Esquí Alpí

La seguretat, a l'altura

El simulacre d’evacuació que es va dur a terme ahir a la pista de l’Àliga va posar a prova els dispositius d’emergència en cas d’accident

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La seguretat és un dels aspectes clau de les finals de la Copa del Món de Grandvalira, si no el que més, i ahir es va posar a prova el dispositiu d’emergències en cas d’accidentat greu a la pista de l’Àliga del domini. La ubicació escollida va ser aquesta perquè és on es disputaran les proves de velocitat –descens i supergegant– i, per tant, el risc de caiguda és molt més elevat.

Una trentena de persones entre el servei de pistes, els bombers del GRM, l’equip mèdic de pistes i el de l’helicòpter medicalitzat formen part del protocol d’emergència, que ahir va evacuar accidentats ficticis. En un dels exercicis que van dur a terme es va poder comprovar que el nou punt d’aterratge de l’helicòpter, situat a més distància de la pista que durant la Copa d’Europa de l’any passat, en previsió del gran nombre d’aficionats que s’hi desplaçaran, va funcionar perfectament. A més, l’objectiu de l’acció d’ahir era posar de manifest que la retirada dels possibles lesionats es feia en un temps d’entre 15 i 20 minuts. “Estem molt contents perquè havíem estimat això però sabem que entre 15 i 20 [minuts] és el que s’esta fent als llocs amb més experiència i ho hem aconseguit”, va destacar el director de cursa, Jordi Pujol, que també reconeix que els enemics més poderosos als quals hauran de fer front són la neu de la pista i el mal temps. “A l'Àliga estarà dura, però en el cas de l’Avet, si tot va bé, serà un vidre i tots els moviments es compliquen. El problema més gran serà aquest i el temps. Esperem que per a les finals tinguem un dia fantàstic, però s’ha de preveure que pot fer vent, ploure, nevar, etcètera”, va alertar.

Una altra de les persones clau a l’hora de coordinar l’entramat és Laura Sánchez, responsable del dispositiu i que no es va conformar amb el que havia vist. “Hem trigat uns 17 minuts, en podem rebaixar dos més i en sabem la fórmula”, va dir, al mateix temps que va apuntar la claredat comunicativa com un dels pals de paller de l’èxit: “Podem millorar la comunicació interna, entre els pisters, l’equip mèdic i la coordinació, perquè la coordinació està cega, no veu què ha passat ni on, ni res. Cal millorar-ho i quan venen els bombers, senyalitzar on és el ferit.”

El proper examen per a les finals de la Copa del Món de Grandvalira serà el 28 de febrer, quan la FIS vindrà al Principat per fer l’snow control de les pistes de l’Àliga i de l’Avet. “Ara començarem a fer cates de neu. El dia 28 hem de tenir la pista perfilada i el dia 9 la de l’Àliga ha d’estar a punt perquè vindran corredors que no faran les finals a comprovar que tot funcioni bé”, va concloure Jordi Pujol.

AXEL ESTEVE ES CLASSIFICA PER AL MUNDIAL

Axel Esteve va aconseguir ahir el bitllet per competir al Campionat del Món d’Are, a Suècia. L’andorrà ho va fer gràcies al cinquè lloc que va firmar al gegant FIS, que es disputava a la mateixa estació, on va acabar amb un temps de 2’13’’07. “Estic força content, era una pista i unes condicions que no s’adaptaven al meu esquí però he acabat fent una carrera sòlida”, va subratllar l’esquiador, que va creuar la línia de meta a poc més d’un segon del millor del dia, que va ser el suec Axel Lindkvist, que va acabar amb un temps de 2’12’’05. Encara en clau nacional però a la Copa d’Europa de descens de Sarntal, Marc Oliveras i Matías Vargas van finalitzar 33è i 64è, respectivament. El primer va aturar el cronòmetre en 1’12’’91 i el segon ho va fer amb un temps d’1’14’’27. El vencedor de la prova va ser l’austríac Christopher Neumayer. La nota negativa de la jornada la va protagonitzar el també andorrà Xavi Salvadores, que en una cursa molt complicada, no es va poder adaptar al carril i va quedar fora del gegant FIS de Monter Pera, a Itàlia. Salvadores va sortir del traçat en la primera mànega i va perdre qualsevol opció.

La seguretat, a l'altura

La seguretat, a l'altura

tracking