Dificultats per adquirir una plaça per a 2a B
L’RFEF ha de subhastar una plaça, extrem que no s’ha produït, i altres clubs tindrien prioritat
La possibilitat que l’FC Andorra pugui adquirir una plaça a segona divisió B de cara a la propera temporada és molt més remota del que pot semblar. De fet, s’han de donar una sèrie de condicionants i, de moment, cap no s’ha complert. Des de Kosmos Holding ja s’ha dit en algunes ocasions que comprar una plaça de categoria superior no és una opció que es prevegi a curt termini. El responsable de futbol de l’empresa que presideix Gerard Piqué, Ferran Vilaseca, va comentar fa cert temps al Diari que el creixement de l’FC Andorra “ha de ser el correcte i l’orgànic” i que la compra d’una plaça és una opció que “no es preveu”, perquè “tenim un pla esportiu marcat”. Una altra cosa seria que es posés a l’abast del club aquesta possibilitat. Tot i això, l’operació no és gens fàcil.
SUPÒSITS I CRITERIS
El nom de l’Ontinyent va aparèixer ahir com a porta oberta per a l’Andorra en una hipotètica compra. Aquesta opció és inviable, ja que l’equip valencià no té plaça a 2a B. La va perdre per desqualificació. En el cas que l’entitat tricolor volgués adquirir una plaça a 2a B hauria de ser, per una banda, d’un equip que la tingui per dret esportiu però que hi renunciï per problemes econòmics.
En aquest supòsit, la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) obre una subhasta i posa un preu a aquesta plaça, que normalment és la quantitat que aquest club deu. A partir d’aquí es posen uns criteris i s’assenyalen, més enllà de poder pagar la plaça, quins clubs tenen prioritat per aspirar a ocupar-la. Primer la té el club que sigui de la mateixa territorial geogràfica –en aquest cas seria el grup de 2a B– i hauria de ser un club d’aquest grup qui ofereixi la seva plaça. Aquest va ser el cas de l’Eivissa l’estiu passat, que va comprar la plaça del Lorca FC, que es va mantenir al grup 4 de 2a B, però que hi va haver de renunciar per impagaments.
Una de les opcions de l’FC Andorra podria ser el Reus Esportiu, que té, ara per ara, plaça a 2a B pel descens administratiu en espera de complir els requisits que li demana l’RFEF i una sèrie d’avals. El Reus té una sanció de tres anys sense poder jugar a futbol professional, i una hipotètica liquidació de la societat faria que aquesta plaça sí que es posés en venda. Si es compleix aquest supòsit, tindrien prioritat abans que l’FC Andorra els equips del grup 5è de tercera divisió que no hagin aconseguit l’ascens als play-off –l’estan disputant el Llagostera, l’Hospitalet, el Prat i l’Horta– i, a més, els que tinguin millor coeficient esportiu, els que hagin baixat del grup 3r de 2a B i els equips de les territorials que componen el tercer grup de 2a B, Catalunya, València, l’Aragó i les Illes Balears. Això sí, un percentatge molt gran d’aquests equips directament no entrarien en la subhasta en no estar-hi interessats pel tema econòmic.
El que és clar és que, tot i que es podria obrir la porta a l’estudi de l’adquisició d’una plaça, l’FC Andorra, de moment, no s’ho planteja. En cas que es volgués estudiar, l’opció és bastant complexa en haver-hi més equips amb prioritat i, sobretot, i el més important, l’RFEF no ha posat a subhasta la plaça de cap equip de segona divisió B que hagi de renunciar. La plaça de 2a B de l’Ontinyent mai podria ser coberta per l’Andorra perquè no la té.