per veure qui eren els més ràpids a creuar, en línia recta, un arxipèlag d’illes a Suècia. Un recorregut de nord a sud de 75 quilòmetres, que obligava a combinar 65 quilòmetres de cursa a peu per senders i 10 quilòmetres de natació en aigües obertes, amb l’únic requisit que qualsevol element que utilitzessin l’havien de portar durant tota la ruta. Van necessitar gairebé dos dies per completar el recorregut. Des del 2006, en aquest mateix recorregut se celebra el Campionat del Món de Swimrun, l’Ötillö Swimrun World Championship. El que inicialment va començar com una aposta en un bar s’ha convertit en un esports molt en auge, una modalitat que combina cursa de muntanya i natació. L’empresa espanyola Garmin ha portat les Head Swimrun Series a Andorra per primer cop. L’any 2016, el polifacètic esportista Albert Barilaro va ser el gran impulsors de portar aquesta prova al Principat però, finalment, la possibilitat no va quallar. La Swimrun és una competició innovadora i diferent. Exhibeix un circuit que neix amb la il·lusió d’unir les millors curses de Swimrun d’Espanya, sota un circuit que mantingui l’esperit i l'essència aventurera original.