Ciclisme
El Tour torna el 2020 o 2021
Andorra acollirà un final i s’està treballant perquè hi hagi una etapa de descans al país
Andorra tornarà a ser protagonista del Tour de França l’any 2020 o 2021. Així ho van fer oficial ahir el ministre de Turisme, Francesc Camp, i el director general de La Grande Boucle, Christian Prudhomme. Els contactes entre les dues parts es van encetar durant el mes de març passat i l’organització es va comprometre a dur el Tour al país tot i no poder-ne garantir l’any exacte. L’última vegada que la competició va recórrer les muntanyes andorranes va ser l’estiu del 2016.
En cas de ser escollit el 2021, la finestra de temps que hauria passat des de l’última vegada seria de cinc anys i Camp valorava molt positivament aquest fet: “Com a màxim tornarà després de cinc anys i és un pas més. Sempre hem volgut tenir una freqüència més propera i ha estat així, el compromís hi és segur.” A més, “impactes mediàtics com els del Tour són els que ens han d’ajudar a fer créixer el posicionament d’Andorra al món”. Paral·lelament, va celebrar que “s’estan aconseguint reptes com aquest i el país s’està consolidant en les proves cicloturistes d’àmbit internacional, això farà que vinguin ciclistes amateurs i siguin el motor del turisme esportiu. El ciclisme és un esport líder aquí i és un benefici”.
Tot i no poder garantir una data, el que va ser evident ahir és que el país tindrà un final d’etapa en alt, en un port encara per definir i, a més, des de l’executiva s’està estudiant la possibilitat que una de les jornades de descans coincideixi amb el dia posterior a l’etapa andorrana. Aquest fet suposaria tenir els millors ciclistes del món durant tres dies a casa nostra i que, a banda d’un final d’etapa, Andorra acollís gairebé amb tota seguretat un inici. Si fos així, es repetiria la fórmula utilitzada l’any 2016.
Pel que fa als costos de la iniciativa, la intenció és que el pressupost destinat a la tornada de la prova sigui de prop de 650.000 euros. En aquest sentit, també es replicaria el full de ruta de l’última ocasió. “Si hi ha d’haver un increment hem parlat que sigui en xifres similars a les de fa tres anys”, va subratllar Camp. El factor principal que podria fer variar els números esmentats és si finalment el dia de descans es passa al Principat o no.
Christian Prudhomme, per la seva banda, va deixar clar que Andorra és un dels grans indrets del panorama ciclista mundial per les múltiples possibilitats que ofereix, i que, en cas de venir el 2020, l’anunci del recorregut es faria l’octubre d’enguany. Per contra, si fos el 2021 se sabria el mateix mes de l’any vinent. Preguntat sobre la possibilitat d’acollir l’etapa de descans, va destacar que “la qualitat d’Andorra és magnífica. Sabem que aquí es podria fer sense cap dubte”. Encara en aquesta línia, va reconèixer que els traçats nacionals són únics: “Si no tinguéssiu les muntanyes que teniu no vindríem tan sovint.” I va avançar que la prova “serà una etapa de muntanya significativa”.
Un dels altres aspectes que Prudhomme va valorar més és que en l’edició de fa tres anys l’etapa amb final al país va ser la que més audiència televisiva va registrar de de tota la competició, amb un total de set milions d’espectadors.
Tenint en compte que la Vuelta a Espanya es disputa amb una periodicitat molt més elevada a Andorra, cal destacar que l’any que acabi arribant el Tour la prova espanyola no passarà per aquí, així mateix ho va aclarir Camp.
Sigui l’any 2020 o el 2021, el que és evident és que Andorra tornarà a ser un dels punts clau del panorama ciclista mundial i que, com a mínim durant un dia, centrarà les mirades d’aficionats i professionals de les dues rodes. El Principat serà, sens dubte, un dels grans jutges del Tour de França.
SISENA VEGADA QUE 'LA GRANDE BOUCLE' FA PARADA AL PAÍS
Amb l’anunci d’ahir es va confirmar que les muntanyes d’Andorra posaran a prova els millors ciclistes de l’escena mundial per sisena vegada a la seva història. Per trobar la primera ocasió en la qual el Tour va trepitjar el Principat ens hem de remuntar fins al 1964, i el guanyador de llavors va ser el francès Jacques Anquetil. Gairebé trenta anys més tard, el 1993, va tornar a venir i aleshores se’l va adjudicar Miguel Indurain en el que era el tercer consecutiu per a ell. El 1997, Andorra va tornar a acollir la prova i en aquesta ocasió l’alemany Jan Ullrich va ser el millor. Ja al segle XXI, els cursos del 2009 i del 2016 van suposar la quarta i cinquena vegada que la ronda gal·la coronava ports del nostre país i, vist l’èxit dels precedents més recents, la sisena ja està confirmada.