N'hi haurà més
L’impacte causat en instal·lacions i capacitat organitzativa obre la porta a seguir acollint proves internacionals
Quan encara no s’han acabat d’apagar les brases d’una setmana històrica i emocionant per a Andorra, Grandvalira va fer ahir el balanç de les finals de la Copa del Món d’esquí alpí. El pòsit que la cita de Soldeu-el Tarter ha deixat a ulls del món, d’actors implicats i, sobretot, de la FIS i de les delegacions, obre de bat a bat la possibilitat d’acollir en un futur no gaire llunyà, no només més proves internacionals, sinó unes noves finals de la Copa del Món o, fins i tot, ser capaços d’abraçar la joia de la corona, l’organització d’un Mundial.
Andorra s’ha doctorat a la Copa del Món i el feedback rebut ha facilitat que ahir mateix, tal com va exposar el president de la FAE, Pepi Pintat, s’enviés una carta a la FIS per oficialitzar la intenció de Grandvalira d’acollir Copes del Món –el 2023 no està adjudicada– i un Mundial –la primera data lliure és el 2027– com abans millor. Pintat, a més, va reconèixer amb un mig somriure entenedor que l’èxit facilitarà que Andorra tingui certa preferència si la FIS troba algun forat al calendari.
L’estat de les pistes
Les pistes de l’Àliga i l’Avet han facturat amb una nota que frega l’excel·lència l’examen de les finals. El cap de cursa, Jordi Pujol, va indicar que, tot i no haver estat un hivern fàcil, “era un repte molt difícil i en l’àmbit personal es una gran satisfacció”. Pujol va afegir que “no ens ha sobrat neu però tampoc ens n’ha faltat i ha fet calor però la base la teníem. L’equip ha fet una feina fantàstica”. El director de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, va replicar que “molts entrenadors ens han dit que juntament amb el de Sölden el gegant de Soldeu ha estat el millor de la temporada”. Qüestionat si, a banda de lluitar Copes del Món i Mundial, Andorra seguirà acollint Copes d’Europa, Hidalgo va comentar que “ara no se’ns pujarà l’èxit al cap i hem de ser molt eficients a l’hora de treballar la Copa d’Europa, que és, sens dubte, la porta d’entrada a la Copa del Món”.
En l’apartat de valoracions generals, Pepi Pintat va explicar que “ha estat el meu primer gran repte des que soc president i estic molt content ”. El director general del comitè organitzador, Conrad Blanch,va afirmar que Andorra “s’ha consolidat com a destí de primer nivell” i va agrair els elogis i reconeixements internacionals que han recollit. Blanch va cloure recordant que s’han cobert els objectius marcats a l’inici. A banda de reforçar el posicionament d’Andorra com a destí Top, s’ha assolit un èxit organitzatiu que permetrà acollir futures proves, s’ha aconseguit fer partícip tot el país en una cita inoblidable i s’ha deixat un llegat per al futur de l’estació, la plataforma de Soldeu.
"350 VOLUNTARIS QUE HAN TREBALLAT COM 3.500"
El director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, va revelar algunes de les xifres confirmades de les finals de la Copa del Món. Tot i que el càlcul de l’impacte mediàtic encara haurà d’esperar, Hidalgo es va desfer en elogis envers els 350 voluntaris “que han treballat com si fossin 3.500”. Hi va haver més de 2.500 acreditacions –440 per a mitjans de comunicació–, van participar 228 corredors de 19 països diferents i més 25.000 espectadors van gaudir de les finals durant la setmana.