Del Tour al desert

Joaquim ‘Purito’ Rodríguez participarà per primera vegada a la Titan Desert, la prova més dura del planeta en BTT, només tres anys després de començar a practicar-ne. El resident s’entrena a Andorra per arribar en condicions a la cita de final d’abril.

Del Tour al desertIsidro López / Titan desert

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Joaquim Purito Rodríguez serà a la línia de sortida de la Titan Desert del 2019 el 28 d’abril, en la que és, sense dubte, la seva gran aventura en la disciplina de BTT. Després d’una trajectòria incontestable en el ciclisme en car­retera, amb cinc Tours de França a l’esquena i un bronze mundial entre molts altres èxits, el resident ha decidit emprendre aquest repte tan sols tres anys després d’iniciar-se en el món de la mountain bike. “Arribo en un bon moment de forma i després de muntar el Team Purito [amb el qual competirà] aquí, a Andorra, és una cursa molt especial”, explica. Paral·lelament, reconeix que quan ets dins d’aquest món “el que tot­hom et demana és si faràs la Titan, és una de les curses més importants del món i s’ha de fer”.

Etiquetes:

Després d’agafar experiència en alguna Cape Epic –durant el mes de març participarà en una altra a Sud-àfrica amb José Antonio Hermida–, el Purito viatjarà al Marroc acompanyat d’Oliver Avilés, amb qui farà parella, tot i que les seves finalitats són diferents: “Ell és un gran expert en navegació i anirà a disputar-la, el meu objectiu és gaudir i aprendre a controlar temes de navegació i d’un entorn com les dunes, que no és fàcil.” I és que si vol arribar a la meta, el resident haurà de completar ni més ni menys que 640 quilòmetres en tan sols sis dies.

La d’aquest any serà una de les Titan Desert més dures de sempre, si no la més dura. Cap etapa baixa dels 100 quilòmetres excepte l’última, però les cames de Joaquim Rodríguez no temen precisament les tirades llargues. “La calor i les hores seran factors molt importants, és el que em fa més por, amb la navegació i el fet de dormir en haimes. Als equips amb qui he competit estic acostumat a anar d’hotel i això de buscar-te tu la vida per a tot crec que serà el més difícil.”

Pel que fa a a la posada a punt, viure a Andorra li dona una garantia evident a l’hora d’entrenar la resistència tot i ser un indret completament oposat al desert, tant en l’àmbit climatològic com de traçat: “Aquí pots entrenar el fons ja que la muntanya és força dura i hi ha molts camins i corriols que per fer BTT estan molt bé.” A més, la cultura ciclista afavoreix la preparació per a qualsevol objectiu: “Hi ha tants professionals que per entrenar quatre o cinc hores en carretera sempre tens algun company”.

La cursa sortirà de la ciutat de Merzouga i tindrà l’arribada a Maadid el 3 de maig. Una de les particularitats d’aquesta edició és que dues de les sis etapes tenen un gran component de navegació i que presenta menys ports de muntanya que en altres temporades, on es cobria més trams de la serralada de l’Atles. “El recorregut és molt exigent”, subratlla el ciclista després de constatar que haurà de fer front a desnivells acumulats per sobre dels 1.000 metres tres dels sis dies. Les proves més dures en aquest sentit seran el 30 d’abril i el 2 de maig, quan els desnivells seran de 1.555 i 1.535 metres, respectivament.

RAMON ARANDA, ENTRE LES LLEGENDES DE LA TITAN

La Titan Desert va celebrar la seva primera edició l’any 2006. A la línia de sortida de fa tretze edicions ja hi havia Ramon Aranda, andorrà que no ha faltat mai a la cita i que ja té un lloc entre les llegendes de la cursa. Enguany disputarà la seva catorzena Titan de manera ininterrompuda i, tal com ell mateix explica, “hi vaig molt motivat i amb moltes ganes”. De fet, ja fa temps que es prepara. “Ara fa temps que tinc la bicicleta aparcada però aquí, a Andorra, puc fer molta muntanya i faig skimo, que m’ajuda molt.” Un dels companys d’anècdotes d’Aranda és el granadí Ramon Espelt. Tots dos són els únics esportistes que no han fallat mai al Marroc, fet que es pren, fins i tot, a broma: “Només ens coneixem d’allà i de fet és l’únic lloc on ens veiem, cada any ens citem per al proper com a repte.” És obvi que l’andorrà és tot un expert a les dunes i de la competició d’aquest abril destaca especialment les dues etapes que més component de navegació presenten: “A l’etapa Garmin només et donen quatre white points, que cor­responen als punts d’avituallament i de control, però després hi haurà l’etapa marató, que també serà difícil en aquest sentit.”

tracking