Legislació
Via lliure a Piqué
El Consell General dona llum verda al projecte de Llei de l’Esport gràcies als vots dels consellers demòcrates
Després d’un debat enrevessat i etern de més de cinc hores, el Consell General va aprovar el projecte de Llei de l’Esport que ha de permetre, entre d’altres aspectes, la creació de societats anònimes esportives i, per tant, l’entrada d’inversors estrangers en les entitats del país que competeixen sota el paraigües de federacions forànies. D’aquesta manera es factura un dels tràmits previstos abans de donar oficialitat a la notícia que va avançar el Diari el 12 de l’actual mes, la compra de l’FC Andorra per part del grup Kosmos presidit per Gerard Piqué. Ara, resta l’aprovació dels socis de l’entitat tricolor en l’assemblea del dia 29 per segellar-ho tot.
El nou text de la Llei de l’Esport va rebre la llum verda de l’arc parlamentari gràcies als 15 vots de la majoria demòcrata, suficients per contrarrestar la negativa en bloc de l’oposició, 11 vots en contra i només una abstenció, la de la consellera independent, Sílvia Bonet. A més, en el cas dels consellers de PS, i Unió Laurediana-Consellers de la Massana (UL-IM) la seva crítica es va accentuar en lamentar la, segons ells, manca de voluntat de consens. Tot i que es va produir el resultat esperat, el debat va tenir moments de fricció, sobretot a l’hora de tractar l’esport de base al voltant de la creació de la Fundació de l’Esport, una entitat que tots els grups de l’oposició consideren innecessària. En l’esport de base, l’oposició va sostenir mancances en el seu “foment”, ja que les subvencions anaven molt més encaminades als esports professionals que no als “programes d’inclusió social o al foment d’hàbits de vida saludables”. PS i UL-IM havien presentat un total de 16 reserves d’esmena que van ser tombades en la seva totalitat. En el tema de la creació de la Fundació de l’Esport, els grups de l’oposició van defensar que amb aquest òrgan es buidava el ministeri de responsabilitats i que,per tant, la seva creació no era necessària. En aquest sentit, el conseller socialdemòcrata, Pere López, va apuntar que no veia “cap benefici en aquesta fundació i que exisitia duplicitat de funcions”.
Pel que fa al punt de l’esport de base, López, es va mostrar contundent i va insistir que l’objectiu era afegir un esment a l’esport de base i la promoció de les federacions esportives. El conseller de PS va criticar “la poca cintura” de la majoria. “Ens ho ha resumit a la intervenció final, ens ha dit que el que no faran és hipotecar el pressupost dels esportistes d’elit per promocionar l’esport de base.”
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, així com el conseller demòcrata, Justo Ruiz, van negar aquest extrem i van aclarir que el que marca l’atorgament de les subvencions són els plans nacionals, a través dels quals es decidirà quines federacions en resulten més beneficiades.
L’oposició no va amagar el seu desencís envers el resultat del text. “És un dia trist per a la Llei de l’Esport. No serà una llei compartida, fractura el món de l’esport i crear federacions de primera i de tercera, va repetir López. El conseller liberal, Ferran Costa, va escenificar el sentit global del bloc opositori en assenyalar que la majoria “no ha atès a les altres visions que hem aportat els consellers de l’oposició”. Costa va afegir que “la llei té algunes bondats”, però va subratllar mancances com la citada fundació o el no haver aprovat una llei qualificada per regular el tema del dopatge. La ministra Gelabert va negar rotundament tant a López com al propi Costa que aquesta llei de l’esport no hagi estat “consensuada ni debatuda” i va acusar a la oposició de posar pals a les rodes perquè a falta de quatre mesos per a les eleccions, aquest text “dona molt de joc per fer política” i que “es demostrarà que és una bona llei per als esportistes i les federacions”. El nou text modernitza i actualitza l’anterior aprovat al 1998 i vol “adaptar-se a les exigències de la societat actual”, segons va apuntar el conseller taronja, Justo Ruiz.
NOVA ETAPA
3 de gener, el dia marcat El comptador de l’FC Andorra es posarà a zero el 3 de gener vinent, data en què es donarà oficialitat a l’acord entre Kosmos i l’FC Andorra per l’adquisició del club per part del grup empresarial del central de l’FC Barcelona. Una nova i il·lusionant etapa arrencarà els primers dies del 2019 amb la presentació del projecte. Aquest dia compareixeran els responsables de Kosmos per explicar l’operació i per presentar el tàndem tècnic, Gabri i Jorquera, i el nou director esportiu, Jordi Nogués. Es tracta d’un exporter que va estar, entre d’altres equips, a les ordres d’Emili Vicente al Balaguer i que és un home de plena confiança de Gerard Piqué.