Reportatge
Futur brillant
L’Andorra Senior Cup s’ha convertit en un torneig de referència del futbol europeu, fins al punt d’haver de dir que no a equips que volen jugar-la. Més enllà de l’esport, gaudir del país en família és un dels grans atractius de l’esdeveniment, que acaba de complir deu anys.
L’Andorra Sènior Cup ha celebrat el desè aniversari aquest any i ho ha fet amb xifres de rècord. Aquest fet provoca que la competició tingui el futur assegurat. “No esperàvem arribar aquí, l’acollida que ha tingut ha estat una sorpresa, de fet s’està convertint en una referència a Europa i l’estan considerant un dels millors tornejos”, reconeix Talín Puyaltó, director de la competició. “Estem una mica superats perquè tenim llista d’espera i tot, amb equips del Brasil, Bèlgica, africans, etcètera, que volen venir a jugar i ens demanen plaça.”
En l’edició d’aquest any s’ha arribat a les 1.300 persones desplaçades i s’han registrat més de 3.000 pernoctacions al Principat, fet que demostra que l’impacte de l’esdeveniment transcendeix la plana purament esportiva. “És un torneig consolidat i amb recorregut a Europa.” Seguint en aquesta línia, cal destacar que l’organització posa a disposició dels participants el transport, que els porta des de Barcelona o Tolosa fins a Andorra i, a més, els condueix als hotels i als camps mentre són al país. L’Andorra Senior Cup es disputa durant tot un cap de setmana –l’última els dies 15 i 16 de juny– entre l’Estadi Nacional, la Borda Mateu i Ordino.
En l’apartat competitiu, la nòmina de futbolistes que hi participen no deixa indiferent ningú. Noms com Javier Saviola, Eusebio Sacristán, Robert Fernández, Aranzubía, Gurpegui o Santi Ezquerro són només alguns dels que es deixen veure pel Principat any rere any.
La procedència dels jugadors i de les seves famílies arriba, entre d’altres, de països com França, Espanya, Portugal i el Marroc. Enguany han competit 36 equips a la categoria de +35 i 8 a la de +45 anys. “No volem ampliar la categoria +35 perquè no volem perdre l’essència, la proximitat, el servei que donem”, diu Puyaltó, molt més centrat “en la qualitat que no pas a fer un torneig que ens sobrepassi”. El cap visible de la competició té molt clar que mantenir l’ADN de l’Andorra Senior Cup passa perquè no deixi de ser “un torneig familiar, aquí arriben famílies senceres i això està per sobre del capítol esportiu”. Sense excepció, els esportistes i els seus acompanyants passen entre tres i cinc dies al país, fet que els dona un valor afegit que, segons Puyaltó, cal preservar de manera innegociable: “Després es mouen pel país, fan turisme, el coneixen i el gaudeixen. Crec que és precisament pel fet de poder oferir-los aquesta experiència que el torneig ha arrelat tan bé.”
La competició mou una infraestructura que ni la mateixa organització esperava. L’objectiu és seguir consolidant-se, però mantenint la familiaritat. “Amb els equips que venen és com una família, voler créixer massa pot fer que se’ns escapin coses que tenim ben lligades.”